'Sokakta çalışan çocuktan bir şey almayın'

Aldığımız her bir mendil veya sakız onları uzun vadede biraz daha sokağa mahkum hale getiriyor...

Diyarbakır'da Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce sokakta çalışan çocuk sayısının belirlenmesi amacıyla alan çalışması başlatıldı.

Sosyal Hizmetler İl Müdürü Oktay Taş, sokakta çalışan çocuklar sorununun Diyarbakır'da önem arz eden bir sorun olduğunu, kamuoyunda hala ne yazık ki binlerce çocuğun sokakta bulunduğuna dair yanlış bir algının bulunduğunu söyledi.

İlk kez 2006 yılında yaptıkları alan çalışmasında 3 bin 302, 2008 yılında ise 2 bin 470 çocuğun sokakta çalıştığını belirlediklerini anımsatan Taş, yaptıkları her iki çalışmada da, sokakta çalışan çocukların yüzde 30 oranında azalma olduğunu hatırlattı.
Taş, özellikle valiliğin koordinasyonunda SHÇEK Genel Müdürlüğü'nün kurumsal olarak toplum, çocuk, gençlik ve aile danışma merkezleri aracılığıyla sunduğu hizmetler ile Çocuk Koruma Kanunu kapsamında, sağlık, milli eğitim, İŞKUR, emniyet müdürlüğü çocuk şube ile sosyal hizmetler müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü faaliyetler sonucunda, sorunun kontrol altına alındığını belirtti.

Alan çalışmasını 2 yılda bir yenilemeyi hedeflediklerini, bu kapsamda bir süre önce yeni bir alan çalışması başlattıklarını bildiren Taş, 05.00 ile 24.00 saatleri arasında çeşitli aralıklarla 10 ayrı grup halinde 40 meslek elemanıyla, 10 gün boyunca çalışma yürüteceklerini kaydetti.

Taş, amaçlarının özellikle son dönemde kentte uygulanan SODES, risk altındaki çocuklara yönelik uygulanan projeler ile valilik bünyesinde yürütülen hizmetlerin amacına ulaşıp ulaşmadığını, açtıkları çocuk, gençlik, toplum, kadın ve çocuk eğitim merkezlerinin, risk altındaki çocuklar sorununun çözümüne ne kadar katkıda bulunduğunu test etmek adına çalışmalarını yenilediklerini anlattı.

DAHA FAZLA DUYARLILIK
Çalışmada bir yandan uyguladıkları hizmet modellerinin amacına ulaşıp ulaşmadığını belirleyeceklerini, bir yandan da soruları yanıtlayan çocukların taleplerine göre, uygulanabilecek yeni hizmet modellerini değerlendireceklerini belirten Taş, şöyle konuştu:

''Yaptığımız araştırmayı önümüzdeki 2 yıl içinde ilimiz özelinde genel uygulamanın dışında, alabileceğimiz önlemleri belirleme noktasında önemli bir çalışma olarak görüyoruz. Kurumlar olarak, tek bir çocuğun bile sokakta kalmamasını hedefliyoruz. Bizim için sevindirici olan günün 24 saatini sokakta geçiren, aile bağlarını tamamen koparmış çocuğumuz yok. Sokakta çalışan çocuk sorunu her geçen gün azalma göstermekle birlikte, ciddi bir sorun olarak hala karşımızda duruyor. Hedefimiz hiç bir çocuğun sokakta çalışmamasını sağlamak. Bu kapsamda hem yetkililere, kurumlara ve özellikle de vatandaşlarımıza ciddi görevler düşüyor. Bizim yaptığımız, bütün bu çalışmalar kadar önemli bir husus var ki, o da vatandaşın duyarlılığı. Özellikle vatandaşlarımızın sokakta satış yapan çocuklardan herhangi bir alışveriş yapmamalarını istiyoruz. Bu bile ciddi bir önlem. Kamuoyunda bu noktada bilinç düzeyinin artması, duyarlılığın oluşması, sunduğumuz hizmetlerin daha hızlı bir şekilde amacına ulaşmasını sağlayacak. Duyarlı vatandaşlardan sokakta çalışan çocuklardan alışveriş yapmamalarını istiyoruz. Unutmayalım ki aldığımız her bir mendil veya sakız onları uzun vadede biraz daha sokağa mahkum hale getiriyor, sokağın riskleri, suça bulaşma riski ile beraber onları daha riskli bir ortama doğru yönlendiriyor.''

SUÇA BULAŞAN ÇOCUK, KURSLAR SAYESİNDE MESLEK SAHİBİ OLUYOR
Taş, sokakta çalışan çocuk sayısı oranının düşmesinde, kamuoyunda bilinç düzeyinin artmasının etkili olduğunu, ailelerin çocuklarıyla biraz daha fazla ilgilenmeye başladığını ifade ederek, tüm yapılan çalışmaların bütünleşmesiyle sayıda da göreceli düşüş yaşandığını kaydetti.

Risk altındaki çocuklara yönelik yapılan çalışmalar kapsamında Diyarbakır'da çocuklara hizmet veren 2 çocuk gençlik merkezi, 2 toplum merkezi, hem çocuklara hem de çocukların ailelerine yönelik 3 kadın çocuk eğitim merkezi bulunduğunu bildiren Taş, ''Burada çocuklara okul destek programları, bilgisayar, meslek edindirme kursu, resim, müzik atölyeleri, ailelere yönelik anne baba eğitimi, çocuk yetiştirme konusunda temel eğitim programları veriliyor. Ayrıca risk altındaki çocukların rehabilitasyonları sürecinde onların meslek edindirilmesi ciddi bir nokta. Bu kapsamda çeşitli projelerimizi hayata geçirdik. Bunlardan suça süreklenmiş çocuklarımızın bir grubunu doğal gaz ve sıhhi tesisatçılık kursuna tabi tuttuk. Çocuklarımız kurslarını tamamlayarak nitelikli birer eleman haline geldiler'' dedi.

ntvmsnbc

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri