Seçim değil disiplin bütçesi

Maliye Bakanı Şimşek, 2011 Bütçesi'ni TBMM Komisyonu'na sundu ve ekledi: Bu yıl da bütçe açığı açısından Maastricht kriterini tutturacak ender Avrupa ülkelerinden birisi olacağız. Çünkü bu seçim değil tam odaklı büyüme bütçesidir


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011 yılı bütçesinin makro ekonomik gerçekler çerçevesinde hazırlandığını belirterek, 'Bu yıl da bütçe açığı açısından Maastricht kriterini tutturacak ender Avrupa ülkelerinden birisi olacağız' dedi. Şimşek, 2011 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sundu.
İŞSİZLİK ARTABİLİR

Sunuşunda dünya ve Türkiye ekonomisinin görünümüyle ilgili değerlendirmede de bulunan Şimşek, şunları kaydetti: 'Cari açığın finansmanının önümüzdeki birkaç yılda sorun olmayacağını öngörüyoruz. Önümüzdeki aylarda mevsimsel etkilerden ötürü işsizlikoranlarında bir miktar artış olacaktır. 2010'un tümünde ortalama işsizlik oranının yüzde 12 civarında olmasını bekliyoruz.

ÇIKIŞ SÜRDÜRÜLMELİ

2010 bütçesini krizden çıkış, 2011 bütçesini ise sürdürülebilir büyümenin devamlılığını sağlayan ve mali dengeleri iyileştiren bir bütçe olarak hazırladık. 2011 bütçesi kamu görevlilerini ve emeklileri gözeten bir bütçedir. Maaş tutarları, çalışan, emekli ve dar gelirli vatandaşlarımızın mali durumlarının 2002 yılına göre iyileştiğini, gelirlerinde reel artışlar olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. 1995-2002 döneminde ortalama bütçe açığı yüzde 8,2 düzeyindeyken, 2003-2010 döneminde bu oran sadece yüzde 2,6 düzeyinde."


Krizi halka mal etmedik

Son 60 yılın en büyük krizini kendi tedbirleriyle atlattıklarını belirten Şimşek, ancak daha da önemli krizin faturasını halka çıkartmadıklarını ifade etti. Kriz süresince Türkiye'nin ihtiyacı olan memur alımına devam ettiklerini, kamu çalışanlarına ve emeklilere enflasyonun üzerinde maaş artışları yaptıklarını, karayolları, demiryolları ve havaalanları yapmaya devam ettiklerini anlatan Şimşek, krizde birçok ülkede maaşların dondurulduğunu, emeklilik yaşı ve vergi oranlarının artırıldığını ve yeni vergiler uygulamaya konulduğunu kaydetti.


Benzinde en yüksek vergi ülkemizde

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011 yılı bütçesinin bir seçim bütçesi olmadığını söyledi ve yeni yılda mali disipline devam edileceğini bildirdi. Şimşek, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin tasarı çalışmasında da son aşamaya gelindiğini söyledi ve ekledi: 'Ülkemizde vergi yükü yüksek değildir. Buna rağmen ülkemizde bazı akaryakıt ürünlerinde vergi yükünün yüksek olması genel vergi yükünün yüksek olduğu doğrultusunda bir algıya sebep olmaktadır. OECD ülkeleri arasında benzin açısından yüzde 66,8 oranıyla en yüksek konumda olan ülkemiz, motorinde yüzde 57,1 oranıyla ikinci sırada yer almaktadır." Maliye Bakanı Şimşek, gıda fiyatlarına bağlı artan enflasyonun önümüzdeki aylarda düşeceğini söyledi. Şimşek cari açığın orta ve uzun vadede çözümü için tedbir almaya devam ettiklerine de işaret etti.
yeni şafak

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri