Sorular uzun ama kolaydı!

Yüz binlerce aday için çok kolay bir sınav oldu. MEB ve ÖSYM, son bir kaç yıldır, giriş sınavlarında adeta herkese mavi boncuk dağıtıyor

 Yani kolay sorularla, herkesi mutlu ediyor...
Ay sonuna doğru, sonuçlar açıklandığında muhtemelen adayların yüzde 80'den fazlası barajı aşacak ve asıl kozlar ikinci basamak sınaıvı LYS'de paylaşılacak. Dünkü YGS, bir anlamda LYS'nin provasıydı...
Sorular her zaman olduğu gibi müfredata uygundu. Çünkü müfredat dışı sorular, sıkıntı yaratıyor ve iptale kadar gidiyor.
Peki tartışmalı ya da süprüz sorular var mıydı?

160 soru, 160 dakika
Yapılan ilk değerlendirmelere göre, uzun metinli, zaman alıcı sorular dışında her şey yolunda. 100 söcüğü aşan fazlasıyla soru vardı ve bu yüzden bazı öğrenciler, soruların tümünü okumaya fırsat bulamadı. Bu sorunu yaşayan adayların LYS'ye kadar ki süreçte, okuma temposunu biraz daha yükseltmeleri ve bir soruyu iki defa okumama konusunda disipline olmaları gerekiyor...
Adaylara 40 Türkçe, 40 Sosyal Bilimler, 40 Matematik ve 40 Fen Bilimleri sorusu yöneltildi ve 160 dakika süre verildi. 140 puanı geçtiklerinde iki yıllık önlisans ve açıköğretim fakültelerini,180 puanı geçtiklerinde ise ikinci basamak sınavı LYS‘ye katılma hakkı elde edecekler.

Şaşırtmaca soru var mıydı?
Yazının başında da söylediğimiz gibi amaç öğrencileri zora koşmak değil, mutlu etmekti ve öyle oldu. Bu yüzden, bir anlamda, sınava giren hemen herkes hedefine ulaşmış olacak.
Sadece baraj için girip açıköğretime yönelecek olanlar da mutlu olacak. 150 üzeri net çıkartıp iddialı üniversiteler için yarışanlar da.
150 üzeri net çıkartan binlerce, hatta on binlerce aday çıkarsa, hiç şaşırmamak gerekir!..
Son sınav da bir kez daha gösterdi ki, okulda başarılı olan, okulu ciddiye alan ve sürat konusunda dersane desteği alan öğrenciler, diğer adaylara göre bir adım daha önde olacaktır.

Asıl yarış şimdi
Ne sadece dersane ne de sadece okulun yetmediği yine dikkat çekti...
Sonuç olarak, YGS puanıyla bir yere girecekler için yarış dün bitti ama LYS puanı ile öğrenci alan 4 yıl ve üzeri fakülteler için asıl yarış, bugünden itibaren başlıyor. Önümüzdeki iki aylık performansları, gelecekleri için çok önemli olacak.
ÖSYM, tıpkı dün olduğu gibi, LYS'de de önceki yılların sorularına çok benzer sorular soracaktır. Bu yüzden, geçen yılların sorularına bir kez daha titizlikle göz atmakta yarar var...

Abbas GÜÇLÜ-Milliyet

http://gundem.milliyet.com.tr/sorular-uzun-ama-kolaydi-/gundem/gundemyazardetay/02.04.2012/1522871/default.htm

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri