Üniversite giriş sınavı sonuçlarının açıklanmasından sonra öğrencileri ve ailelerini tercih telaşı sarmış durumda. Adaylar çoğunlukla aldığı puana ya da başarı sıralamasına göre bir tercih yapmayı seçiyorlar. Siz de sıralamanıza yakın yerleri seçiniz ve istediğiniz bölüme göre tercih listenizi oluşturunuz.
Geleceğinizi sakın ola tesadüflere ve başkalarının inisiyatifine bırakmayınız. Hayat sizin, tercih sizin…
Kazandığınızda sevinmeyeceğiniz, keyifle okumayacağınız, mezun olduktan sonra da o alanda çalışıp kariyer yapmayacağınız bölümleri kesinlikle listenize almayınız. İlgi ve yeteneğiniz doğrultusunda en çok istediğiniz mesleğe uygun bölümü seçiniz.
Öncelikli olarak sizin için üniversite mi yoksa meslek mi önemli sorusuna cevabınızı netleştirin. Diplomanızda hangi üniversitenin adının olduğu elbette önemli ama meslek çok daha önemli. Üniversite 4-5 ya da 6 yıl, meslek ise ömür boyu…
Diploma sahibi olmakla meslek sahibi olmak çok farklı şeyler. Diplomanız sizi bir işe yerleştirebilir fakat o işte tutunabilmeniz mesleğinizi severek ve başarılı bir şekilde yapmanızla ilgili.
Tercihleriniz, bir üniversitenin tüm bölümleri yerine, tüm üniversitelerin aynı bölümlerini ya da benzer bölümleri yazmalısınız. Yerleşmek istediğiniz alan ya da alanları belirlerken üniversite yerine fakülteye dikkat edin. Her üniversitenin öne çıkan iddialı bölümleri olduğu gibi çok sıradan bölümleri de var.
Üniversitelerin özellikle de istediğiniz alanlarına ait akademik yayınlarına bakınız.
Öğretim üyesi kadrosu kesinlikle göz ardı edilmemeli, birçok köklü üniversitenin bazı bölümleri maalesef az sayıda öğretim üyesi kadrosuyla hizmet vermekte.
Ayrıca öğrencilerin kayıtlı oldukları programın dışından ders alma olanaklarının varlığı da önemli bir tercih nedenidir.
Üniversitelerin temel fonksiyonunun araştırma-geliştirme olduğunu düşünürsek, olumlu sonuçlanan patent, faydalı model veya tasarım sayısı da incelenmeye değer özellikleri bu üniversiteleri tercih etmek için başka bir tercih nedenidir.
Tercih edeceğiniz üniversitenin bütçesi ile öğrenci başına yaptığı/yapacağı cari harcamaların tutarı da size kazandıracakları açısından önemli bir göstergedir.
Mezun olan öğrencilerini izleyen bununla ilgili verilerini şeffaf olarak paylaşan üniversitelerin farkı mutlaka hissedilecektir. Mezunlarının yüzde kaçı özel sektörde ve yüzde kaçı devlette işe girmiş, mezunlarından yüzde kaçı yüksek lisansa devam etmiş, yüzde kaçı aile işine dönmüş, yüzde kaçı girişimci olmuş yahut yüzde kaçı işsiz? Bu soruların cevapları da tercih döneminde düşünülmesi gereken konulardan…
Uluslararası sempozyum, kongre veya sanatsal sergi sayısı nasıl bir üniversite hayali kurduğunuza göre sizin tercih sebebiniz olabilir.
Üniversitede öğrenci başına düşen basılı kitap sayısı, öğretim elemanı başına ulusal hakemli dergilerde yayın sayısı o üniversitenin eğitime bakışının somut göstergelerindendir.
Öğrencilerin yaptığı sosyal veya endüstriyel proje sayılarına mutlaka göz atın.
Erasmus ve benzeri değişim programlarını mutlaka inceleyiniz.
Ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenen Ar-Ge projesi sayısı, uluslararası değişim programlarına katılan öğretim elemanı sayısı, uluslararası değişim programlarına katılan öğrenci sayısı, uluslararası fon destekli proje sayısı, sosyal sorumluluk projesi sayısı, “Kariyer Merkezi” tarafından gerçekleştirilen faaliyet sayısı, kamu kurumları ile ortak yürütülen proje sayısı, dezavantajlı gruplara yönelik düzenlenen faaliyet sayıları da tercihte belirleyici bir rol oynayabilir.
Yemek ve ulaşım dahil burs imkanlarını inceleyiniz.
Ailenizin olduğu şehirde mi yoksa başka bir şehirde mi okumak istediğinize karar verin. Barınma önemli bir problem bu nedenle barınma problemini nasıl halledeceğinizi planlayın. Bu bağlamda son dönemlerde bütün dünyayı etkisi altına alan salgının ne kadar süreceği de bilinmiyor!
Çalışarak okumak durumunda iseniz tercih ettiğiniz şehirdeki iş olanaklarını araştırınız.
Türkiye’nin en prestijli okullarında eğitim gören öğrencilerin çoğu KPSS veya ALES’e girmez. Bu durumda KPSS veya ALES bazlı sıralamalar sizi etkilememeli.
Hayat sizin… Karar sizin…