Sri Lanka’da mercimek kırıyor Kanada’da nohut eliyor

Dünya mercimek dış ticaretinin yüzde 40'ını elinde bulunduran Ar Şirketler Grubu'nun, Türkiye dahil sekiz ülkede bakliyat fabrikası var. Ayrıca akaryakıt dağıtımında Full, makarnada Arbella markasıyla faaliyet gösteriyorlar

Arslan Ailesi'nin sahibi olduğu Ar Şirketler Grubu'nun geçmişi 50 yıl önceye dayanıyor. Aslen Mardinli olan aile yıllar önce Mersin'e yerleşmiş. Uzun süre bakliyat işleme, satışı ve ihracatı ile uğraşmış. Halen mercimek, bulgur, fasulye ve nohut üretimi yapıyor. Grup Mahmut, Hüseyin, Hasan ve Ali Arslan adlı dört kardeş tarafından yönetiliyor.
Bunun yanı sıra Türkiye dahil sekiz ülkede bakliyat fabrikaları var. Kanada'daki şirketleri halka açık ve hisseleri Toronto Borsası'nda (TSX) işlem görüyor. Dünya mercimek dış ticaretinin yüzde 40'ını elinde bulunduran grubun 95 ülkede temsilciliği var. Ayrıca akaryakıt dağıtımda Full, makarnada Arbella markasıyla faaliyet gösteriyorlar. Grup kısa süre içinde gayrimenkul sektörüne de yatırım yapmaya hazırlanıyor.

Cirosu 2.5 milyar TL
2.5 milyar TL ciroya sahip grubun kuruluş öyküsünü anlatan Hüseyin Arslan, “80'li yıllardan sonra tıpkı Türkiye gibi biz de dışarıya açıldık ve ihracata başladık. Değişik coğrafyalarda üretim yaparak uluslararası müşterilere sürekli ve aynı kalitede hizmet vermeyi amaçladık” dedi.
Bu nedenle 2000'li yılların başında Kanada'da yatırım kararı almışlar. Bunu diğer ülkeler takip etmiş. ABD, Kanada, Sri Lanka, Suriye, Kırgızistan, Avustralya ve Çin'de fabrikalar kuran grubun Türkiye de dahil 8 ülkede tesisi var. Arslan, “Bu fabrikalarda mercimek ve bezelye kırıyor, nohut eliyoruz. Hali hazırda 95 ülkede de temsilciliğimiz var” diye anlattı.

'Yeşil yiyen kırmızı yemez'
Kanada'ya üretimin sürekli olacağını öngördükleri için yatırım yaptıklarını söyleyen Arslan şöyle devam etti:
“Çünkü Türkiye'de bir var, bir yok. Ama Kanada'da böyle değil. Yatırım yaptığımızda Kanadalılar mercimeğin ne işe yaradığını bilmiyorlardı. Oradaki çiftçiler bize bu ürünle ne yaptığımızı bile sormuştu. Zaten dünyada da değişik tüketim eğilimi gösteren ülkeler var. Kırmızı mercimek yiyen yeşilini yemez. Mesela Mısırlılar böyledir. Yeşil mercimek yiyen de kırmızısını yemez. Buna ise Cezayirlileri örnek verebilirim.”
Dünyada en çok mercimek tüketen ülkelerin vejetaryen ülkeler olduğunu belirten Arslan, “Bunlar arasında Hindistan, Pakistan, Sri Lanka ve Bangladeş var. Protein eksikliklerini bakliyatla gideriyorlar” dedi.

Piyasa yapıcı
Dünya mercimek dış ticaretinin yüzde 40'ını ellerinde bulundurduklarını ifade eden Arslan şunları söyledi:
“Bu nedenle piyasa yapıcı gibi davranabiliyoruz. Mercimekte fiziki bir piyasa yok. Fiyatı market belirliyor. 2007 yılında Kanada'daki şirketimizi halka açtık. 2009'da Türkiye'deki şirketimizle birleştirdik. Şu anda Toronto Menkul Kıymetler Borsası'nda halka açık bir şirketiz. Ben de bu şirketin yönetim kurulu başkanıyım.”
Grubun 2.5 milyar TL ciroya sahip olduğunu kaydeden Hüseyin Arslan, “Grubumuzda 5 bin 500 kişi çalışıyor. Ciromuzun yüzde 40'ı da ihracattan geliyor” dedi.



milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri