Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı 4. Paket ile birlikte artık tüm işlemler şeffaf olacak.
''Kamu Yönetiminde Şeffaflık Programı’ kapsamında. Önemli değişiklikler içeren paket, siyasetçilerin mal varlıklarından, belediyelere aktarılacak ‘rant vergisi’ne dek önemli değişiklikler içeriyor.
220
Siyasi partilerin ve seçim kampanyalarının finansmanının şeffaflaştırılmasına yönelik ‘Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Siyasi Partiler Kanunu'nda değişiklikler yapılacak.
320
Milletvekili ve belediye başkan adaylarına yapılacak nakdi yardımlar, kendi adlarına açılmış seçim hesaplarına yatırılacak ve son derece şeffaf olacak.
420
Adaylara ve siyasi partilere yapılacak ayni ve nakdi yardımlara bazı sınırlar getirilebilecek. Siyasi partilere yapılan bağış miktarı, elektronik ortamda ilan edilecek. Seçim hesaplarıyla yapılan harcamaların denetimi yapılacak. Denetim sonuçları yine elektronik ortamda ilan edilecek.
520
Söz konusu tasarıyla getirilen yükümlülüklere uyulmaması halinde, idari para cezası uygulanacak. Seçimlere katılacak siyasi partilerin tümünün, seçim takviminin başlangıç tarihi itibariyle mali kaynaklarını kamuoyuna ilan edecek.
620
Düzenlemeyle, siyasi partilerin seçim sonuçlarının ilan edilmesinden sonra seçim bilançoları elektronik ortamda ilan edecek. Herkesin bu konuda aldığı yardımın ve nerede kullandığının açık ve berrak olacak.
720
Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet Ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu'nda değişiklikler yapılacak.
820
Mecliste grubu bulunan siyasi partilerin grup başkanvekilleri, genel merkez yöneticileri, il ve ilçe başkalarıyla, ulusal, bölgesel veya yerel nitelikte yayın yapan radyo ve televizyon kuruluşlarının yetkilileri için de mal bildiriminde bulunma zorunluluğu gelecek.
920
Yüksek Mahkeme Başkan ve üyeleri ile daire başkanları, TBMM Başkanlığına mal bildiriminde bulunacak.
1020
Mal bildirimlerinin yenilenme süresi 5 yıldan 2 yıla inecek, ara bildirimler kaldırılacak. Kurumlar nezdinde yer alan etik komisyonlarının mal bildirimlerinin kontrol ve karşılaştırılmasında etkin bir şekilde rol alması sağlanacak. 5018 sayılı kanun kapsamında ifade edilen üst yöneticilerin mal bildirimleri, kamu görevlileri etik kurulu tarafından karşılaştırılacak. Yani kamu görevlileri etik kurulu, bu mal bildirimleri arasında karşılaştırma yapıp belli çalışmalar yürütebilecek. Mal bildirimlerinin elektronik ortamda verilmesini ve kıyaslanmasını sağlayacak bilişim alt yapıları kurulacak. Mal bildirimleri şeffaf olacak. Elektronik ortamda bildirilecek ve isteyen herkes kimin hangi gelirle neyi elde ettiğini görebilecek.
1120
Bir imar değişikliğinin arsayı bir anda bazen birkaç misline kadar değerlendirebiliyor. Bu değer artışı, nihayetinde o arsa üzerinde yapılan imar değişikliğinden kaynaklanmışsa, o imar değişikliği bir kamu otoritesi kararıyla olmuşsa, o imar değişikliğinden kaynaklanan yeni değerin sahibi kamu oluyor.
1220
O değer artışı mutlaka kamuya dönecek şekilde düzenleme yapılacak. Oranlarla ilgili ise çalışmalar var. Oranların kanuni düzenleme öncesinde netleştirilecek. Bu konuda bir aralık belirlenecek. Ama bu oranın belirlenmesinde nihai yetki belediye meclisinde olacak.
1320
Taşınmazın plan değişikliğinden sonraki ilk satışından veya yapı ruhsatı aşamasından önce değer artış payı ödenecek. Değer artış payının ileriye bırakılmayacak.
1420
Bu değer artış payından belediyelere tarihi, kültürel ve doğal mirası korumak başta olmak üzere sosyal dayanışma ve sosyal duyarlılık faaliyetlerine ve kentsel dönüşüme kaynak aktarılacak. Önemli ölçüde büyük pay belediyelere gidecek. Belediyeler bu oranı halkı için kullanacak bütçesinde. Ama bunun dışında bir oran da kültürel mirası korumak üzere ayrılacak ve sadece kültürel mirası koruyacak faaliyetlere yönelik kullanılacak ve kültürel miras dışında doğal çevreyi koruyacak ve sosyal duyarlılık faaliyetlerine ayrılacak bir pay olacak.
1520
Kentsel dönüşüm için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediyelerin kendi yürüttükleri faaliyetlere pay ayrılacak. Bu yolla kamuya ait olan her değer artışı üzerinden belediyelere ve oradan halka dönecek olan bir gelir alanı oluşturulacak.
1620
Belediyeler dışında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TOKİ'nin de plan değişikliği yapma yetkisi var. Eğer bu bakanlıklar değişiklik yaparsa, kamu bundan yine bir değer artış payı alacak.
1720
İmar mevzuatıyla ilgili yasa tasarısına son şekli verilerek en kısa zaman Meclis'e sevk edilecek.
1820
Yeni getirilen değer artış payı uygulaması bugünden itibaren geçerli olacak. Değer artış payı ile ilgili düzenlemeler şu andan itibaren geçerli. 'Düzenleme bir haftada, 10-15 günde gider, Meclis'ten bir ayda çıkar.
1920
İnşaat sektörünün ve imar planlarının hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi, bürokrasinin azaltılmasıyla sağlanacak. Bürokrasinin azaltılmasıyla ilgili ayrı bir reform çalışması var.
2020
İstanbul’un tarihi dokusu konusunda atılacak her adım yakından takip edilecek. Gerekirse İstanbull’a ilgli özel bir düzenleme yapılabilir.