‘Son Kennedy’ öldü

Amerikan siyasetinde Kennedy hanedanının son erkek üyesi Demokratik Parti'nin önemli isimlerinden Edward 'Teddy' Kennedy hayatını kaybetti

ABD'nin en uzun süreli siyasi hanedanının son erkek üyesi ve ülkenin en etkili senatörlerinden, Demokratik Parti'nin önemli şahsiyeti Edward Kennedy (77), önceki gece Massachusetts, Cape Cod'daki evinde hayatını kaybetti. Kendisi gibi siyasetçi olan iki ağabeyi suikasta kurban giden Edward Kennedy, 2008'in Mayıs ayından beri beyin kanseri tedavisi görüyordu. “Teddy” olarak da bilinen Edward Kennedy'nin ABD Başkanı olan ağabeyi John F. Kennedy, 1963'te suikasta kurban gitmiş, diğer ağabeyi Robert Kennedy de 1968'de Demokratik Parti'den başkanlık adaylığı için kampanyasını sürdürürken vurularak öldürülmüştü.
ABD Başkanı Barack Obama, “Kennedy'nin ölümüyle ülkemiz çağımızın en önemli senatörünü kaybetti” dedi.
Massachussets eyaletini, 1962'den bu yana Senato'da Demokratların saflarında aralıksız temsil eden hukukçu Kennedy, Demokratik Parti'nin en etkin üyelerindendi.
Kennedy'nin cenazesi, cumartesi günü başkent Washington yakınlarındaki askeri Arlington Mezarlığı'nda yatan ağabeyleri John ve Robert'in yanına defnedilecek.
Robert Kennedy'nin öldürülmesinin ardından “Kennedy ailesini” siyasi yaşamda ve partide temsil şansı kendisine kalmasına rağmen Ted Kennedy, 1969'da “Chappaquiddick skandalı” olarak adlandırılan olay yüzünden bunu iyi değerlendiremedi ve başkanlık hayalleri tamamen suya düştü. Kennedy, Mary Jo Kopechne adlı kadınla geç saatte muhtemelen alkollü olarak Chappaquiddick Adası'ndaki bir partiden ayrıldıktan sonra aracı bir köprüden uçarak küçük bir göle düştü. Kazadan sonra Kennedy'nin hemen polisi aramaması ve Kopechne'nin Kennedy'nin sarhoş araba kullanması sonucu öldüğü söylentileri, Kennedy'nin siyasi hayatını olumsuz etkiledi.
Kendini tamamen senato çalışmalarına veren, partisinin en liberal ve sol kanadının temsilcisi olmasına karşılık tüm siyasi çevrelerce büyük saygı gören Kennedy, tüm sosyal konular, ırk, dil ve gelir farkı gözetmeksizin herkese eğitim hakkı için ilk saflarda mücadele etti.
İki kez evlenen Ted Kennedy'nin ilk evliliğinden 3 çocuğu bulunuyor.

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri