Son moda kart hileleri

Kredi kartı dolandırıcılığında yeni yöntemler ortaya çıktı. Bazı firmalar, yapılmayan alışverişi karta yansıtıyor; borç taksit sayısını da artırarak, ödenecek tutarı yükseltiyor. Ekstresine bakmayan yanıyor!

Kredi kartlarındaki yeni dolandırıcılık yöntemleri, tüketici şikayetleriyle göz önüne serildi. Kart kullanıcıları, ekstrelerinde yapmadıkları alışverişlerle ya da fazladan eklenen taksitlerle karşılaşmaya başladı.

FARK EDEN GERİ ALIYOR
Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, yeni dolandırıcılık yöntemleri ile tüketicilerin ve esnafın mağdur edildiğini belirterek, ödeme yapılmadan önce 'hesap özeti'nin dikkatli bir şekilde incelenmesi konusunda uyarıda bulundu. Bazı firmalarca, gerçekleştirilmemiş alışverişlerin ya da fazladan taksitlerin kredi kartına yansıtılmasıyla haksız yere ödeme yaptırıldığını belirten Kaya, şöyle devam etti: "Bu duruma genelde internet üzerinden 'mail order' sistemiyle alışverişlerde karşılaşılıyor. Bunun için, sayıca fazla işlem yapan kişiler tercih ediliyor. Böylece ekstrede 100-200 işlem varsa, bu dolandırıcılık arada fark edilmiyor. Söz konusu kötü niyetli firmalar, çok sayıda kişide bunu gerçekleştirmesi durumunda önemli miktarda haksız kazanç sağlamış oluyor. Esnaf ya da tüketici durumu fark ettiğindeyse, hata olduğunu söyleyip, parayı iade ediyorlar."

HESAP ÖZETİNİ İNCELEYİN
Ödemelere taksit sayısından fazla taksit ödemesi yansıtılabildiğini de anlatan Kaya, "Örneğin 10 taksitli bir alışverişse, 11 taksit yansıtılıyor. Tüketiciler mutlaka yapılan alışverişlerin belgelerini saklayıp, ekstre gelince karşılaştırsınlar. Her ay yapılan küçük miktardaki fazla ödeme, yılda önemli bir rakama ulaşabilir" dedi.

KURYE İLE GELEN SÖZLEŞMEYE DİKKAT!
TÜKETİCİLER Birliği Başkanı Nazım Kaya, kurye ile gelen kart sözleşmeleri konusunda uyardı. "Bankalar, değişim tarihi gelmiş ya da gelmemiş kredi kartlarını kurye ile gönderiyor. Ancak, kartla birlikte yeni sözleşmeyi de gönderiyorlar ve teslim almak için sözleşmeyi de imzalamanız isteniyor" diyen Kaya, "Bu, özellikle kredi kartı aidatını sözleşmeye koymak adına yaptıkları bir uygulama" iddiasını dile getirdi. Kaya, tüketiciler kurye ile gelen sözleşmeyi imzalamazsa eski sözleşmelerinin geçerli olduğunu kaydetti.


TAKVİM

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri