Sınıra özel güvenlik

AB'deki sınır sistemi Türkiye'de de kurulacak. Bunun için İçişleri Bakanlığı'nda 50 bin kişilik bir güvenlik birimi oluşturulacak

İçişleri Bakanlığı, sınır güvenliği kapsamında bir ilki gerçekleştirecek. Bakanlık, Avrupa Birliği ülkelerindeki Entegre Sınır Sistemi'ni, Türkiye'de de hayata geçirecek. Tasarı kapsamında, Türkiye'nin Irak, İran, Suriye, Bulgaristan, Yunanistan, Gürcistan ve Ermenistan'la olan sınırlarının güvenliği, Macaristan'da uygulanan yöntemle sağlanacak. Macar Albay Gabor Kovacs ve proje uzmanı Janel Janel tarafından hazırlanan ve Ağustos ayında tamamlanarak İçişleri Bakanlığı'na sunulan taslak, kendi "müdürlüğünü" de oluşturacak.

OKULU DA AÇILACAK
Taslak kapsamında İçişleri Bakanlığı bünyesinde Türkiye Sınır Güvenliği Genel Müdürlüğü kurulacak. Sınır Güvenliği Genel Müdürlüğü ise deniz sınırları bölümü, kara sınırları bölümü, sınır kontrol bölümü, adli bölüm, yabancı polislik ve taşra müdürlüklerinden oluşacak. Proje kapsamında ilk uygulamaya, batı sınırlarında başlanılacak. 5 yıl içinde asker sınırlardan çekilecek. Dış sınırlarımız, askerden alınarak İçişleri Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak Sınır Güvenliği Genel Müdürlüğü'ne devredilecek. Sınır güçleri akademik anlamda da desteklenecek. Bu kapsamda, kararlaştırılan Polis Akademisi bünyesinde Sınır Güvenliği Meslek Yüksek Okulu açılacak.

ASKERDEN SİVİLE GEÇECEK
Bakanlığın son şeklini vermek üzere olduğu proje, 2012'de kademeli olarak hayata geçirilecek. Proje kapsamında 50 bin kişiye de iş imkanı doğacak. Bu arada konuyla ilgili ilk açıklama İçişleri Bakanı Beşir Atalay'dan geldi. Atalay, "Sınır birlikleri için polisten ayrı, bakanlık bünyesinde 50 bin mevcutlu, tek uzmanlığı sınır olan bir teşkilat kurulacak " dedi. Öte yandan Atalay'ın açıkladığı Entegre Sınır Sistemi'nde, sınır güvenliğinin askerden alınıp sivil otoriteye devredilmesi planlanıyor.
takvim

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri