Seviye Belirleme Türünden Sınavlar Okullarda Yapılamaz

İl genelinde Seviye belirleme Sınavlarına hazırlık olması amacıyla yapılan sınavlar, Milli Eğitim Bakanlığının 2008/75 nolu genelgesi ile...

İl genelinde Seviye belirleme Sınavlarına hazırlık olması amacıyla yapılan sınavlar, Milli Eğitim Bakanlığının 2008/75 nolu genelgesi ile yasaklanmasına rağmen bu defa Okullar kendi içlerinde çeşitli adlar altında bu sınavları yapmakta, bu sınavlara öğrencileri girmeye zorlamaktadırlar.

Bu durumun ilköğretim kurumları yönetmeliğine uygun olup olmadığına bakacak olursak;

Okullarda Seviye Belirleme Türünden Sınavlar Yapılması Ülke Genelindeki Okullarda Birlik Beraberlik Olması Gerektiğinden Yapılamaz.

İlde dahi genelge ile yapılması yasaklanan bu sınavların herhangi bir okulda yapılması diğer okullarda yapılamayan bu sınav sonucunda puanlara etki etmesi olumsuz etki yaratacaktır. Diğer öğrencilerle aynı şartlarda olmadığından puanında düşme meydana gelecektir. Bu durum Yönetmeliğin;

“Ölçme ve Değerlendirmenin Genel Esasları

Madde 32—Öğrenci başarısının ölçme ve değerlendirilmesinde aşağıdaki esaslar gözetilir;

c) Ölçme ve değerlendirmede okul, il ve ülke genelinde birlik sağlanır.”

Hükmüne aykırılık teşkil edecektir.

Ortak Sınav Adında Seviye Belirleme Türünden Sınavlar Yapılamaz

“Sınavlar

Madde 36 —Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı ikiyi geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz.

Derslerin özelliğine göre;

Görsel sanatlar, müzik, beden eğitimi, teknoloji ve tasarım dersleri dışındaki derslerden, öğretmenlerin iş birliği ve ortak değerlendirme yapabilmelerine imkân vermek üzere her dönemde en az bir sınav birlikte düzenlenir. Bu ortak sınavların sorularıyla birlikte cevap anahtarları da okul zümre öğretmenlerince hazırlanır ve cevap anahtarlarında her soru için verilecek puan belirtilir.”

Okul İdaresi Zümre Öğretmenler Kurulu Kararınca ortak sınav adı altında Seviye Belirleme Türünden Sınav yapma kararı alamaz. Ortak sınav adıyla Seviye Belirleme Türünden yapılan ortak sınavın tüm derslerden aynı anda olması zaten olanaksızdır. Çünkü 36 maddenin ilk paragrafında “Bir Sınıfta/Şubede Bir Günde Yapılacak Sınav Sayısı İkiyi Geçemez.” Hükmü bulunmaktadır.

Kısacası okul ortak sınav yapabilir tüm okulu aynı gün matematik sınavına alabilir. Buradan alınan puanı direkt olarak ortalamaya katabilir. Alınan bir öğretmenler kurulu kararıyla bu sınavın şu kadar yüzdesini okul puanına etki edeceğim diyemez.

Seviye Belirleme Türünden Sınavlar Sözlü Notu yerine değerlendirilemez.

“Sözlü Notu Verilmesi

Madde 37 — Yürürlükten kaldırıldı. ( 2.5.2006/26156 RG )”

Seviye Belirleme Türünden yaptığı Sınavı Sözlü notu vermek yönetmelikten kaldırıldığı için sözlü notuna çevireceğimde diyemez.

Seviye Belirleme Türünden Sınavları Projeler Ve Performans Görevleri Kapsamında Değerlendiremez

“Ölçme ve Değerlendirmenin Niteliği ve Sayısı

Madde 35 —1, 2 ve 3 üncü sınıflarda öğrencilerin gelişimi, ilerleme ve çabaları, öğretmen rehberliğinde gerçekleştirilecek olan projeler ve performanslarını belirlemeye yönelik çalışmaları, öğretmen gözlemlerine göre belirlenir.

4, 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarda haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde en az iki, üçten fazla olan derslerde ise en az üç sınav yapılır.

Öğrenciler, bir ders yılında istedikleri ders veya derslerden bireysel ya da grup çalışması şeklinde öğretmen rehberliğinde en az bir proje hazırlar. Öğrencilerin başarılarının belirlenmesinde ders ve etkinliklere katılımı ve performans görevleri de dikkate alınır.

Projeler ve performans görevleri, önceden belirlenen ölçütlere göre hazırlanan değerlendirme ölçeği veya dereceli puanlama anahtarına göre değerlendirilir. Öğrenciler, çalışmalarında yararlandıkları kaynak veya kişileri de belirterek öğretmenin belirleyeceği süre içinde çalışmalarını verirler. Projeler verildikleri dönemde değerlendirilir.

Öğrencilere bütün derslerden her dönemde en az bir ders ve etkinliklere katılım puanı verilir.”

Kapsamında Projeler Ve Performans Görevleri kapsamında öğrencilere bütün derslerden her dönemde en az bir ders ve etkinliklere katılım puanı verilir hükmüne dayanarak bu kapsamda da değerlendirilemez.

Kısacası Adı ne olursa olsun;

SBS (Seviye Belirleme Sınavı)

BDS (Başarı Değerlendirme Sınavı )

DKS (düzey kontrol sınavı)

DBS (düzey belirleme sınavı)

STS (Seviye Tespit Sınavı)

BTS (Başarı tespit sınavı)

SKS (seviye kontrol sınavı)

BKS (başarı kontrol sınavı)

vb hiçbir sınav okullarda yapılamaz.

Ayrıca bakanlık çıkarmış olduğu 2008/75 nolu genelge ile

Bu tür sınavları yasaklamıştır.


www.ogretmenlersitesi.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri