SBS tercih rehberi -1

İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin SBS sonuçları belli oldu. 1 milyon 54 bin adaydan 921 öğrenci soruları eksiksiz yaparak birinci oldu. Bu yıl yeni düzenlemeyle öğrenciler tek tercih listesi yapacak.

475 üstü puanlaöğrenci alan okullarınpuanlarında değişiklik olmazken 430- 475 puan aralığında öğrenci alan okulların taban puanları 3 ila 5 puan arasında artacak

Haziranda yapılan İlköğretim 8. sınıf öğrencilerine yönelik Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçları açıklandı.

- SAYI SAYI SBS: Sınava 1 milyon 70 bin 445 aday başvurdu. 1 milyon 54 bin 508'i sınava girdi. 1 milyon 9 bin öğrenci 397 bin kontenjana yerleşmek için tercih yapma hakkı kazandı. 921 öğrenci 500 tam puanla Türkiye birincisi oldu.

- PUANLAR YÜKSELDİ: SBS sonuçları geçen yılın SBS sonuçlarıyla farklılık gösterdi.. Geçen yıl 475 ve üstü puan alan aday sayısı 12 bin727 iken bu yıl bu sayı 12 bin 900'e yükseldi. 429 puan ve üstü asıl kopmanın yaşandığı aralık oldu. 2010'da 429 puan alan öğrenci nin başarı sırası 79 bin 289 iken bu sayı bu yıl 92 bin 132'ye çıktı. 430- 475 aralığında taban puanla öğrenci alan okullarda3 ila 5 arasında puan yükselişi bekleniyor.

- 380 ALTI ANADOLU-FEN ZOR: Kontenjanlara bakıldığında 380 puanına altında Anadolu ve fen lisesi türünde okullara büyük kentlerde yerleşme zor görünüyor. Adayların tercihlerini genel başarı sıraları ile okulların son yerleşen öğrenci sıralamalarını karşılaştırarak yapmaları gerekiyor.

- TERCİHLER BAŞLADI: Tercihler bugünden itibaren 20 Temmuz'a kadar yapılabilecek.

EN YÜKSEK ARTIŞ İMAM HATİP LİSESİNDE

2011-SBS yerleştirme sonucunda okul sayısı ve kontenjanları önemli ölçüde artış gösterdi. Anadolu liseleri, 107 genel lisenin Anadolu lisesine dönüştürülmesiyle bin 491'e, kontenjanı ise 14 bin artarak 192 bin 100'e yükseldi. En yüksek artış ise imam hatip liselerinde oldu. Okul sayısı yüzde 37, kontenjan yüzde 26 arttı. 355 bin olan toplam kontenjan 397 bine yükseltildi. Bu yıl sınava giren her 3 öğrenciden birisi herhangi bir liseye, her 5 öğrenciden birisi Anadolu, fen ve öğretmen lisesine yerleşebilecek.

SBS İLE İLGİLİ SORULARINIZIN CEVAPLARI İÇİN

KAYIT YAPTIRIP BEKLEYİN

ÖĞrencİler ilk 5 tercihini yazarken okulun kontenjanını 8 ile çarparak ortaya çıkan toplamı kendi başarı sırasıyla karşılaştırmalı. Tercihlerde 1. yerleştirmeden sonra 4 kez daha yedek yerleştirmeye tabi olacakları için yerleştirildikleri okula kayıt yaptırıp beklemeleri uygun olacak. Aksi halde yerleştiği okulda yedek olmadığı için kayıt yaptırmadığı takdirde yerine yedek öğrenci alınır.

YEDEK YERLEŞTİRMEYE ÖRNEK TABLO

Listede görüldüğü gibi öğrenci tahminen Cağaloğlu Anadolu Lisesi'ne yerleşecek ama Kabataş Anadolu, İstanbul Lisesi ve Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinde yedek sıraya girecek. Öğrenci isterse birinci kayıt döneminde okula kayıt yaptırabilir daha sonra yedek sırası gelirse kaydını diğer okula kaydırabilir. Öğrenci eğer kazandığı okula kayıt yaptırmazsa o okulundaki hakkını kaybeder ve o okulda yedek olmayacağı için o okulu tamamen kaybetmiş olur. Bu durumda öğrencilerin kayıt yaptırıp daha sonraki kaymalarda yedek sıralarını beklemelerinde fayda var.

Tek listeyle dört şansınız var

MEB, okullarda kontenjan açıklarının fazla olması, düşük puan alan öğrencilerin bu kontenjanlara yerleştirmesi sonucunda ortaya çıkan tepkiler sonucunda, tercih sistemini yeniden düzenledi. Öğrenciler 8-20 Temmuz tarihleri arasında 12 tercihten oluşan tek bir tercih listesi yapacak.

ADIM ADIM İŞLEMLER

Tercih başvurusu sadece bir kez yapılacağından ve başvuru işleminden sonra değiştirilemeyeceğinden öncelik sırasına ve bir önceki yıl okul taban puanlarına dikkat edilerek yapılmalı.

1-Ortaöğretime yerleştirme puanı (OYP) 196 ve üstü olan öğrenciler tercihte bulunabilecek. Yerleştirme işlemi, OYP'ye göre yapılacak. Tercih başvuruları alındıktan sonra puan üstünlüğü esasına dayalı olarak önceden belirlenmiş kontenjanlara göre yerleştirme yapılacak.

2- Yerleştirme işlemi yapılarak öğrencilerin asil hakkı kazandıkları tercihlerinin üstündeki tercihlerinde yedek yerleştirme yapılacak. Yedek yerleştirme sonucunda öğrenciler birden fazla tercihine yedek olabilirler. Yedek yerleştirme yapılacak okulların kontenjan sayıları, asil kontenjan sayısının 8 katı alınarak belirlenecek.

3- Yerleştirme işlemi tamamlandığında bazı öğrenciler hem asil hem yedek olarak, bazı öğrenciler sadece asil olarak ve bazı öğrenciler ise sadece yedek olarak tercihlerine yerleştirilmiş olabilirler. Bazı öğrenciler ise hiçbir tercihinde asil ya da yedek olamayabilir.

4- Her okulun boş kontenjan sayısı kadar öğrenciye, daha önce açıklanan yedek sırası dikkate alınarak kayıt hakkı verilecek. Öğrenciler e-okul kayıtlarına göre yedek listeden kayıt hakkı kazandıkları okullara 08-12 Ağustos 2011 tarihleri arasında saat 17.00'ye kadar kayıtlarını yaptıracaklar.

YERLEŞTİRME TAKVİMİ

8 - 20 Temmuz Yerleştirme işlemleri için tercihlerin alınması (12 tercih)

26 Temmuz Yerleştirme sonuçlarının ilanı

1 - 5 Ağustos Yerleştirme sonuçlarına göre kayıt dönemi

6 Ağustos I. yedek yerleştirme dönemi

8 - 12 Ağustos I. yedek kayıt dönemi

13 Ağustos II. yedek yerleştirme dönemi

15 - 19 Ağustos II. yedek kayıt dönemi

20 Ağustos III. yedek yerleştirme dönemi

22-26 Ağsutos III. yedek kayıt dönemi

27 Ağustos IV. yedek yerleştirme dönemi

5 - 9 Eylül IV. yedek kayıt dönemi

Akşam

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri