Memurların izin hakları 657 sayılı Kanununda düzenlenmiştir.
Kanununda, yıllık izin, mazeret izni, hastalık izni, refakat izni gibi izin hakları bulunmaktadır.
Sınavlar için öngörülmüş özel bir izin düzenlemesi bulunmamaktadır.
Bu nedenle, genel olarak mazeret izninde yer alan şu hükme dayanılarak izin talebinde bulunulmaktadır:
"C) (A) ve (B) fıkralarında belirtilen haller dışında, merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi tarafından, birim amirinin muvafakati ile bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde, mazeretleri sebebiyle memurlara on gün izin verilebilir. Zaruret halinde öğretmenler hariç olmak üzere, aynı usulle on gün daha mazeret izni verilebilir. Bu takdirde, ikinci kez verilen bu izin, yıllık izinden düşülür."
Bu maddeye göre, mazereti olan memura yılda 10 güne kadar izin verilebilmektedir. Bu 10 günlük mazeret izni hakkı öğretmenler için de geçerlidir.
Ancak memur izin talebinde bulunma hakkına sahip olmakla birlikte, üst yöneticinin bu izni verme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Diğer taraftan, hafta sonunda yapılan ALES, KPSS, YDS gibi sınavlar için pek sorun bulunmamaktadır. Eğer memur 24 saat esasına göre çalışmıyorsa, hafta sonunda zaten izinli olduğu ve il dışına çıkışta izin olmadığı için, başka bir ildeki sınava rahatlıkla katılabilir.
Fakat hafta içinde yapılan örneğin yüksek lisans eğitimine yönelik bir sınavda, idarenin çalışanını, "sahte rapor almak" gibi uygunsuz işler sokmamak mazeret iznini kullandırmasında fayda bulunmaktadır.
Kaynak Memurlar.Net