Sigortacılar da kara liste oluşturuyor

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, “Sigortacıların soyulmasını önlememiz lazım. Yoksa bu zarar sigortalıların cebinden çıkıyor” dedi

Sigorta sektörünün trafik ve kasko başta olmak üzere birçok branşta sahte hasar ve beyan nedeniyle yıllık kaybı yaklaşık 900 milyon lirayı buluyor. Bu nedenle sektör, abartılı hasar faturası çıkaran kötü niyetli kişilere karşı güçbirliğine hazırlanıyor. Sahtekârlık yapanları mahkemeye vereceklerini ve bankalar gibi bir kara liste oluşturacaklarını belirten Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Başkanı ve Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, “Sigortacıların soyulmasını önlememiz lazım. Yoksa bu zarar sigortalıların cebinden çıkıyor” dedi.
Anadolu Sigorta’nın ‘Bir Usta Bin Usta’ projesi nedeniyle Mardin’de soruları yanıtlayan Mustafa Su, sigortada sahte beyanlara karşı alacakları önlemleri anlattı.

19 kez kazaya karışan var
Kaza Tespit Tutanağı uygulamasıyla birlikte trafik ve kaskoda sahte hasar beyanlarının arttığını vurgulayan Mustafa Su şunları söyledi:
“Hasar frekansları inanılmaz arttı. Bir de bilinçli kaza yapanlar oluyor. Biz ekspertiz gönderdiğimizde kazadan feragat ediyor. Artık bu kişileri mahkemeye vereceğiz. Çünkü, dolandırıcılığa teşebbüs ediliyor. Aynı araç 19 kere kazaya karışmış. Bunu bırakın zorunlu sigorta yapmayı, ehliyetine el koymak lazım. Bunu yapan ya trafik canavarı ya da kasıtlı bizi soymak istiyor. Sigorta şirketleri de kara liste oluşturmalı. Dolandırıcılık yapmışsa poliçe verilmemeli” diye konuştu.

Sürprim % 300 oldu
Hasar frekansı yüksek olan sigortalılara uygulanan ‘sürprim’in (Sigortacının normal prim ile sigorta edemediği rizikolar için sigortalıdan istediği ek ücret) yüzde 80’den yüzde 300’e çıkarıldığını belirten Mustafa Su, sektör olarak Hazine’den bu oranın limitsiz olmasını istediklerini dile getirdi.  Mustafa Su şöyle devam etti:
“Aracını kazasız kullananlar nasıl hasarsızlık indirimi alıyorsa, çarpışan araba gibi kullananlar da ilave prim ödüyor. Yani normal sigortalıdan yüzde 300 daha fazla prim ödüyor. Primleri yükseltince dolandırıcılık eskisi kadar kolay olmuyor. Ama bizim arzumuz ya limitsiz ya da bu oranın yüzde 500’e çıkarılması.”
Sağlık sigortalarında da abartılı faturalarla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Mustafa Su, “Sektör genelinde ödenen abartılı hasar oranı yüzde 10’larda.  Bu hasarı primlere yüklersek sigortalıdan çıkıyor” dedi.

‘Ekmeğini taştan çıkarana’ kredi
Anadolu Sigorta’nın 85. yılında Anadolu’da kaybolmaya yüz tutan mesleklere ilgiyi artırmak için geçen yıl hayata geçirdiği ‘Bir Usta Bin Usta Projesi’nde ikinci yıl eğitimleri Mardin’de ‘taş işlemeciliği’yle başladı.
Aralarında 3 heykeltraşında bulunduğu toplam 22 kişinin eğitim gördüğü taş atölyesini ziyaret eden Mustafa Su şunları söyledi: “Eğimlerini tamamladıktan sonra bu mesleği icra ederek, deyim yerindeyse, ‘ekmeğini taştan çıkartacak’ olan yeni ustalar için İş Bankası uygun kredi verecek. Bu olanak projemizde eğitim gören tüm kursiyerler için geçerli olacak.”

Geçen yıl 5 ilde 100’den fazla kişiye eğitim verildi
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’nün teknik danışmanlığı ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile Anadolu Sigorta, ‘Bir Usta Bin Usta Projesi’ni bu yıl 5 ilde sürdürüyor.
Mardin’de taş işlemeciliğinin yanı sıra Çorum’da kargı bezi dokumacılığı, Hatay’da ipek dokumacılığı, Sivas’ta boynuz/tarak yapımı, Van’da savatlı gümüş işçiliği mesleklerinin yeniden hayat bulmasına destek veriyor. Proje kapsamında geçen yıl 5 ilde 100’den fazla kişiye eğitim verildi. Proje 10 yıl boyunca sürdürülecek. Böylece 1.000 ustaya ulaşılması planlanıyor.
 

 Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri