Sınıfta kalma kalkıyor liseliler mutlu, eğitmenler şikayetçi

Liselilere müjde. Sınıfta kalma tarih oluyor. Ortaöğretim 9, 10 ve 11. sınıflarda sınıfta tekrarı artık ortadan kalkıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tek ders veya iki dersten sınıfta kalan öğrenci sayısındaki artışı görünce duruma el atmaya karar verdi.

Yapılacak düzenlemeye göre, 2.5 not ortalamasını yakalayan öğrenci bir üst sınıfa geçebilecek. Bir önceki yıldan dersleri kalan öğrenci bir üst sınıfa geçtiğinde başarısız olduğu dersi borçlu olarak vermeye çalışacak. Böylece lise öğrencisi kaldığı ders yüzünden geçtiği dersleri yeniden görmek zorunda kalmayacak. Sadece kaldığı dersleri alttan almış olacak. Bakanlık, lise son sınıfta olduğu halde hala alttan dersi olan öğrenci için kurtarma sınavı da planlıyor. Öğrenci bu sınavda da başarılı olamazsa veremediği dersten sınıfta kalmış sayılacak. Projenin ise 2010- 2011 eğitim öğretim yılında geçerlilik kazanması bekleniyor.



Liseliler durumdan memnun. Ama eğitimciler şikayetci. Eğitmenler bu düzenlemenin okullardaki kaliteyi ve üniversite sınavındaki başarı oranını düşüreceği görüşünde. İşte, eğitimcilere göre yapılacak düzenlemenin doğacak etkileri.



5 zayıfı olan bile 2.5 not ortalamasını yakalayabilir

Özel Bilfen Lisesi Müdürü Sevtap Gamsız:



Sınıfta kalma onaylanacak bir durum değil. Ama ben sınıfta kalmamayı da onaylamıyorum. Liselerde sınıfta kalma ortadan kalkarsa öğrenciler derslerden uzaklaşır. Bu değişiklikle öğrencilerin sorumluluğu daha aza indirilmiş olur. Sınıfta kalmanın olmadığını bilen öğrenci derslerine az çalışır. Lise hazırlıktaki, lise 1'deki öğrenciler üniversite öğrencileri kadar olgun değil. Onlar yeni yetişmekte. Bu nedenle üniversitedeki borçlu geçme sistemi lisede uygulanmamalı. 5 zayıfı olan öğrencinin bile 2.5 not ortalamasını yakalayabilir. Lisede borçlu geçen öğrenci çıkarılacak sınavlarla bir şekilde mezun olacak. Bu da eğitimde kaliteyi düşürecek. YGS'de bilgiye ağırlık veriliyor. Bu düzenleme sınava uygun değil.



Dershaneye ilgi artar, özel okula ilgi azalır

İSTEK Özel Atanur Oğuz Okulları Kampus Müdürü Kubilay Genç:



Sınav sistemlerinin egemen olduğu bir ülkedeyiz. Sınıfta kalma ortadan kalkarsa okula ilgi azalır. Öğrenci dershanelere yönelir. Herkesin maddi durumu da çocuğunu dershaneye göndermeye yetmeyebilir. Zaten ülke genelinde eğitim alanında sıkıntı çekiyoruz. Bu durum eğitimin tamamen ortadan kalkmasına sebep olur. Kaliteyi yakalamaya çalışan okullar var. Böyle bir durumda onlara ilginin azaldığı gibi özel okullara da ilgi azalır. Devlet okullarında derslik sayısı zaten yeterli değil. Bu düzenlemeyle bir kaos yaşanabilir.



Sınıf geçme zorunluluk olmaktan çıkarsa öğrenci motive olamaz

Eyüboğlu Lisesi Kolej ve Fen Lisesi Müdürü Funda Cüceloğlu:



Liselerde sınıfta kalmanın kalkması kaliteyi düşürür. Her öğrencinin öğrenme motivasyonu ve iç disiplini aynı değil. Her öğrencinin öğrenmeyle ilgili bilinci de aynı değil. Öğrenme motivasyonu düşük, iç disiplini ve öğrenme bilinci gelişmemiş öğrenci için sınav sonuçları ve sınıfını geçme zorunluluğu öğrenciyi ders çalışmaya zorlayıcı bir etken. Sınıf geçme, bir zorunluluk olmaktan çıkıyorsa, öğrenciyi bu yolda motive edecek başka nasıl bir yöntem düşünülebilir? Sınıf geçme zorunluluğu ortadan kalkınca öğrencilerin bir kısmı dersi iyi dinlemeyecek, ödevini gerekli şekilde yapmayacak ve sınıf ortamını bozucu davranışlar sergileyebilecek. Sınıf geçme uygulamasının olması öğrenciyi öğrenmeye zorlayan bir faktör ve buna ihtiyaç var. Sınıfta kalma kalkarsa, öğrenci üniversiteyi kazanmanın tek yolunun, dersanelerden geçtiği algısını geliştirecek. Bu da, lise eğitiminin özünde yatan analitik düşünebilme, sebep- sonuç ilişkisi kurabilme, araştırma yapabilme gibi temel gerekliliği olan becerilerden gencin yoksun kalmasını doğuracak. Bunlar uzun vadede gencin yaşamını olumsuz etkileyecek.



Sınıf tekrarı kalkarsa öğrenci hedefine odaklanır

Özel Burç Lisesi Mahmut Çelik:



Kesinlikle liselerde sınıfta kalma kaldırılmalı. Çocuklara güvendiğimizi göstermeliyiz. Onlara pozitif yaklaşmak için bir adım atmış oluruz. Sınıfta kalma kalkarsa çocuklar hedeflerine odaklanır. Kendileri için doğru bir gelecek oluştururlar. Lise eğitiminde sadece sınıf tekrarının değil, birçok şeyin değiştirilmesi gerekiyor. Lise eğitimi bence 4 yıl değil 2+2 ya da 3+1 şeklinde yapılmalı. Akademik eğitimin alt yapısı oluşturulmalı. Puan barajı oluşturulmalı. Onun altında kalanlar meslek gruplarına yönlendirilmeli.
hürriyet

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (15)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EĞİTİM Haberleri