Ülkemizde her yıl yüzlerce sınav yapılmakta (görevde yükselme, kariyer basamakları, personel alım vb.) ve yüzlerce komisyon teşkil edilmektedir.
Bir kurum tarafından yapılacak sınav için, her zaman bir sınav komisyonu oluşturulur. Bu sınav komisyonunun teşkili ise yönetmeliklerle düzenlenir.
Üniversitelerde, belediyelerde, okullarda, kamu kurumlarında oluşturulacak sınav komisyonlarıyla iki önemli ilke bulunmaktadır. Kurumlar zaman zaman bu hususa dikkat etmedikleri için yapılan sınavlar idari yargı yerlerinde iptal edilmektedir.
Bu ilkeler şu şekildedir:
1- Sınav komisyonlarında görevlendirilenlerin öğrenim düzeyleri, sınava gireceklerin öğrenim düzeylerinden aşağı olmamalıdır. Örneğin sınav lisans düzeyinden adaylar katılıyorsa, sınav komisyonlarında lise mezunları veya önlisans mezunları yer almamalıdır.
2- Sınav komisyonu başkan veya üyeleri, eşleri ile ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve kayın hısımlarının sınavına katılmamalıdır. Bu kişilerin sınavında yedek üye/üyeler görev almalıdır. Diğer taraftan, bu ilke evlatlıkların sınava girmesi durumunda da geçerli olmalıdır.
Bu ilkeler objektif bir sınav yapılması için gerekli olan iki önemli ilkedir. Bu ilkeye uyulmadan sınavların yapılması ve bazı adayların bu durumu dava konusu etmesi veya ombudsmana başvurması halinde, kurumlar aleyhine kararlar çıkabilecektir.
www.memurlar.net