Seyahat firmalarında teknolojik rekabet

Piyasaya sürülen yeni modelleriyle bir öncesine göre farklı yeniliklerle donatılan otobüslere, bazı firmaların taktırdığı sistem sayesinde, araç seyahat güvenliği açısından kontrol edilip, yolcular, yakınları tarafından internet ortamında izlenebilecek.

Alınan bilgiye göre, Ulaştırma Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeyle, 1 Temmuz 2008'den itibaren şehirler arası otobüslere kapalı devre yayın yapan müzik ve video sistemi zorunluluğu getirilmesiyle hareketlenen firmalar, rekabet ve Avrupa standartlarını yakalama adına yapılan yeniliklere ayak uyduruyor.

Bazı firma sahipleri, kapalı devre müzik ve TV yanında, koltuklara monte edilen ekranlarla, dijital ve interaktif kanalları izleme, DVD yayını ve internete bağlanma imkanı sunarken, bazı firmaların da otobüslerine taktırmaya başladığı sistem sayesinde, aracı, seyahat güvenliği açısından kontrol ediyor, yakınları yolcularını internet ortamında görebiliyor.

Yeni cihazı yolcu otobüslerine montajını yapmaya başlayan bir firmanın yetkilisi Fuat Çağlar, uygulamanın can ve mal güvenliği açısından son derece önemli olduğunu, aynı zamanda olası kazaların nedeninin daha kısa sürede bilinmesine yardımcı olacağını söyledi.

Çağlar, sistem sayesinde uçaklarda olduğu gibi yolcu otobüslerindeki seslerin ve bazı teknik verilerle birlikte araca iç bölüm ve yolu görebilecek şekilde monte edilen kameralarla, görüntülerin de kaydının yapılacağını belirterek, şöyle konuştu: “Böylece araç sürücüsü, can ve mal güvenliğini tehlikeye atacak hareketlerde bulunup bulunmadığı konusunda seyahat firması merkezinden internet vasıtasıyla kontrol edilebilecek. Aynı zamanda bu sistem sayesinde yolcular yakınları tarafından yine internet ortamında izlenebilecek. Böylece yolculuk daha güvenli ve zevkli hale gelecek.”

Çağlar, yasal zorunluluğu olmadığı halde yeni sistemi bazı firmaların talepleri üzerine yolcu otobüslerine takmaya başladıklarını, teknolojik gelişmeleri yakından takip eden firmaların doluluk oranını yükseltmede daha şanslı olacaklarını da söyledi.

YASAL ZORUNLULUK HALİNE GETİRİLMELİ

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım da Türkiye'nin otobüs işletmeciliğini en iyi yapan ülkeler sıralamasında çok iddialı olduğunu söyledi. Ulusoy, “Bu sistemle sürücü ve personel hatalarının rahatlıkla görülebilecek olması büyük bir avantaj. Ancak sürücünün sürekli denetim altında olmasının olumlu veya olumsuz etkileri olabilir” dedi.

Güvenlik açısından son derece mükemmel olan sistemin tüm firmalarca kullanılmasını arzu ettiklerini anlatan Yıldırım, otokontrol sistemine önem veren firmaların bunu yavaş yavaş araçlarına taktıracaklarını kaydetti.

Yıldırım, araçlarda takograf ile hız limitinin ölçülebildiğini, ancak firmaların maliyet yükünü artıracak bu uygulamada kamera ve sesli kayıtla daha avantajlı hale getirilmesinin amaçlandığını bildirdi.

Stargazete

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri