Seçim belirsizliği, Obama'nın Afgan stratejisini tehdit ediyor

Afganistan'da 20 Ağustos'ta yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin kesin sonuçları hâlâ açıklanmadı.

Mevcut Devlet Başkanı Hamid Karzai ile eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah arasında rekabetin yaşandığı seçimlerin ikinci tura kalıp kalmayacağı henüz bilinmiyor.



Taliban'ın saldırılara hız verdiği ülkede, bu siyasi belirsizliğin ülkedeki kaos ortamını daha da derinleştirmesinden endişe ediliyor. Afganistan sorununu dış politikada birinci önceliği olarak belirleyen ABD'deki Barack Obama yönetiminin, 2010 ilkbaharına dek seçim galibinin ortaya çıkmamasından endişe ettiği belirtiliyor. Ülkenin aylarca güvenilir bir liderden yoksun kalmasının ise Obama'nın Afgan siyasetine darbe vuracağı kaydediliyor.

New York Times gazetesi, Hamid Karzai'nin ilk turda resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 54,6 oy almasına rağmen ikinci tur ihtimalinin güçlendiğini yazdı. Abdullah Abdullah'ın itirazları üzerine oyların yüzde 10'u da yeniden sayılacak. Şüpheli oylardan yaklaşık 1 milyon 100 bininin Karzai'ye verildiği açıklanırken, Karzai'nin yeniden sayım sonucunda yüzde 50 barajının altına düşmesi durumunda ikinci tura gidilecek. NY Times'a konuşan Amerikalı yetkililere göre, ikinci tur için oy pusulalarının basılmasına başlanmasına rağmen seçimin, çetin kış mevsimine girilecek kasım ayına kadar yapılamayacağını belirtti. Bu uzun erteleme ise takviye Amerikan askerlerine rağmen güvenlik durumunun kötüye gittiği ülkede Obama'nın durumunu daha da güçleştirecek.

Afganistan'da yıl başında 32 bin olan asker sayısını kademeli olarak 62 bine yükselten Obama, yıl sonuna kadar bu rakamı 68 bine çıkarmayı planlıyor. ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri