Sokaktaki çocuklar suçtan korunacak

Suça süreklenen çocuklar koruma altına alınacak, bakım ve rehabilitasyon merkezleri kurulacak. Bu merkezlerin adresleri de gizli tutulacak ve kapısına tabela asılmayacak.

SUÇA sürüklenen veya ceza infaz kurumundan salıverilen, haklarında bakım tedbiri ve korunma kararı verilen çocukların rehabilitasyonu amacıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü (SHÇEK) bünyesinde koruma, bakım ve rehabilitasyon merkezleri kurulacak.

Koruma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Merkezler, suça sürüklenen çocukların yoğun olduğu veya rehabilitasyonlarının sağlanabilmesi için öncelikle çocuk ve ergen psikiyatrisi bölümlerinin bulunduğu illerde, bütçe imkanları çerçevesinde SHÇEK Genel Müdürlüğünün onayıyla hizmete açılacak.

Koruma, bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde çocuklar, rehabilitasyon süreci tamamlanana kadar geçici süreyle bakım ve koruma altına alınacak.

7-18 yaş aralığındaki kız ve erkek çocuklara yönelik ayrı ayrı yapılandırılacak merkezlerde hizmetler, Çocuk Hakları Sözleşmesi çerçevesinde insan haysiyeti ve vakarına yaraşır şekilde yerine getirilecek. Özel hayatın gizliliği korunurken, çocukların kişilik hakları ihlal edilmeyecek ve edilmesine izin verilmeyecek. Çocuk hakkında alınacak her türlü karar ve yapılacak işlemlerde çocuğun yararı gözetilecek.

8 çocuğa danışman

Merkezde en fazla 8 çocuğa bir danışman görevlendirilecek. Çocuk hakkında yapılacak işlemlerde, mümkün olduğu ölçüde çocuğun düşüncesi de göz önünde bulundurulacak. Mahkemece verilen aksi yönde bir karar bulunmadıkça, suça sürüklenen çocuğun aileyle bağlarının sürdürülmesi ve güçlendirilmesine, çocuğun en kısa zamanda aileye döndürülmesine çaba gösterilecek. Çocukların olumsuz etkilerden korunması amacıyla merkezin adresi gizli tutulacak ve tabela asılmayacak.

Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri