Türk Eğitim Sen Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Dolğun, Adana 2 No’lu Şube’nin istişare toplantısına katıldı. Toplantıda Adana 1 ve 2 No’lu Şube Başkanları, Şube Yönetim Kurulu Üyeleri, ilçe temsilcileri, işyeri temsilcileri ve üyelerimiz de hazır bulundu.
Toplantıda bir konuşma yapan Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Dolğun, öğretmenlere performans sisteminin öğretmenlerin itibarını ayaklar altına alacak, öğretmenleri etkisizleştirecek, psikolojik şiddet aracı haline gelebilecek bir sistem olduğuna vurgu yaptı. Öğretmenlerin itibarının rencide edilmesine müsaade etmeyeceklerini bildiren Dolğun, bu uygulamanın hayata geçmesi durumunda sendika olarak ‘Meslektaşıma puan vermiyorum’ eylem kararını devam ettireceklerini, her türlü demokratik ve hukuki haklarını kullanacaklarını ifade etti.
Sendikamızın nöbet görevi ile ilgili aldığı 4 ayrı eylem kararına da dikkat çeken Dolğun, nöbet görevlerinin hak ve hukuk gözetilmeden yapıldığında öğretmenleri huzursuz kılmakta, çalışma barışını bozmakta, moral ve motivasyonu düşürdüğünü söyledi. Tüm gün eğitim yapılan okullarda nöbetçi öğretmenlerin öğle arası vermediğine dikkat çeken Dolğun, “Okulun düzeninden sorumlu olan, eğitim ve yönetim işlerinin yürütülmesine katkı sağlayan, okuldaki eksiklikleri tespit eden, gerekli kontrolleri yapan nöbetçi öğretmenleri öğle aralarında bile soluksuz çalıştıran anlayışı kabul etmemiz mümkün değildir” dedi. Taşımalı eğitim kapsamında eğitim veren okullarda nöbetçi öğretmenlere aracın plakasını, sürücüsünü ve aracı kontrol etme, öğrencileri indirme bindirme, servis gelene kadar öğrencilerin başında bekleme gibi görevler verildiğini kaydeden Dolğun, nöbetçi öğretmenlerin ders saatleri dışında da çeşitli kurs, seminer, hizmet içi eğitim faaliyetleri kapsamında gönüllülük esasına dayanmadan zorunlu tutulduğuna vurgu yaptı. Haftada birden fazla nöbet görevi verilen öğretmenlerimize bu görevi fiilen yerine getirmelerine rağmen, haftada bir günden fazla nöbet ücreti ödenmediğini de söyleyen Dolğun, “Tüm üyelerimiz sendikamızın aldığı bu kararları ilgi tutarak, eylem yapmaya başlamıştır. Sendikamızın hazırladığı dilekçeler okul müdürlüklerine sunulmaktadır. Bu eylemlerle ilgili üyelerimize her türlü desteği de vereceğiz” dedi.
Mülakat konusunda da önemli açıklamalar yapan Dolğun, mülakatların 3 Mayıs 2018 tarihine kadar süreceğini hatırlattı. Sözlü sınav komisyonlarında gözlemci olarak Türkiye genelinde en çok üye kaydetmiş iki sendikanın temsilcilerine yer verilmesi için sendikamızın talepte bulunmasına rağmen, bu talebin kabul görmediğini ifade eden Dolğun, Bakanlığın bu yaklaşımını eleştirdi. Türk Eğitim-Sen’in geçmişte yaşanan adaletsizlikler nedeniyle süreci dikkatle takip ettiğini söyleyen Dolğun, “Okulların büyük kısmı ehliyetten, liyakatten yoksun yandaşlar tarafından yönetilmektedir. Bu eğitimimizdeki en büyük sorundur. Hak edenlerin değil, biat kültüründen beslenenlerin makamlara getirildiği günümüzde bu tablo, eğitimimizi çıkmaza sürüklemektedir. Bu mülakat sürecinde aynı rezilliklerin yaşanmaması için her türlü gayreti göstereceğiz. Türk Eğitim-Sen kul hakkı yiyenlerin değil, hak edenlerin, becerikli yöneticilerin iş başına getirilmesini talep etmektedir” diye konuştu.
Sendikamız doğruları söylemeye her zaman devam edeceğini de belirten Dolğun, “Sendikal duruşumuz bozulmadan devam edecektir.” dedi.