Seferihisar'ın yeni hedefi 'çocuk dostu şehir' olmak

Seferihisar Belediyesi, ''sakin şehir'' (cittaslow) unvanının ardından şimdi de ''çocuk dostu şehir'' olabilmek için Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) başvuruda bulunacak.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, ''sakin şehir'' kavramının Seferihisar ile örtüştüğünü, ilçe ile bütünleşen bir başka özelliğin de ''çocuk dostu şehir'' olabileceğini belirtti. Çocuk dostu şehir kavramının UNICEF projesi olduğunu ve bu unvanı alabilmek için kentin geleceğine, gelişim vizyonuna çocuğu koymak gerektiğini anlatan Soyer, ''Dünyada bu şekilde 800 civarında kent var. Bu kentlerin kimisi çocuklar için yasal düzenlemeler, kimisi de alan düzenlemeleri yapıyor. Her kent kendi dokusuna uygun düzenlemeler üretiyor'' diye konuştu.

Seferihisar'ı çocuk dostu şehir yapmayı hayal ettiğini kaydeden Soyer, şunları söyledi: ''Eğer yapabilirsek Seferihisar'ın cittaslow kriterlerine de uyan çocuk dostu şehir projesini hayata geçirmek istiyoruz. Bu kapsamda çocuk belediyesi kurabiliriz. Çocukların kenti yönetmesine olanak veren, kente sahip çıkmalarını mümkün kılan, çocuğun kentle ilgili sorumluluklarını geliştiren bir belediye oluşturabiliriz. Çocuklar kendi başkanlarını seçip, mevcut belediye içindeki tüm kurumları taklit edebilirler. Zabıtasıyla, avukatıyla kenti yönetmeye çalışabilirler. Ben böyle bir uygulama hayal ediyorum, bunu yapmaya çalışacağız.''

Çocuk dostu şehir olabilmek için UNICEF'e başvuruda bulunacaklarını da ifade eden Tunç Soyer, başvuru tarihini belediye personeliyle yaptıkları toplantı sonucu belirleyeceklerini bildirdi. Soyer, öngörülen şartları yerine getirmek için bir takım çalışmalar da sürdürdüklerini sözlerine ekledi.


Çocuk dostu kent

UNICEF'in resmi internet sayfasında yer alan ''Önce Çocuklar: Çocuk Dostu Şehirler'' başlıklı bölümde, Türkiye'de çocuk hakları ve bu haklara uyma yükümlülüğüyle ilgili genel farkındalığın düşük olduğu, eğitim sisteminin yeterli kaynaklara sahip olmadığı ve finansman eksikliği olduğu belirtiliyor. UNICEF ve İçişleri Bakanlığı'nın Antalya, Bursa, Erzincan, Gaziantep, Karaman, Kayseri, Kırşehir, Konya, Sivas, Trabzon ve Uşak'ta çocuk dostu şehirler modelini desteklediği bildirilen yazıda, Çocuk Dostu Şehir uygulamasını geliştirmek için tüm kız çocuklarını ilkokullu yapmaya yönelik çalışmaların artırılması, düşük gelirli ailelerde yoksulluğu hafifletmeye yönelik tedbirlerle çocuk yoksulluğunun azaltılması, temel eğitim almamış çocuklar için eğitim sağlanması, caddeler ve sokakların çocuklar için daha güvenli hale getirilmesi, bebek dostu hastanelerin artması, tüm okulların Çocuk Dostu Okul haline getirilmesi, toplumda çocuk hakları konusunda duyarlılığın artırılması, çocuklar için daha fazla spor ve dinlenme etkinlikleri düzenlenmesi isteniyor.

Kapsamlı bir toplumsal seferberlik anlayışıyla yürütülmesi gereken çocuk dostu şehirler projesinin etkili uygulanabilmesi için özel sektörün ve tüm kurumların mali desteğine ihtiyaç olduğuna dikkatin çekildiği yazıda, şu ifadelere yer veriliyor: ''Ekonomik gelişmeyi doğrudan etkileyen çalışmalar çocuklar için temel hizmetleri ve çıktılarını da doğrudan etkilemektedir. Çocuklar bir gün iş dünyasını da şekillendireceklerdir, onlar ekonominin de geleceğidir. Ülkemizde geliştirilecek çocuk dostu şehirlerin destekleyicisi olacak sponsorlar tüm görsel malzemede yer alacak ve bu şekilde markaların bilinirliği de artacaktır. Ayrıca böylesine önemli bir sosyal sorumluluk projesinde UNICEF ile yer aldıklarını ve toplumsal gelişime katkıda bulunduklarını kamuoyuna duyurabileceklerdir.''

cumhuriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri