Şeflikler İçin Dava Açılmıştır

Görevde Yükselme Yönetmeliğinin şef kadrosuna atanabilmek için öngörüle 2 yıl şartına dava açılmıştır.

Görevde Yükselme Yönetmeliğinin Şef Kadrosuna atanabilmek için bulunduğu yerde en az iki yıl görevde bulunmuş olmak ibaresinin yürütmesinin durudurulması ve iptali için üyemiz SEROL ÖZCAN adına dava açılmıştır.

DANIŞTAY BAŞKANLIĞI'NA

Yürütmenin Durdurulması İstemlidir

DAVACI                     :           Serol ÖZCAN (T.C.No : 18139049746)

VEKİLİ                      :           Av.Ömer SARPDAĞ – Av.Hatice AKALAN

                                               Av.Hilal Kezban DÜZGÜN – Av.Emel IRGAT SARPDAĞ

                                               Anafartalar Caddesi Yüce İşhanı K:4 No : 78/65 Ulus/ANKARA

                                               Tel – Faks : 0312 309 76 45 – 0312 309 76 44

DAVALI                     :           Milli Eğitim Bakanlığı / Bakanlıklar / ANKARA

T.KONUSU               :           Davalı İdarece 12 Aralık 2008 gün ve 27078 Sayılı Resmi Gazetede de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Madde 5 Aynı Yönetmeliğin 7 ınci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. c) Şef kadrosuna atanabilmek için; 3) " Bulunduğu görevde en az iki yıl görev yapmış olmak, " İbaresinin Yürütülmesinin Durdurulması ve Devamında İptali Taleplerimizin Sunulmasından İbarettir.

T.TARİHİ                  :           12/12/2008'dir. (Dava yasal süresi içinde açılmıştır.)

İZAHAT                     :

            Davalı İdare 12 Aralık 2008 gün ve 27078 Sayılı Resmi Gazetede de Milli Eğitim Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlamıştır. (EK-1 Yönetmelik)

            Söz konusu yönetmlik Madde 5 ile daha önce yayımladığı yönetmelik madde 7' de değişiklik yaparak şef kadrosuna atanabilmek için bulunduğu görevde en az iki yıl görev yapmış olmak şartı getirmiştir.

            Söz konusu yönetmeliğin dava konusu edilen bölümüm normlar hiyerarşisine aykırıdır.

            Bir hukuk düzeninde mevcut olan, anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik gibi normlar, dağınık hâlde ve rasgele değil, alt-alta, üst-üste bulunur. Bu normların arasında altlık-üstlük ilişkisi vardır. Buna "normlar hiyerarşisi" veya "hukuk düzeni piramidi" denir.Bu hiyerarşi de alt basamakta yer alan norm geçerliliğini üst basamakta yer alan normdan alır ve dolayısıyla ona uygun olmak zorundadır.

            657 Sayılı DMK.    Madde 41 - (Değişik madde: 30/05/1974 - KHK-12/1 md.; Aynen kabul: 15/05/1975 - 1897/1 md.)

    "Genel olarak ortaokulu bitirenler memur olabilirler. Ortaokul mezunlarından istekli bulunmadığı takdirde ilkokulu bitirenlerin de alınması caizdir. Bir sınıfta belli görevlere atanabilmek veya bu görevlerde belli derecelere yükselebilmek için, kuruluş kanunları veya bu kanun ve kuruluş kanunlarına dayanılarak çıkarılacak yönetmelikler ile işin gereğine göre daha yüksek öğrenim dereceleri veya muayyen fakülte, okul veya öğrenim dallarını veya meslek içi veya meslekle ilgili eğitim programlarını bitirmiş olmak veya yabancı dil bilmek gibi şartlar konulabilir." denilmektedir.

            Bu anlamda 04.03.2006 gün ve 26098 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONELİ GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YÖNETMELİĞİ gereği genel şartlar belirlenmiştir. Görevde yükselme sınavı suretiyle atanacaklarda aranacak genel şartlar

MADDE 6- (1) "Bu Yönetmelikte belirtilen görevlere görevde yükselme yoluyla atama yapılabilmesi için aşağıda belirtilen genel şartlar aranır.

a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen hizmet şartlarını taşımak,

b) Bakanlık kadrolarında en az iki yıl süreyle görev yapmış olmak,

c) Son sicil notu olumlu olmak kaydıyla son üç yıllık sicil notu ortalaması 70 puandan aşağı olmamak,

            ç) Görevde yükselme sınavında başarılı olmak." denilmektedir.

         Bu anlamda, şef kadrosuna atanabilmek için Milli Eğitim Bakanlığında 2 yıl olmak üzere Devlet Memurluğunda toplam 5 yılını tamamlayan kişi şef kadrosuna atanabilmektedir.

            Ayrıca, sınav yapılmakta ve değerlendirmeye tabi tutulmaktadır.

            Zira Devlet Memurluğunda geçen süre toplamı 5 yıldır.Bunun 2 yılının Milli Eğitim Bakanlığı kadrosunda tamamlamak gerekmektedir.

            Milli Eğitim Bakanlığının eş değer bir kadrosunda 2 yılını tamamlayan bir kişinin kazanılmış hakları davalı idarece kabul edilmemektedir.Bu sebeple ilgili kişi zaten 2 yılını Milli Eğitim Bakanlığı Kadrosunda tamamlamaktadır.Dava konusu düzenleme ile tekrar bulunduğu görevde de 2 yıl tamamlama şartı getirilmesi kazanılmış hak ilkesine aykırıdır. Dava konusu düzenleme ile getirilen hüküm hukuka aykırıdır.

            Anayasamız ile koruma altına alınan kazanılmış hak ilkesi gereğince Milli Eğitim Bakanlığının herhangi bir kadrosunda 2 yılını tamamlayan bir kişi için tekrar bulunduğu görevde de en az iki yıl görev yapmış olmak şeklinde düzenleme yapılması kazanılmış hak ilkesine aykırıdır.

            İş bu davayı açmakta müvekkilimin menfaati olması sebebiyle dava açma gereği duyulmuştur. Takdir Yüce Makamınıza aittir.

HUKUKİ SEBEPLER          :           Mevzuat

HUKUKİ DELİLLER          :           12 Aralık 2008 gün ve 27078 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

NETİCE-İ TALEP                :           Yukarıda arz ve izah edilen ve re'sen araştırılacak hususlarda dikkate alınarak ;

1)      Davalı İdarece 12 Aralık 2008 gün ve 27078 Sayılı Resmi Gazetede de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Madde 5 Aynı Yönetmeliğin 7 ınci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. c) Şef kadrosuna atanabilmek için; 3) " Bulunduğu görevde en az iki yıl görev yapmış olmak, " İbaresinin Yürütülmesinin Durdurulması ve Devamında İptaline

2)      Yargılama  giderinin davalıya yükletilmesine, 1136 Sayılı Avukatlık Kanununun 4667 Sayılı Kanunla değişik 164/son fıkrası uyarınca karşı taraf vekalet ücretinin avukat olarak adımıza hükmedilmesine karar verilmesini talep ederim.

06 / 01 / 2009

Davacı ( Serol ÖZCAN ) Vekili

Av.Ömer SARPDAĞ – Av.Hatice AKALAN

Av.Hilal Kezban DÜZGÜN – Av.Emel IRGAT SARPDAĞ

http://www.tesankara3.org/haber.php?haber_id=552

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri