SBS'de, 921 öğrenci soruların tümünü doğru cevapladı

SBS'de, 921 öğrenci soruların tümünü doğru cevapladı

Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) ter döken 1 milyon 54 bin 508 ilköğretim 8. sınıf öğrencisi, sınav sonuçlarını almanın heyecanını yaşadı. 8. sınıf SBS'de bu yıl 921 öğrenci tüm soruları doğru cevapladı.2011 SBS'de sınıf puanı 500 olan öğrenci sayısı ise 583. Bu yıl 6, 7 ve 8. sınıf SBS'lerin tamamında tüm soruları doğru yapan öğrenci olmadı. 6 adayın sınavı geçersiz kılınırken, 392 adayın bazı testleri ikili kopyadan iptal edildi. İkili kopyadan iptal edilen test sayısı ise 460. OYP'ye göre 196 puan ve üzerinde alarak tercih yapma hakkı kazanan öğrenci sayısı ise 1 milyon 9 bin 569 olarak belirlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 8. sınıf öğrencilerinin SBS sonuçları ve daha önceki yıllarda girmiş oldukları SBS sonuçları ve yılsonu başarı puanlarının birleştirilmesi ile öğrencilerin Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP) oluşturuldu. Bu yıl ilköğretim 8. sınıfı tamamlayarak, sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına devam edecek olan öğrenciler Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP)'na göre yerleştirilecekler.

TERCİH SONUÇLARI 26 TEMMUZ'DA AÇIKLANACAK

OYP ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları 26 Temmuz'da www.meb.gov.tr ve oges.meb.gov.tr adresli internet sitelerinden ilan edilecek. Öğrenciler TC kimlik numarası ve okul numarasıyla sonuçları öğrenebilecek. Yerleştirme işlemi yapılarak öğrencilerin asil ya da mülakat hakkı kazandıkları tercihleri belirlenecek. Ardından yedek yerleştirme yapılacak. Öğrenciler 1-5 Ağustos arasında asil olarak yerleştirildiği okula giderek kaydını yaptırabilecek. Kayıt yaptırmamaları durumunda öğrenciler bu haklarını kaybedecek. Öğrencilere ayrıca sınav sonuç belgesi gönderilmeyecek.

İlk 10'a Anafen'den 5 öğrenci

Anafen Dershanele-ri'nin bu yılki SBS'deki başarısı artarak devam etti. SBS 8'de Anafen'den ilk 10'a 5, ilk 5'e de 3 öğrenci girme başarısı gösterdi. Dereceye giren öğrenciler için Fırat Kültür Merkezi'nde (FKM) tören düzenlendi. Türkiye 3.sü olmayı başaran ve İstanbul Özel Çamlıca Coşkun İlköğretim Okulu'ndan mezun olan Seniha Şentop, 498.918 puan aldı. Hedefini hep yüksek tuttuğunu ve bunun için çok çalıştığını anlatan Şentop, okulundan memnun olduğunu, tercihini yine Özel Coşkun Eğitim Kurumları'ndan yana kullanacağını dile getirdi. Şentop, üniversite hedefinin ise tıp fakültesinde okumak olduğunu söyledi. Türkiye 4.sü olan Ayhan Okçal ise derece beklemediğini ve kendisi için sürpriz olduğunu belirtti. Hiçbir denemede soruların tamamını doğru cevaplayamadığını anlatan Okçal, lise tercihinin Robert Koleji olacağını ifade etti.

Hedefim, kanserin ilacını bulmak

Manisa Özel Şehzade Mehmet İlköğretim Okulu öğrencisi Emre Kızıltuğ, 8. sınıfların girdiği Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) 499.063 puan alarak Türkiye ikincisi oldu. Sonuçların açıklanmasının ardından okulunda coşkuyla karşılanan Kızıltuğ, başarısını düzenli çalışmaya bağladı. İkinci olduğunu İstanbul'daki TÜBİTAK'taki kampında öğrenen Kızıltuğ, tıp alanında akademik kariyer yapmak istediğini söylüyor. Kanser gibi ölümcül hastalıkların ilaçlarını bulmayı hedefleyen başarılı öğrenci, "Kanserden vefat eden veya vefat etmek üzere olan yakınlarım var. Dünyanın zaten yarısı böyle. Bu ölümcül hastalığın şifasını bulduğumuz zaman hayatları kurtulacak." diyor. SBS'ye hem çalışarak hem de eğlenerek hazırlandığını anlatan Kızıltuğ, "Son aylarda yatılı kamplar yaptık, beraber çalıştık. Futbol oynadık, film izledik. Her türlü aktiviteyi yaptık. Rahatladık, stresimiz azaldı. Hocalarımız, aşçımız, servis şoförümüz, arkadaşlarımız hepsi bize dua etti. Durumu kötü olan arkadaşları çalıştırdık. Hem onlara katkımız oldu hem bilgilerimizi pekiştirdik." diye konuşuyor. Kızıltuğ, Yamanlar Fen Lisesi'ne gitmek istiyor. Özdemir Özkan Manisa, Cihan

'Tercih yaparken yüzdelik dilimlere dikkat edilmeli'

Bu yıl yapılacak tercih ve yerleştirme işlemlerinde, geçmiş yıllara göre bazı farklı uygulamalar var. Milli Eğitim Bakanlığı, yönetici, veli ve öğretmenlerin oges.meb.gov.tr adresinde yayınlanan tercih ve yerleştirme e-kılavuzunu dikkatle okumaları konusunda uyarıda bulundu.

Yerleştirme işlemleri için tercihler öğrenci velisi tarafından 8-20 Temmuz tarihleri arasında www.meb.gov.tr, oges.meb.gov.tr ya da eokul.meb.gov.tr adresli internet sitelerinde yayınlanan tercih listelerindeki okulların tercih kodlarına göre bireysel olarak elektronik ortamda yapılacak. En fazla 12 okul tercihi yapılabilecek. Elektronik ortamda tercih yapamayan veliler, tercih ve yerleştirme e-kılavuzunda bulunan Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu'nu doldurup imzalayarak okul müdürlüklerine teslim edecek. Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik olarak onaylanacak. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak, aksi takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacak. Tercih başvurusu sadece 1 kez yapılabilecek ve başvuru işleminden sonra değiştirilemeyecek

Anafen Dershaneleri Rehberlik Sorumlusu Recep Uysal, öğrencilerin tercihlerini yaparken gitmeyecekleri okulları yazmaması konusunda uyardı. Uysal, öğrencilerin çok aceleci davranmadan iyi bir araştırma yapmaları gerektiğini anlattı. Öğrencilerin tercih yaparken en büyük hatalarının bir önceki yılın genel başarı sırasına göre tercih yapmaları olduğunu aktaran Uysal, "Genel başarı sırasından daha ziyade yüzdelik dilimi baz alıp da tercih yaparlarsa daha mantıklı olacaktır. Sadece bir defaya mahsus tercih yaptığımız için puan aralığını biraz geniş tutmak gerektiğini düşünüyorum." dedi. Okulların yabancı dillerinde farklılıklar olabildiğine değinen rehberlik uzmanı Uysal, bazı okullarda hazırlık sınıfı ile birlikte 5 yıllık eğitim yapıldığını hatırlatarak okulun üniversite başarı durumuna öğrencilerin dikkat etmeleri gerektiğini anlattı.

Zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri