Çocukların sağlıklı olarak gelişebilmesi için olumlu şartlar altında büyümesi gerektiğini vurgulayan Dr. Özlem Gülümser, çocuğun tek başına gelişemediğini, gelişimin olumlu biyolojik koşullar yanında çocuğa özgün, ona yanıt veren, şefkatli, duyarlı bakım ve ilişkiler, ayrıca gelişimin tüm alanlarını destekleyen uygun uyaranlar ile sağlandığını söyledi.
Koru Ankara Hastanesi Gelişimsel Pediatri Uzmanı Dr. Özlem Gülümser, çocuk büyürken ailesinden ve ona en yakın bakım verenlerden taleplerde bulunduğunu, ebeveyninin verdiği cevapların gelişim sürecini şekillendirdiğini söyledi. Yapılan araştırmaların özetle önemli üç noktayı vurguladığını belirten Dr. Gülümser, "Bebeklik ve erken çocukluk döneminde gelişim diğer yaş gruplarına göre çok daha hızlıdır; beyin esnekliği erken tanınan sorunların sağaltımını kolaylaştırır. Buna karşılık bu yaş döneminde olumsuz bakım koşulları ve uyaran uygunsuzluğu-yetersizliği olduğunda beynin yapılanması kalıcı olarak bozulabilir" diye konuştu.
Gelişimsel sorunların yaklaşık yüzde 15 sıklıkta 6 çocuktan bir tanesinde görüldüğünü belirten Dr. Gülümser, bu sıklık risk faktörlerinin prematürite, düşük doğum ağırlığı, genetik hastalıklar gibi hastalıklarla doğan bebeklerde arttığının altını çizdi. Dr. Özlem Gülümser, bebeklik ve erken çocukluk döneminde gelişimsel sorunların-risklerin erken tanınmasının beynin bu dönemdeki elastisitesi nedeni ile erken müdahale ve tedavi yaklaşımlarının başarısını arttırdığını da ifade etti.
Amerikan Pediatri Akademisinin 2006 yılında çocukların sağlık izlemleri sırasında gelişimlerinin takip edilmesi yanında 9., 18. ve 30. aylarda standart bir gelişimsel değerlendirme aracı ile gelişimin değerlendirilmesini önerdiğini söyleyen Dr. Gülümser, "Gelişimin değerlendirilmesi ve izlenmesi Sağlık Bakanlığı Bebek, Çocuk, Ergen İzlem Protokollerinde yer almaktadır. Ancak yapılan araştırmalar sağlık çalışanlarının rutin poliklinik izleminde gelişimi değerlendiren standart bir araç kullanmadıklarında gelişimsel sorunları tanıma oranının yaklaşık yüzde 30 olduğunu göstermiştir. Bu durum gelişimsel sorunların geç tanı almasına neden olabilmektedir" şeklinde konuştu.
Dr. Gülümser, Koru Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nin gelişimsel pediatri uygulamaları kapsamında uzman ekibi ile çocukların sağlık izlemleri yanında gelişimlerini de bu kapsamda izlemekte ve desteklemekte olduğunu belirtti. Dr. Gülümser sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gelişimsel Pediatri Ünitesi iki uzman doktor ve iki çocuk psikoloğu ile hizmet vermektedir. Çocuğunuzun gelişimi ile ilgili bir kaygınız olması ya da sağlık izlemlerini yapan doktorunuzun şüphe duyması ya da daha önce gelişimsel açıdan değerlendirilmemiş ve 9 ay ve üzerinde olması ya da annenin gebelik döneminde sağlık sorunları yaşaması, anne karnındaki dönemde bebekte herhangi bir sorun bildirilmesi (ventrikülomegali, kalp anomalisi gibi) durumunda hemen; herhangi bir kaygınız olmaması durumunda ise bebeğinizin 9., 18. ve 30. aylarında ayrıntılı gelişimsel muayene için hastanemize başvurabilirsiniz."