Sözleşmeli Öğretmenlere Yapılan zulüm kaldırılsın

Milli Eğitim Bakanlığı, 2009 Yılı Öğretmenlerin Özür Gurubundan Yer Değiştirme Kılavuzu'nda Sözleşmeli Öğretmenlere de Şubat döneminde Eş Durumundan tayin hakkı verildiğini açıklamakla beraber bunun göstermelik olduğu ortaya çıktı

(Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası)
İSTANBUL BÖLGE BAŞKANLIĞI

Murat Paşa Mah. Murat Paşa sok. Murat Apt. No:8/4 Aksaray-Fatih– İstanbul Tel/Faks (0212)621 24 24 (0216)383 47 84


SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLERE YAPILAN ZULÜM KALDIRILSIN



Milli Eğitim Bakanlığı, 2009 Yılı Öğretmenlerin Özür Gurubundan Yer Değiştirme Kılavuzu'nda Sözleşmeli Öğretmenlere de Şubat döneminde Eş Durumundan tayin hakkı verildiğini açıklamakla beraber bunun göstermelik olduğu ortaya çıktı

Sendikamıza başvuran binlerce Sözleşmeli Öğretmen, Bakanlığın bazı illerde sözleşmeli öğretmen sayısının fazla olduğunu gerekçe göstererek, bu iller için sözleşmeli kontenjanı verilmeyeceğini bildirdiğini ifade ettiler. Nitekim 5 Ocak 2009 tarihinde Aksaray İl Milli Eğitim Müdürlüğünün web sitesinde yapılan duyuru da aynen şu ifadeler kullanılmaktadır: “SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLER HAKKINDAKİ MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ E-POSTASI AŞAĞIDADIR. İl genelinde toplam sözleşmeli öğretmen pozisyon sayısından mevcut sözleşmeli öğretmen sayısı fazla olduğundan dolayı iliniz yarıyıl tatili özür durumuna bağlı yer değiştirme döneminde sözleşmeli öğretmen atamasına kapatılmıştır. Bu nedenle sözleşmeli öğretmen kontenjanı belirlenmeyecektir”. Yine öğretmenlerin verdiği ve basında yer alan bilgilere göre; Antalya, Bartın, Hatay, İzmir ve Mersin illerinde de aynı mağduriyetin yaşandığı ortaya çıkmaktadır.

Eş durumu tayinleri kadro ihtiyacına bakılmaksızın yapılması Anayasal bir zorunluluktur. Çünkü Anayasamız ailenin parçalanmasını hiçbir şekilde kabul etmemektedir. İdare mahkemesinin 5.6.1991 günlü, 1991/496 sayılı kararıyla; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72.maddesi, 20.5.1981 günlü, 17345 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tayin ve Nakil yönetmeliğinin 30.maddesi ve 3.8.1991 günlü, 20594 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurum Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 23. maddesi birlikte değerlendirildiğinde yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda aile biriminin muhafaza edilmesinin ana ilke olduğunun, gerek 657 sayılı Kanunun gerekse kurum yönetmeliğinin davacıya eş durumundan dolayı tayin isteme hakkı verdiğinin, hukuki bir engel bulunmadığı takdirde bu istemin karşılanmasının yasal zorunluluk teşkil ettiği belirtilmektedir.



Türk Eğitim Sen olarak; Sözleşmeli Öğretmenlere yapılan bu haksızlığın bir an önce giderilmesini ve kendilerine reva görülen zulüm ve işkencenin ortadan kaldırılmasını istiyoruz.



Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin ÇELİK, katıldığı televizyon programlarında sözleşmeli öğretmenlerle kadrolu öğretmenler arasında bir farkın olmadığını söyleye dursun, durumun böyle olmadığı açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu konuda yapılması gereken, bölge ve süre ayrımı yapılmaksızın, bütün sözleşmeli öğretmenlerin kadroya alınmasıdır. Bundan böyle kadrolu öğretmen türleri dışındaki öğretmen istihdamına son verilmelidir.



Türk Eğitim–Sen

İstanbul Bölge Başkanı

Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri