Son tanıkların gözünden Atatürk

'O Daima Şıktı' isimli kitap Mustafa Kemal Atatürk'ün farklı bir yönüne ışık tutuyor. Derimod Onursal Başkanı Hasan Yelmen'nin 21 yıllık geçmişi olan projesi kapsamında Atatürk'ü son gören ve şu an altısı yaşayan tanıklarla görüşülmüş ve onun nasıl giyind


Gazeteci ve program yapımcısı Nebil Özgentürk'ün hazırladığı ve 26 tanığın dilinden Atatürk'ün şıklığının öyküsünün anlatıldığı "Gazi'nin Son Tanıkları Anlatıyor: O Daima Şıktı" kitabı, Derimod Onursal Başkanı Hasan Yelmen'in 21 yıllık bir projesi. Prof. Dr. Emre Kongar'ın desteği ile yürütülen proje kapsamında, Atatürk'ü gören ve şu an yalnızca altısı hayatta olan tanıklar ile özel görüşmeler gerçekleştirilmiş. Röportaj yapılan isimler arasında Atatürk'ün manevi kızı, ilk kadın pilot Sabiha Gökçen, Atatürk'ün en yakınlarından Kılıç Ali'nin oğlu Altemur Kılıç, Cumhuriyet'in ilk kadın sahne sanatçısı Bedia Muvahhit, Atatürk'ün ölüm haberini ilk veren gazeteci Abbas Parmaksızoğlu, Türk sanat müziği sanatçısı Müzeyyen Senar ve Yeşilçam'ın ilk yönetmenlerinden Faruk Kenç gibi birçok isim bulunuyor. Tüm isimlerin "O Daima Şıktı" cümlesinde birleştiği kitap, Atatürk'ün fotoğrafları ile zenginleştirilmiş.

Kitabının tanıtım toplantısında duygularını aktaran Hasan Yelmen, "Ben bu proje ile Atatürk'ün dünyanın en şık giyinen lideri olduğunu, Ata'yı tanıyanların anılarıyla bir kez daha kanıtlamak ve gelecek kuşaklara aktarmak istedim." diyor. Nebil Özgentürk ise Atatürk'ün günlük yaşamına dair bilinmeyen yönlerinin, tanıkların anlatımı ile gün yüzüne çıktığını ve anlatılanların, Atatürk'ün hayatı yaşayışı ve uygarlığa bakış açısına ışık tutabilecek nitelikte olduğunu söylüyor. Projeye katkıda bulunan Derimod Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Zaim, "Giyimin ve şıklığın önemini kavramış ve bunu çağdaşlığın bir sembolü olarak kabul etmiş bir lidere sahip olmak gurur verici." diyor. Bir Yudum İnsan Yayınları'nın yayımladığı kitabın yanında bir de belgesel film CD'si var. Kitabın yapım aşamasına ve içeriğine ilişkin yine Özgentürk'ün hazırladığı 50 dk belgesel 19 Mayıs'tan itibaren kitapevlerinde satılmaya başladı.

ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri