SBS tercihinizi dikkatli yapın

Uzmanlar adayların 10 tercih yapacaklarını ve puanların geçen yıla göre 3-15 puan aralığında artacağını açıkladı.

Tercih ve yerleştirme işlemlerinin detaylarını açıklayan 2012 Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlandı. Kılavuza göre adaylar, 1 ile 8 Ağustos tarihleri arasında, OYP ile öğrenci alan liselerden en fazla 10 tercih yapabilecek. Tercihlerde il ve lise türü kısıtlaması olmayacak. Adaylar tercihlerini bireysel olarak, elektronik ortamda veya yapamıyorlarsa kılavuzun EK-1'indeki veli tarafından imzalanmış Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu'nu doldurup, okul müdürlüğü aracılığıyla gerçekleştirebilecekler. Diğer detaylar için kılavuzun incelenmesinde fayda var.

2012 Kontenjan tabloları yayımlandı!
Pazartesi günü ise güncel kontenjan tabloları ve liselerin 2011 taban puanları ve yüzdelik dilimler açıklandı. Gerçi bu tablolarda geçen yıl yedek yerleştirmeler sonucunda oluşan taban puanlar ve yüzdelik dilimleri yer almıyor. Adayların bu durumun farkında olması, tercihlerini yaparken kontenjan tablosun yer alan puanların daha da düşebileceğini hesap etmesi gerekiyor. Buna karşın bu yıl Türkiye'nin tüm illerindeki liselerin puanlarında 3 - 15 puan arasında artış gerçekleşecek. Adayların bu durumu da göz önünde bulundurarak tercihlerini tamamlamaları hayati önem taşıyor.

Tercihlerde püf noktaları!
Sevinç Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Umut Şahin, SBS tercih kılavuzunu değerlendirerek adaylara şu uyarıları yaptı Kontenjan tablolarında belirtilen taban puanlara karşılık gelen yüzdelik dilimleri yanıltıcı. Geçen yıl yüzdelik dilim hesaplanmış yaklaşık 1 milyon 8 bin öğrenci varken, bu yıl bu rakam yaklaşık 1 milyon 42 bin. Geçen yıl yüzde 10'luk dilime karşılık genel başarı sırası 100 bin 800 iken bu yıl 104 bin 200. Kazanabileceği MEB tarafından yayınlanan kontenjan tablolarındaki yüzdelik dilimleri anlamlı hale getirmek için adayların, bu yılki başarı sıralarını geçen yılın yüzdelik dilimi hesaplanmış 1 milyon 8 bin öğrenci sayısına bölerek, yüzdelik dilimlerini dönüştürmeleri, asıl yerleştirme döneminde veya genel bir tavsiye verecek olursak, en üst tercihini sahip olduğu puanın 40 puan üzerinden başlatıp, son tercihini / tercihlerini, sahip olduğu puanın 30 puan altında tutmalarında fayda var.

Lise tercihi yaparken nelere dikkat etmeli?
Yaklaşık 70 puanlık (adayın tercihine göre bu aralık genişleyebilir; fakat son tercihler için belirttiğimiz uyarıyı kesinlikle göz önünde tutmak gerekiyor) aralık içinden seçilecek tüm liseler hakkında, YGS-LYS başarıları, ulaşım olanakları, bina, çevre, dil eğitimi ve çeşitli sertifika programları açısından önceden araştırma yapmak gerekiyor. Bulunduğumuz tarih itibarıyla bu araştırma için yeterli süre de mevcut. Ortaöğretime Yerleştirme Puanı'nın herhangi bir Fen, Anadolu, Öğretmen, Sosyal Bilimler lisesine yeterli olmadığını düşünen öğrencilerin, meslek lisesi programlarını da hesap etmesinde fayda var. Meslek liseleri yeni OÖP uygulaması ile farklı alanlardaki YGS - LYS tercihlerinde artık geniş bir yelpazeye sahip ve liseyi bitirmiş adaylar, mezun oldukları alanlarda, genç yaşta kalifiye işgücü tanımlamasına sahip. Buna karşın 9. sınıftan sonra mesleki derslere yoğunlaşıldığı için, YGS - LYS sorularının tamamını çözebilecek bir eğitim programından uzaktalar. Bu engeli ekstra hazırlık yaparak aşabileceğine inanan ve OYP'sinin diğer liseler için yeterli olmadığını düşünen adaylara, meslek liselerini öneriyoruz.

Asıl ve yedek yerleştirme sürecinde dikkat edilecek noktalar!
1 - 8 Ağustos tarihleri arasında adaylar en fazla OYP ile öğrenci alan liselerden, en fazla 10 tercih yapabilecekler. Tercihlerde il ve lise türü kısıtlaması olmayacak. Yerleştirme sonuçları 24 Ağustos 2012'de açıklanacak. 1 - 8 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek tercih işlemlerinden sonra, 24 Ağustos 2012 tarihinde asil yerleştirme sonuçları www.meb.gov.tr internet adresinde açıklanacak. Yerleştirme işlemi tamamlandığında bazı öğrenciler sadece asıl olarak, bazı öğrenciler hem asıl hem yedek olarak ve bazı öğrenciler ise sadece yedek olarak tercihlerine yerleştirilmiş olabilirler. Bazı öğrenciler ise hiçbir tercihinde asıl ya da yedek olamayabilir. Yedek yerleştirme, asıl kazanılmış okulun üstündeki veya herhangi bir tercihine yerleşememiş adayın tüm tercihleri dikkate alınarak, en fazla 3 tercihe aday olunacak şekilde gerçekleştirilecektir.

ÖZEL OKULLAR
8. sınıf SBS puanı ile öğrenci alan özel okullar ise 6 Ağustos 2012 tarihinde 1. ön kayıt dönemi başvuru puanlarını açıkladıktan sonra, 13 - 14 - 15 Ağustos tarihlerinde ilk ön kayıt başvuruları alınacak, 16 - 17 Ağustos tarihlerinde ise ön kayıt başvurusu yapmış adaylar kesin kayıtlarını gerçekleştirecek. Birer hafta arayla 3 adet ön kayıt / kayıt dönemi yaşanacak ve bitiminde boş kalan kontenjanlar için eylül ayında serbest kayıt dönemine geçilecek. Özel okulların 6 Ağustos tarihinde ilan edecekleri ön kayıt başvuru puanları açıklanana kadar, SBS puanlarıyla hangi okullara yerleşeceğini merak eden adaylara, en azından, geçen yıla ait taban puanlarda çok büyük bir değişim yaşanmayacağını söylemek mümkün.

ARTIK BİLGİSAYARLAR ZİHNİMİZİ OKUYABİLECEK
İnsan beyninden manyetik rezonans görüntüleme ile kaydedilen sinyalleri kullanarak, düşündüğümüz nesneleri tahmin eden özgün bir bilgisayar programı geliştirildi. Proje yürütücüsü ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatoş T. Yarman Vural, Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İlke Öztekin'le birlikte geliştirdikleri "Beyin Verileri Kullanarak Zihinden Geçenleri Kestiren Bilgisayar Programı" projesini anlattı. Vural, çalışmaya ilişkin şu bilgileri verdi: "İnsan beyninden manyetik rezonans görüntüleme ile kaydedilen sinyalleri kullanarak, düşündüğümüz nesneleri tahmin eden özgün bir bilgisayar programı geliştirdik. Geliştirilen yöntemde, önce kişinin beyin sinyalleri kaydedilerek bir bilgisayara yükleniyor. Bilgisayar kişinin beyninin yaklaşık bir düşünce modelini çıkararak öğreniyor. Daha sonra bu kişiden gelen yeni sinyaller ölçüldüğünde bilgisayar kişinin ne düşündüğünü kestirmeye çalışıyor". Projenin finansmanını ise ABD'nin Google şirketi sağlıyor. Google, ileride düşünce ile yönetilen arama motorları geliştirebilmek ve arama motorlarını kişinin o anki duygu ve düşüncelerine göre yönlendirebilmek amacıyla projeyi destekliyor.

Yaşar ÖZAY-Sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri