Sindirella’ domates 12 lira

Sindirella' domates 12 lira

TÜRKİYE'nin örtüaltı domates üretimindeki merkezi Antalya'da üretilen 'romantik, çikolata, kumato, kaplan' adı verilen domates çeşitlerine, kilosu 12 lira olan 'Sindirella' da eklendi.
Toplam domates üretiminin yüzde 21'ine, ihracatının ise yüzde 66'sına sahip olan Antalya'da, modern tarım teknolojileri ile yürütülen tohum ıslah çalışmaları sonucunda sofralardaki domates türleri de farklılaşmaya başladı. Eskiden kışın ve yazın birkaç çeşit olarak tüketilen domateste, insanların pazardan alışveriş merkezlerine yönelmesiyle değişen tüketim anlayışı, üretim modellerini de çeşitli hale getirdi. Antalya'da firmaların uzun yıllar süren tohum ıslah çalışmaları neticesinde üretimine başlanılan, bugün 50'yi aşkın domates türü bulunuyor. Bu çeşitler arasında dikkat çeken 'romantik, çikolata, kaplan, kumato' gibi türlere bir yenisi eklendi.
Antalya merkezli İstanbul Tarım A.Ş. firmasının yeni ürünü olan kokteyl domates türü 'Sindirella', ilk olarak geçen hafta yapılan Growtech Tarım Fuarı'nda sergilendi. Firmanın Ziraat Mühendisi Volkan Tatanoğlu, sempatik olan görünümüne uygun görüldüğü için 'Sindirella' adını verdikleri domates çeşidinin kilosunun 12 liradan satıldığını söyledi. Normal domateste 4- 5.5 aralığında olan briks (konsantrasyan) oranının Sindirella'da 9.5 olduğunu belirten Tatanoğlu, “Damak tadı açısından çok lezzetli, farklı bir ürün” dedi. Volkan Tatanoğlu, market ve özel talepler doğurultusunda üretimi yapılan Sindirella'nın yılda 300- 350 bin tohum ekiminin olduğunu söyledi.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ÜRETİM İLİ

Türkiye'de geçen yıl 10 milyon 745 bin ton domates üretimi yapıldığını belirten Antalya Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, kentin 2 milyon 26 bin tonluk üretim miktarı ve yüzde 21'lik oran ile ilk sırada yer aldığını açıkladı. Türkiye'deki toplam 567 bin dekar örtüaltı yaş meyve sebze üretim alanının yüzde 36'sına denk gelen 207 bin dekarına Antalya'nın sahip olduğunu söyleyen Erçin, “Örtüaltı üretimin ise yüzde 60'ını domates oluşturuyor. Türkiye domates ihracatının ise yüzde 66'sı Antalya'dan yapılıyor. İnsanlarımızın alışveriş alışkanlığı değişti. Domatesi, pazardan gidip alırdık ama şimdi marketlerden alıyoruz. Böyle olunca da marketlerde ambalaj, paketleme, etiket gibi faktörlere daha çok dikkat ediliyor” diye konuştu.


vatan

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri