Sigara yasağı tamamen kalkacak mı?

Anayasa Mahkemesi, kahvehanelerdeki sigara yasağını esastan inceleme kararı verdi. Bu dava olumlu sonuçlanırsa, lokanta, kafe ve birahane sahipleri de dava açıp yasağın kalkmasını talep edebilecek

Anayasa Mahkemesi, Danıştay'ın kahvehanelerde sigara içilmemesi yasağının kaldırılmasına ilişkin yasa maddesinin iptali istemiyle yaptığı başvuruda bir eksiklik bulmayarak, davayı esastan görüşmeye karar verdi.
Danıştay 10. Daire, İzmir Kahveciler Odası'nın, kahvehanelerde sigara içilmemesine ilişkin yönetmeliğinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açtığı davada, kahvehanelerde sigara içme yasağının anayasaya aykırı olduğu gerekçeyle söz konusu yasa metnindeki “kahvehane” ibaresinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.
Başvuru dilekçesinde, söz konusu yasakla, kahvehane işleticilerinin faaliyetlerini sürdürebilmelerinin zorlaştırıldığı, ekonomik çıkarlarının gözardı edilerek, çalışma özgürlüklerinin sınırlandırıldığı savunulmuştu. Dilekçede, hem kahvehane işleticilerinin çalışma özgürlükleri hem de tütün içenlerin kişisel özgürlüklerinin gözetilmesi gerektiği kaydedilmişti.
Başvuruya ilişkin ilk incelemesini dün yapan Anayasa Mahkemesi, başvuruda herhangi bir eksiklik bulmayarak, davayı oy birliğiyle esastan incelemeye karar verdi. Yüksek Mahkeme, esas incelemesini daha sonra belirleyeceği bir tarihte yapacak. Kahvecilerin girişimi sonucu açılan bu dava olumlu sonuçlanırsa, lokanta, kafe ve birahane sahipleri de dava açarak, yasağın kalkmasını talep etmeye hazırlanıyor.


Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri