'Sınav jokerleri'ne 231 yıl ceza istendi

ÖSYM'nin düzenlediği LYS, KPSS, ALES gibi merkezi sistemle yapılan sınavlara başkası yerine giren ve kendi yerine başkasını sınava sokan 26 sanık, 5 yılla 231 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle yargılanmaya başlandı.

Adana İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin, 3 ay süren teknik takip sonucu 8 Eylül 2010 tarihinde 10 ilde 'joker' denilen başkaları yerine sınava giren kişilere karşı yaptığı eş zamanlı operasyonda 26 sanık yakalandı. Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan sanıklar hakkında 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, resmi belgede sahtecilik' suçlarından 5 ile 231 yıl arasında hapis cezası istendi.
 

Hazırlanan iddianamede, hakkında 21 ayrı olaydan toplam 231 yıla kadar hapis cezası istenen Ziya Kadiroğlu'nun etrafında topladığı kişilerle suç örgütü kurarak, resmi belgede sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık yapmak suretiyle haksız kazanç sağladığı bildirildi. Ayrıca, suç örgütünün, değişik illerde, sınavlara girecek olanlara sınavı kazandırma vaadinde bulunduğu, sahte kimlik ve evrak düzenlediği, maddi sıkıntı içerisindeki öğrencilere para vererek örgüt adına çalıştırdıkları, 'joker' tabir edilen adayların yerine sınava girecek kişilere kalacak yer sağlayıp özel ders aldırdıkları da belirtildi.

 

Suçlamaları kabul etmediler

 

Sanıkların yargılanmasına Adana 15'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nDe başlandı. Çıkar amaçlı suç örgütü kurma suçunu kabul etmediğini belirten sanık Ziya Kadiroğlu, "26 kişilik sanık listesinden 8-9 kişiyi tanıyorum. Diğer kişiler ise benim arkadaşım olur. Sosyal ortamda görüştüğüm kişiler. Benim beden eğitimi ve özel yetenek sınavlarına hazırlık kursum var. Burada öğrencileri sınavlara hazırlıyorum. Ayrıca ilköğretimden yükseköğretime kadar olan sınavlarda özel ders veriyorum" dedi. Sanıklardan Cabbar Kotluk da suçlamaları kabul etmeyerek "Psikolojik yıkıntıya uğradım. Aileme ve çevreme karşı olan itibarımı kaybettim" diye konuştu. Diğer sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme, dosyadaki eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.

http://www.hurriyetegitim.com/haberler/13.05.2011/sinav-jokerlerine-231-yil-ceza-istendi.aspx

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SINAVLAR Haberleri