Şimdi de euro coştu

FED'in 1 trilyonluk nakit akışı sağlayacağını açıklamasıyla dolar hızla değer kaybetti

ABD Merkez Bankası'nın (FED), piyasalara 1 trilyon dolarlık yeni nakit akışı sağlayacağını açıklaması, uluslararası piyasalarda doların euro karşısında hızla değer kaybına neden oldu. Yurtiçinde de dolar 2.3 TL'yi aşarak tarihi zirvesine çıktı.
FED, önceki gün yaptığı açıklamada, ekonomiye 1 trilyon dolarlık yeni nakit akışı sağlanması kapsamında gelecek altı ay içinde 300 milyar dolar büyüklüğünde uzun vadeli ABD Hazine tahvili alımı yapacağını belirtti.
FED böylece, 1960'dan bu yana ilk kez tahvil alımı yapacak. Ayrıca, mortgage kredileriyle ilgili menkul kıymet alımı imkânının büyüklüğünü 850 milyar dolar artırarak, 2009 için 1.45 trilyon dolara çıkaracağını kaydetti.

Enflasyon korkusu
FED'in bilançosunu büyütecek olan bu karar, doların genel olarak dünyanın rezerv para birimi olarak yeri konusunda şüphelere yer açtı. FED'in para arzını artırmasının enflasyona neden olacağını söyleyen uzmanlar, bu nedenle yatırımcıların euro'ya yöneldiğine dikkat çekti.
Euro/dolar paritesi 1.37'yi aşarak son 2.5 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Doların performansını ölçen dolar endeksi 25 yılın en kötü günlük düşüşünü yaşadı.

Petrol ve altın yükseldi
Euro da yurtiçinde tarihi 2.3530 TL seviyesine çıktı. Dolar ise 1.67 TL'ye kadar geriledi, ancak pariteye rağmen kamu ve özel şirketlerden gelen alımlarla tekrar 1.70 TL'ye çıktı.
Avrupa borsalarındaki yüzde 2'yi aşan yükseliş İstanbul Borsası'na yansıdı. Endeks, yüzde 2 yükselişle 23 bin 968 puandan kapandı.
Öte yandan, petrol ve altın fiyatları da yükselişe geçti. Petrol fiyatları 3.5 ayın en yüksek seviyesi olan 52 dolara, altın da 954 dolara çıktı.

Milliyet


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri