ŞİFRE SKANDALI ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR!ÖSYM'DEN SES YOK..

YGS'de şifre skandalı üniversite adaylarını sokağa döktü. Sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta örgütlenip Türkiye'nin dört bir yanında eylem yapan öğrenciler, şifre iddialarına tepkilerini kalem kırarak gösterdi...

Çanakkale: Milli Piyango Anadolu Lisesi'nde eğitim gören bir grup öğrenci, Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelerek, YGS'de şifre iddialarını protesto etti. Grup adına açıklama yapan Mert Asan, ÖSYM'nin sınavda adaylara ve öğretmenlere yönelik abartılı üst aranmasıyla gündeme geldiğini, asıl büyük skandalın ise özel yazılımla soru şifrelemede yaşandığını söyledi. Asan, 1 milyon 700 bin kitapçığın kamuoyuyla paylaşılmasının cevap anahtarları açıklanmadan bir şey ifade etmeyeceğini savunarak, şunları söyledi: “Kaldı ki kitapçıkların üzerinde işaretleme yapılmış orijinalleri paylaşılmadıkça sorun çözülmeyecek, aksine şüpheler ve iddialar daha da artacak. Bu noktada yapılması gereken alanında uzman tarafsız bir komisyonun söz konusu kitapçıkları incelemek üzere bir an önce oluşturulması. Bu skandalın en ince ayrıntısıyla ortaya çıkarılmasını sağlamak, önce ÖSYM'nin sonra da Milli Eğitim Bakanı'nın sorumluluğunda. Açıklamalar, birbiriyle çelişkili ifadeler barındırdığından ve bir çok noktayı karanlıkta bıraktığından konuya ilişkin hiçbir mesafe alınamadı.Bu haksızlık sınav iptal edilerek bir an önce giderilmeli.”

 

Trabzon: da bir grup öğrenci de YGS soru kitapçığında şifreleme yapıldığı iddiaları nedeniyle ÖSYM'yi protesto etti. PTT Trabzon İl Müdürlüğü önünde toplanan bir grup öğrenci, pankart ve dövizler açtı. Öğrencilerden Zeki Şahin, grup adına yaptığı basın açıklamasında, “üniversiteye giriş sınavlarında yolsuzluklar ve beceriksizlikler yapıldığını” savunarak, mağdur gençler olarak bu durumu protesto ettiklerini söyledi.

 

 Karabük:  Bir grup öğrenci, yağmur altında YGS'de şirfe uygulamasını protesto gösterisi yaptı. Albay Karaoğlanoğlu Caddesi'nde toplanan yaklaşık 200 öğrenci ellerinde 'Bu kadar tesadüf bilimi de aşar', 'Yandaş Giriş Sınavı', pankartları ile yürüdü. ÖSYM Başkanı Ali Demir'i istifaya daveT eden protestocular, ellerindeki sınav giriş belgelerini yaktı. Öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Durukan Çakır, sınav sonrası çıkan şifre iddialarının kendilerini çok üzdüğünü söyledi. KPSS'de kopya iddialarına bir açıklık getirilemeyince iptal edildiğini hatırlatan Çakır, "YGS'de de aynı iddiaların gündeme gelmesiyle ÖSYM güvenirliğini yitirmiştir. YGS'de yapılan bu haksızlığa göz yummayacağız. Şifre sahiplerinin bu sınavda galip çıkmasına izin vermeyeceğiz. Bizler de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gibi tatmin olmak istiyoruz. Milli Eğitim Bakanı'yla, ÖSYM Başkanı'nın istifasını ve bu konuda gerekli hukuki sürecin bir an önce başlatılmasını istiyoruz. Bir daha böyle haksızlıklarla kafamızın karıştırılmasını istemiyoruz" dedi.

 

 Bursa:  Lise ve dershane öğrencisi üniversite adayı yaklaşık 1500 kişilik öğrenci grubu, YGS'yi protesto etmek için Fomara Meydanı'nda toplandı. Buradan Kent Meydanı'na yürüyen öğrenciler, ellerindeki pankartlarla slogan atarak ilerledi. Kent Meydanı’nda öğrenciler adına konuşan Erkan Erben, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir ve bakanların sınav ile ilgili açıklamalarını eleştirerek, "Bizler bunca yıl sınava hazırlanırken, hayattan kendimizi dışlayıp, sınavı nasıl kazanırız diye düşünürken, okullarda aldığımız eğitim yetersiz olduğu için ailemizin 3 kuruş parayla dershanelere gitme zorunluluğunu karşımıza koymuşken, geleceğimizi 3 saate sığdırmayı marifet olarak anlatırken, bizlerin sadece tesadüf olduğuna inanmamızı hiçbir şey yokmuş gibi davranmamızı bekleyemezsiniz. Çünkü bizler, sizin çocuklarınız gibi özel dersler alarak yurt dışında burslu okuyamıyoruz" dedi. İstatistikçilerin "Bu kadar tesadüf, bilimi aşar" açıklamaları bulunduğunu anlatan Erben, "Acaba ÖSYM tesadüfleri çok mu seviyor? Bunca yaşanan sorunlar gösteriyor ki ÖSYM'nin güvenilirliği kalmadı. Bu şaibeli sınavın geçerliliği kalmamıştır dolayısıyla YGS'nin iptalini talep ediyoruz." diye konuştu.

 

 Artvin: YGS'de şifre skandalının ortaya çıkarıldığı Artvin'de dershane ve lise öğrencileri protesto yürüyüşü düzenledi. Atapark'ta toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, ellerinde 'Yutkunma başkan, şifreyi çözdük çoktan', 'Yandaşa Güzellik Sınavı', 'Çalışanlar burada, şifreciler nerede', 'İthal ÖSYM Başkanı istiyoruz' pankartları açtı. Öğrenciler düdük çalarak ve alkışlarla Kızılay önüne kadar yürüdü. Grup adına basın açıklamasını okuyan Hilal Şahin, şunları söyledi: "Ne acıdır ki ÖSYM Başkanı suçu başkalarına atmakta, 'Ben sütten çıkmış ak kaşığım' demeye çalışmaktadır. ÖSYM sanki içimizi rahatlatmak amacıyla kitapçıkları sanal ortamda yayınlamıştır. Biz herkesin kendi kitapçığının fotoğraflanıp sayfaya konulmasını istiyoruz. Çünkü özellikle sayısal sorularda işlem yapılıp yapılmadığını herkes gibi biz de merak ediyoruz. İstiyoruz ki kimsenin hakkı kimseye geçmesin, birilerinin istediği gibi sadece belli yerlere belirli kişiler gitmesin."

 

İzmit:  Facebook'ta birbirleriyle iletişim kurarak protesto kararı alan ve sayıları 2 bini bulan öğrenci gurubu öğlen saatlerinde Merkez Bankası önünde bir araya gelerek eylem yaptı. Merkez Bankası'nda yürüyüş yolu boyunca Sabri Yalım Parkı'na kadar giden öğrenciler, yol boyunca 'Eğitim hakkımız engellenemez', 'Sınavsız üniversite istiyoruz' diye slogan attı ve zaman zaman oturma eylemi yapt. Öğrenciler adına konuşan Nazlı Canyiğit, şifre skandalıyla binlerce öğrencinin umutlarıyla oynandığını söyledi. Şaibelerle örtülü çökmüş sınav sistemini kabul etmediklerini söyleyen Nazlı Canyiğit, "YGS'de ortaya çıkan şifre skandalı adaletsiz ve çöken eğitim sisteminin bir kanıtı olmuştur. Bu skandal YGS mağduru binlerce gencin umutlarıyla oynandığını gösteriyor. Bilsinlerki öğrenciler mücadelelerini yapmaya devam edecektir" dedi. Öğrenci gurubu açıklamanın ardından dağıldı.

 

 Adana:  Yaklaşık 300 öğrenci, İnönü Parkı'ndan Uğur Mumcu Meydanı'na yürüdü. Cadde boyunca hem yürüyüp hem koşan öğrenciler, ilginç görüntüler oluşturdu. Çevredeki vatandaşların da destek verdiği üniversite adayları, Uğur Mumcu Meydanı'nda, açtıkları bir pankartın üzerinde yanlarında getirdikleri YGS deneme sınavı soru kitapçıklarını yırtarak, ÖSYM'ye tepkilerini dile getirdi. Kağıt parçalarını da rüzgara savuran öğrenciler, eylem sonunda meydanda yaklaşık 250 metrelik halka oluşturarak halay çekti. Öğrenciler adına açıklama yapan Deniz Doğan, şifreli soru kitapçıklarının, kaderlerinin başkaları tarafından yazıldığı 'kara defter' niteliği taşıdığını savunarak, "YGS mağdurları olarak hakkımızı her şekilde arayacağız, haksızlığın ortaya çıkarılarak faillerin cezalandırılması için elimizden geleni yapacağız" dedi.

 

 Giresun:  Lise ve dershane öğrencileri ile velilerin oluşturduğu yaklaşık 150 kişilik grup, Debboy Mevkiinden Atapark'a kadar yürüdü. Ellerinde 'ÖSYM Başkanı bizi tatmin et', 'Parayı veren şifreyi çalar' ve 'Susma haykır üniversite hakkındır' pankartları taşıyan öğrenciler, Atapark’ta kalemlerini kırarak yere attılar. Giresun Liseliler Platformu Sözcüsü İlker Yıldız, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Ülkeye ve geleceğimize sahip çıkmak birinci vazifemizdir ve biz buraya birinci vazifemizi yerine getirmek için toplandık. Bu göreve her türlü ahval ve şeraitte dahi talibiz. Geçen yıl KPSS bu yıl YGS. Peki ya yarın? Bu skandallar ÖSYM'nin körlük derecesinin yıldan yıla arttığını gösteriyor. YGS mağduru gençler olarak bizim çağrımız şudur; şaibesiz bir sınav istiyoruz. Herkesin eşit şartlarda yarışacağı bir sınav istiyoruz." Öğrenciler daha sonra üzerinde 'Sınavın kölesi olmayacağız' yazılı siyah çelengi Atatürk Anıtı'na bıraktı.

 

 Denizli: 2 bini aşkın öğrenci Denizli Lisesi önünde buluşarak Delikliçınar Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş sırasında öğrenciler caddeyi tamamen trafiğe kapatınca polislerle aralarında kısa süreli gerginlik yaşandı. Tartışma büyümeden sona ererken, çevik kuvvet polisleri kapsamlı güvenlik önlemleri aldı. Eğitim-İş Sendikası üyeleri de öğrencilere destek vermek istedi. Ancak öğrenciler, ellerinde sendika bayrağı olan üyeleri bayraklarını bırakmaları doğrultusunda uyardı. Sendikacılar da bayrakları topladı. Üniversite adayları belediye binası önündeki sinevizyonda İçişleri eski Bakanı Beşir Atalay'ın Denizli ziyareti fotoğraflarını görünce 'yuh' çektiler. Daha sonra ellerine aldıkları kalemleri kırdılar ve sloganlar atarak Eflatun Sokağa geçen öğrenciler birlikte şarkılar söyleyip halaylar çekti.

 

 İstanbul: Facebook'taki "İstanbul ÖSYM şifreli soruları protesto etkinliği" grubu üzerinde bir araya gelen yaklaşık bin kişi, Taksim Meydanı'nda toplandı. Tünel'e kadar yürüyen öğrenciler adına Mihrişah Esen konuşma yaptı. Esen, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ÖSYM Başkanı Ali Demir, Mehmet Ali Şahin, Cemil Çiçek yapılan açıklamalardan tatmin olduklarını açıklamışlardır. Yargı sürecini doğrudan etkilemişlerdir. Yaptıkları hukuksuzluktur. Gençlik tatmin olmamıştır. Şifre skandalı aydınlatılmalı, soruları dağıtanlar ve yararlananlar cezalandırılmalıdır" dedi. Öğrencilar daha sonra YGS'de şifre skandalını her hafta cuma günü okula gitmeyerek protesto edeceklerini söyledi. Öte yandan CHP İstanbul İl Gençlik Örgütü üyesi yaklaşık 600 kişi de, ÖSYM'nin Levent'teki binası önünde toplanarak YGS sınavındaki şifre iddialarıyla ilgili halaylı protesto gösterisinde bulundu. Polis eylem sırasında güvenlik önlemi aldı. Grup adına basın açıklamasını okuyan CHP İstanbul İl Gençlik Örgütü Başkanı Barış Antik, 8 Nisan'da Kadıköy Adliyesi'nde konuya ilişkin olarak suç duyurusu dilekçesi verdiklerini ifade ederek, "ÖSYM'nin tüm bu örtbas çabalarına karşın bizler bu işin peşini bırakmıyoruz. 9 ay önce meydana gelen KPSS skandalı çözülmeden şimdi de YGS skandalının ortaya çıkması halkımızın devlet kurumlarına olan güvenini sarsmaktadır" dedi.

 

 

 

Alanya: Atatürk Anıtı önünde toplanan yaklaşık 60 kişilik lise ve dershane öğrencisine, Eğitim-Sen Alanya Temsilciliği de destek verdi. Gruptakiler, 'Bir bilene, bir de Gülen'e sor', 'ÖSYM tesadüfleri sever', 'Üniversiteye gidişimi engelliyorsunuz, sınav koyuyorsunuz, bari o sınavı da adam gibi yapın', 'ÖSYM bizi de tatmin etsene', yazılı dövizler taşıyarak 'Şifre değil çözüm istiyoruz' sloganları attı. Grup adına açıklama yapan Çiğdem Bostancı, şunları söyledi: "Geleceğimizi 3 saate sığdırmayı marifet olarak anlatırken, bizlerin bu sorunun sadece tesadüf olduğuna inanmamızı, hiç bir şey olmamış gibi istediğiniz gibi devam etmemizi bekleyemezsiniz. Çünkü bizler sizin çocuklarınız gibi özel dersler alarak, yurtdışında burslu okuyamıyoruz." Açıklamanın ardından öğrenciler 'Fesupanallah' adlı şarkıyı söyleyerek olaysız dağıldı.

 

Zonguldak: Ereğli Liseli Öğrenci Platformu'nun düzenlediği eyleme, yaklaşık 500 öğrenci katıldı. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ile bazı siyasi partilerin temsilcileri ve öğretmenlerin de destek verdiği eylem için Zübeyde Hanım Bulvarı üzerinde toplanan öğrenciler, Belediye Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na kadar polisin geniş güvenlik önlemi altında yürüdü. Ellerindeki dövizlerle yürüyen öğrenciler, adına konuşan Hasan Cem Arslan, "Öğrenciler, sokaklarda, meydanlarda seslerine ses katarak çaresizliklerini haykırıyor. Bu sorun devlet büyükleri tarafından görmezden gelinirken, öğrenciler de gözaltına alınarak susturulmak isteniyor. Adil, eşit, oyunların sürmediği bir sınavla kendi geleceğimizi kendimiz belirlemek istiyoruz. Ve bu oyunların önünün kesilmesi için ÖSYM'nin yetkilisi konumundaki Ali Demir ve ekibini istifaya çağırıyoruz" dedi.

 

 Düzce: Aralarında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Eğitim-Sen, Çevre Mühendisleri Odası ve Türk Sağlık-Sen'in de bulunduğu sivil toplum örgütlerinin destek verdiği 150 kişilik öğrenci grubu, sloganlar atarak Anıtpark'ta toplandı. Grup adına basın açıklamasını okuyan Recep Ayten, "Yıllardır sınav odaklı eğitim sisteminin cenderesinde sıkışıp kalmış, gençliğin heyecanını, coşkusunu yaşamaktan uzak, genç olduğunun farkına bile varamamış, gecesini gündüzünü bu sınava bağlamış genç insanlar, yoğun güvenlik önlemlerinin altında potansiyel suçlu muamelesi görerek sınav salonlarına alınırken bir oyunun içinde olduklarını bilmiyorlardı" dedi. Sınavın, 'hayat şekli' haline getirilmeye çalışıldığını ve hayatı beş şık içinde aramaya zorlandıklarını belirten Ayten, "Böyle bir gençlik de bu sistemin işine geliyor. Her ne olursa olsun bizler haykıracağız. Herkes duysun" diye konuştu.

 

 İzmir:  YGS'de şifre iddiaları İzmir'de yaklaşık 8 bin genci sokağa döktü. Ellerinde pankartlarla 'İzmir uyuma öğrencine sahip çık' sloganı atan öğrenciler, 3 kilometre yürüdü. Öğrenciler yürürken onlara deniz kenarında pazar kahvaltısını yapanlar alkışlarıyla destek verdi, bazı vatandaşlar balkonda Türk bayrağı sallayarak öğrencileri alkışladı. Alsancak'ta ÖSYM binası önüne toplanan gençler, binaya kurşun kalem fırlattı. Bazı öğrenciler de çevik kuvvet polislerine yumurta attı. Yumurtalar polislerin, kasklarına, kollarına ve kalkanlarına isabet etti. Öğrenciler polisin 'Dağılın' uyarısına rağmen ÖSYM binası önündeki parkta uzun eşek oynadı. Polis, grubu dağıtmak için biber gazı kullanmaya teşebbüs etti, ancak sonra vazgeçti. Öğrenciler, olaysız dağıldı.

 EĞİTİM AJANSI.COM

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri