Şırnak'ta 5,5 büyüklüğünde deprem

Şırnak'ın Silopi ilçesinde 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Bugün saat: 08.52 'de Şırnak'ın Silopi ilçesinde 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Muğla'daki depremin ardından bu sabah da Şırnak'ın Silopi ilçesinde 5.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem anında yüksekten atlayan 3 kişi yaralandı.

Şırnak'ta iki dakika arayla 4.0 ve 5.5 büyüklüğünde iki ayrı deprem meydana geldi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nden aldığı bilgiye göre, saat 08.50'de saat merkezi üssü İkizce'de 4.0 büyüklüğünde ve 08.52'de ise merkez üssü Silopi ilçesine bağlı Pınarönü Köyü'nde 5.5 büyüklüğünde iki ayrı deprem meydana geldi. Deprem, Mardin, Siirt ve Diyarbakır başta olmak üzere bölgedeki yerleşim birimlerinde de hissedildi.

Şırnak'ta Bahçelievler Mahallesindeki Külliye Camisi'nin minaresi yıkılırken, bazı ev ve iş yerlerinde de hasar meydana geldi.

Vali Vahdettin Özkan: Can kaybı yok

Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, meydana gelen depremlerde can kaybının olmadığını söyledi.

Vali Özkan, saat 08.50'de saat merkezi üssü İkizce'de 4.0 büyüklüğünde ve saat 08.52'de ise merkez üssü Silopi ilçesine bağlı Pınarönü Köyü'nde 5.5 büyüklüğünde iki ayrı deprem meydana geldiğini belirterek, ''Depremlerde can kaybı yok. Şırnak merkezde Bahçelievler Mahallesindeki Külliye Camisinde hasar var'' dedi.

Silopi Kaymakamı Yıldız: Deprem anında yüksekten atlayan 3 kişi yaralandı
Silopi Kaymakamı Bünyamin Yıldız, merkez üssü Silopi ilçesinin Pınarönü Köyü olan 5.5 büyüklüğündeki deprem sırasında, bulundukları binadan kaçmak için yüksekten atlayan 3 kişinin yaralandığını söyledi.

Kaymakam Yıldız, Silopi'de meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremde can kaybı yaşanmadığını belirterek, ''Deprem anında kaçmak için yüksekten atlayan 3 kişi yaralandı. Yaralılar, Silopi Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı'' dedi. Bazı köylerdeki evlerde ufak çaplı hasar meydana geldiğini ancak ilçe genelinde durumun sakin olduğunu ifade eden Yıldız, çalışmaları koordine etmek için kaymakamlık bünyesinde ''kriz merkezi'' kurduklarını söyledi.

"Silopi'deki deprem sürpriz olmadı. Fethiye'deki depremle de alakası yok''

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Koçyiğit, Şırnak'ın Silopi ilçesinde meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depreme ilişkin ''Bölgedeki faylar her zaman 6-6,5 büyüklüğünde deprem yaratma potansiyeline sahip. Bu nedenle Silopi'deki deprem sürpriz olmadı. Fethiye'deki depremle de alakası yok'' dedi.

ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeliğini de yürüten Koçyiğit, Cizre-Silopi-Zaho giden güneydoğu-kuzeybatı yönünde fay bulunduğunu belirterek, bölgede çok sayıda başka aktif fayların da olduğunu vurguladı. Bölgedeki fayların her zaman için 6-6,5 büyüklüğünde deprem yaratma potansiyeline sahip olduklarına dikkati çeken Koçyiğit, şöyle konuştu:

''Bugünkü deprem, Cizre-Silopi-Zaho faylarından kaynaklanıyor. Şu anda daha büyüğünü beklemiyoruz. Dolayısıyla depremin olması çok normal. Çünkü o depremi yaratacak başka faylar da var. Önceki yıllarda da bölgede depremler oldu. Bölgede en fazla 6-6,5 büyüklüğünde deprem yaratabilecek faylar var. Bu nedenle deprem sürpriz olmadı. Fethiye ile de alakası yok. Orası başka bir sistem, burası başka bir sistem.''

Koçyiğit, Türkiye'nin hemen hemen her tarafında aktif faylar bulunduğunu dile getirerek, ''Bu fayların harekete geçmesi konusunda, hepsi aynı anda diye bir şey söz konusu olmaz. Yarın da bugün de deprem olabilir. Bunlar birbirleriyle ilintili değil. 'Bunları tetikleyen başka bir şey mi var?' diye düşünülüyorsa öyle bir şey yok. Depremi her an her yerden bekleyebiliriz. Özel bir nedeni yok'' dedi.

Türk Kızılayı, depremle ilgili tespit ve müdahalem çalışmalarına başladı

Türk Kızılayı afet müdahale ekipleri, merkez üssü Şırnak'ın Silopi ilçesi olan 5.5 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede durum tespit çalışmalarına başladı.

Türk Kızılayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Silopi'de meydana gelen depremin ardından bölgedeki çalışmaları koordine etmek üzere Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi'nde (Ankara) acil olarak kriz masası oluşturuldu. Doğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi'nden (Muş) afet müdahale uzmanlarından oluşan ekipler, bölgede tespit çalışmaları yapmak üzere yola çıktı.

Deprem bölgesinden sağlıklı bilgiler alabilmek adına görüşme yapılan yerel makamlar, ilk tespitlere göre depremin can ve mal kaybına yol açmadığını, depremin halkta panik oluşturduğunu bildirdi. Tedbir amaçlı Kızılay'ın bölgeye yakın lojistik merkezlerinden çadır ve afet malzemeleri araçlara yüklenmeye başlandı. İhtiyaç halinde bölgeye ek personel ve yardım malzemesi ulaştırılması için tüm hazırlıklar tamamlandı.

Doğan Kalafat: Ana deprem sonrasında büyüklükleri 4.5'a varabilen artçı depremlerin olma olasılıkları vardır

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat, Şırnak'ın Silopi ilçesinde meydana gelen deprem sonrasında büyüklükleri 4.5'a varabilen artçı depremlerin olma olasılıkları olduğunu belirterek, vatandaşları, hasarlı yapılardan uzak durmaları konusunda uyardı.

Kalafat, yaptığı yazılı açıklamada, merkez üssü Şırnak iline bağlı Silopi ilçesinin Pınarönü köyü olan depremin özellikle Silopi, Şırnak, Cizre, Mardin ve yakın çevresinde kuvvetlice hissedildiğini ve kısa süreli panik yaşanmasına neden olduğunu belirtti. Depremden 2 dakika önce aynı bölgede büyüklüğü 4.0 olan bir deprem meydana geldiğini kaydeden Kalafat, ana deprem sonrasında ise büyüklükleri 2.8 ile 3.6 arasında eğişen toplam 6 deprem meydana geldiğini bildirdi.

Kalafat, depremin meydana geldiği bölgenin, deprem etkinliğinin çok yoğun olmadığı bir alan olup, haritalanmış ve bilinen aktif fayların yoğun olmadığı bir bölge olduğunu anlattı. Bunun yanında çok sık aralıklarla olmasa da bölgedeki aktif tali kırıkların bu tür orta büyüklükte depremler üretebildiklerini ifade eden Kalafat, şunları kaydetti:

''Bölgenin genel tektonik rejiminde Arap plakasının Anadolu plakasını kuzeyden sıkıştırması sonucu bindirme türü yapılar etkili olmaktadır. Ana deprem sonrasında büyüklükleri 4.5'a varabilen artçı depremlerin olma olasılıkları vardır, bu yüzden vatandaşlarımızın hasarlı yapılardan uzak durmaları gerekmektedir. Artçı depremler sıklıkları ve büyüklükleri azalarak bir müddet daha devam edecektir. Bu bakımdan vatandaşlarımızın tedbirli olmaları gerekmektedir.''

 

 

Sabah

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri