Seçmeli dersler, not ile değerlendirilecek

İlk ve ortaokulların haftalık ders çizelgeleri belli oldu. Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emin Karip, soruları şöyle cevapladı

İlk ve ortaokulların haftalık ders çizelgeleri belli oldu. Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emin Karip, ilkokul 1 ve ortaokul 5. sınıflarda 2012-2013 öğretim yılında yeni haftalık ders çizelgesinin uygulanacağını, 9’uncu sınıfların haftalık ders çizelgesinin önümüzdeki günlerde belli olacağını söyledi. Prof. Dr. Karip, soruları şöyle yanıtlad

* Seçmeli derslerde not olacak mı?

Evet. Notla değerlendirilecek.

* Oyun ve fiziksel etkinlik dersi nasıl olacak?

En önemli değişikliklerden biri bu ders olacak. İlk 3 yılda görülen oyun ve fiziki etkinlikler, günün ilk ve son ders saatinde olmamalı. Beden eğitimi ve spor mantığı ile de yapılmamalı. Oyun mantığı ile uygulanmalı ve oyun bir araç olarak kullanılarak sosyal, kültürel ve fiziksel beceriler yanında iletişim becerilerinin geliştirilmesine odaklanılmalıdır. Öğrenciler okula geldikleri günlük kıyafetleri ile her gün bir ders saati sınıf öğretmenleri ile oyun oynayacaklar. Öğrencilere takım kurmak, işbirliği yapmak, diğer arkadaşlarına yönergeler vermek ve bunları anlamak gibi beceriler kazandıracağız. Günümüzde fiziki olarak aktif olmayan çocukların başka sorunları ile ilgili de, başta obezitenin önlenmesi ve fiziksel olarak daha sağlık olmak üzere diğer kazanımları olacak. Bu ders her gün bir saat olarak uygulanacak.

* İlkokul ve ortaokulda zümre veya bölüm başkanları ayrı ayrı mı olacak?

İlkokullar ve ortaokullar yasa gereği ayrı yapılandırılacağından, evet.

* El yazısına devam mı? 8’inci sınıftaki çocuk el yazısı yazmaya devam edecek mi?

Yazma eğitimi ile ilgili bir yöntem değişikliği şu an için gündemimizde yok.

* Diğer ülkelerden gerçekten daha az ders saatimiz mi var?

Evet. Diğer ülkelerden daha az ders saati görüyor daha az sürede de daha fazlasını öğretmeye çalışıyoruz. Önemli olan yalnızca çizelgenin değişmesi ve ders saatlerinin artırılması değil, içeriğin de gözden geçirilmesi ve içerik yoğunluğunun da azaltılması. Her şeyi vermeye çalışırken, aşırı yükleme nedeniyle temel becerileri kazandırmakta bile zorlanıyoruz. İlk ve ortaöğretimde toplam ders saatleri dünya ortalamasının altında. Diğer ülkelerde ilk yıllarda ders saatleri daha az, ancak sınıf düzeyleri yükseldikçe öğrencilerin gelişimine uygun olarak ders saatleri de kademeli biçimde artıyor. Türkçe hariç tüm derslerde dünya ortalamasının altında ders saati uyguluyoruz.

* 2. sınıfta yabancı dil dersine başlanacak. Dünyada durum nasıl?

Yabancı dil ders saati ortalamanın altında ve başlama yılı göreceli olarak çok geç. Birçok ülkede yabancı dil öğretimine ilköğretim 1’inci sınıfın ikinci yarısında başlanıyor. Bazıları 2’nci sınıfta başlıyor, az sayıda ülkede ise 3’üncü sınıfta başlanıyor. Biz 4’üncü sınıfta başlıyoruz. 4’üncü sınıf, öğrencinin bir yabancı dil öğrenmesi için çok geç. Bundan böyle 2’nci sınıfta yabancı dil öğretimine başlayacağız.

İnsan hakları, yurttaşlık ve demokrasi zorunlu ders

* Matematik ders saati artıyor, Fen Bilimleri dersi daha erken mi başlaycak?

Matematik öğretiminde 1’inci sınıftan başlayarak haftalık ders saatini bir saat arttırıyoruz. Daha önce 4 saat olan matematik öğretimi, 1-8’e kadar ilk ve ortaokulda birer saat arttı. Artık Fen Bilimleri dersi 3’üncü sınıfta başlayacak.

* İnsan hakları yurttaşlık ve demokrasi dersi de zorunlu olacak.

4’üncü sınıfta bu ders zorunlu hale getirildi. Temel sorun, değerleri vermek, bilgi aktarmak değil. Eğer değerleri kazandırmak istiyorsak bunun için uygun olan yaşlar ilkokul yıllarıdır.

* Seçmeli derslerin alımı nasıl olacak? Hangi sınıfta çocuklar bu dersleri almak zorunda?

Seçmeli dersler ilkokul 5’ten itibaren olacak. 6 alanda seçmeli dersler sunulacak. Öğrenciler istediği sınıf düzeyinde istediği dersi seçebilir. 5’inci sınıfta bir seçmeli dersi seçti diye, daha sonra onunla devam etmek zorunda değil. Her yıl yeni bir ders seçebilir veya aynı dersle devam edebilir. Aynı grupta ister 8, ister 6’ncı sınıftan öğrenci olabilir. Sanat ve spora çocuğun ilgi ve yeteneği varsa sınırlama olmamalı. Seçmeli derslerin tamamını alabilir.

* Hazırlık sınıfı olacak mı?

Ortaokullarda bir hazırlık sınıfı olmayacak, ama 5’inci sınıftan itibaren Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri’nin tamamladıktan sonra öğrenci isteğine bağlı olarak 18 saate kadar yabancı dil dersi alabilir. Bu durumda öğrenci 20 saat zorunlu ders alacak, 4 saatlik seçimlik dersin 2 saatini yabancı dil olarak alması halinde 18 saate kadar yabancı dil alabilecek. Bu yoğunlaştırılmış bir yabancı dil öğretimi anlamına geliyor. Bu durumda, 5’inci sınıfta haftalık ders saati 40 saate kadar çıkarılabilecektir.

* Etkinlikler okullar için zorunlu mu?

Serbest etkinlikleri okullar uygulamak zorunda değil. Ancak uygulamak isteyen okullarda bu okul yönetiminin kararına bağlı. Haftada 8 saate kadar her türlü eğitsel çalışmayı okul yönetiminin kararıyla başka bir yerden izin almaya gerek olmadan her türlü eğitsel çalışmayı yapabilir. Bu programda öğrencilere seçme hakkı tanırken, bir taraftan da yönetimin öğretim programlarını uygulamasını biraz daha esnekleşmesini istiyoruz. İlgi ve yeteneklerin ortaya çıkması için de sanat ve spor seçmeli dersleri sizin için önemli.

* Öğrencilere küçük yaşta yazılım öğretmeye de kararlısınız.

Çocukların artık yazılımı da öğrenmelerini istiyoruz. Basit düzeyde yazılımlar tasarlamaya başlayabilirler.

Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri