Seçim Olsa !

ANDY-AR araştırma şirketinin her ay düzenli olarak gerçekleştirmiş olduğu anketin, Nisan ayı değerlendirme sonuçları açıklandı. CHP ve MHP'nin düşüşe geçerken Sarıgül ve Saadet Partisi'nde ciddi yükseliş var.

ANDY-AR'ın her ay düzenli olarak yaptığı siyasi gündem araştırmasının sonuçları yayınlandı. Anket çalışmasa, 20 ilde 117 noktada 4641 denekle yüz yüze görüşülerek yapıldı.

Araştırmanın en dikkat çeken yönü bu pazar seçim olması halinde halkın tercihin ne olacağı konusu… Ankete göre halk AK Parti'ye olan desteğini sürdürürken muhalefet partileri CHP ve MHP'de sandalye sayılarını etkileyecek oranda düşüş var. Diğer taraftan yeni bir oluşum içinde olan Mustafa Sarıgül ve Numan Kurtulmuş'un önderliğindeki Saadet Partisi'nde de yükseliş göze çarpıyor.

Ankette, anayasa değişikliği sürecinde gündeme gelen AK Parti'ye olası bir kapatma davası ve "kapatma" kararı karşısında halkın nasıl bir tepki vereceğinin sonuçları da yer alıyor. Halk, olası bir kapatma kararı verilmesi halinde AK Parti'yi 22 Temmuz seçimlerinden daha da üst noktaya taşınacağı düşüncesinde.



ANDY-AR Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Acar, bu konuyla ilgili analizinde şunları kaydetti: "2007 seçimleri öncesinde TBMM'de Cumhurbaşkanı'nın seçilememesinden ötürü, halk sandıkta tepki göstermiş ve Ak Parti'ye yüzde 47 gibi bir oran ile destek vermişti. Yine Ak Parti'ye karşı olumsuz tutum sergilenildiği takdirde, seçmen, Ak Parti'yi desteklemese bile bu gibi tutumlara karşıt fikir beyan ediyor. Partinin kapatılması gibi bir gündemden rahatsız olan vatandaşların oranı oldukça yüksek... Kamuoyunda partinin kapatılması durumunda, vatandaşın yine tepki göstereceğini ve bu tepki Ak Parti'nin daha çok güçlenmesine neden olacağını öngören kanaat önderlerinin söylemleri, halk tarafından da yer bulduğunu görmekteyiz. Vatandaş Ak Parti'nin kapatılması durumunda, tepki oyu olarak Ak Parti yada oluşan yeni partiye oy verir mi diye sorduk ve cevabı yüzde 47,3 'lük oranı ile "evet" olarak aldık . Sonuç olarak Ak Parti'nin kapatılması yada benzeri bir durumda karşı karşıya kalınması söz konusu olursa, Ak Parti'nin mevcut oyundan çok daha yüksek bir oy oranına ulaşacağını ve yine güçlü bir şekilde sandıktan iktidar partisi olarak çıkacağını tespit etmiş bulunmaktayız."

Araştırmaya göre anayasa değişiklik oylamaları tüm hızıyla TBMM'de devam ederken halkın verdiği destek de sürüyor. Paketin referandum oylamasına gitmesi halinde bu değişikliğe evet denileceği gözlemlenirken, vatandaşların TBMM'de iki turu olarak yapılan oylamaların sonuçlarını da yakında takip ettiği ortaya çıktı.

ANKETİN GRAFİKLİ SONUÇLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Haber 7

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri