Satranç farkıyla SBS şampiyonu

İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin girdiği SBS’nin birincisi Mersin’den çıktı.

Satrançta milli takım oyuncusu olan 14 yaşındaki Nezihe Ezgi Menzi, geçen yıl satrançta Avrupa 2’ncisi olduğu için verilen ek puanla birinciliğe uzandı

İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin girdiği Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) sonuçları açıklandı.

2012 Ortaöğretim Yerleştirme Puanı’na (OYP) görebir kişi birinci olurken, 18 kişi ikinci, bir kişi de üçüncülüğü elde etti.

SBS Türkiye birincisi, 507.424 puanla TED Mersin Özel İlköğretim Okulu 8’inci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Nezihe Ezgi Menzi oldu.

Satrançta milli takım oyuncusu olan Menzi, SBS Türkiye birincisi olduğunu, 2012 Türkiye İş Bankası Ligi müsabakalarına katılmak için geldiği Konya’da otel odasında öğrendi.

Geçen yıl satrançta Avrupa 2’ncisi olması nedeniyle hak ettiği ek puanın da eklenmesiyle SBS’den 507.424 puan alarak Türkiye birincisi olan Nezihe Ezgi Menzi, haberi yatağına uzanıp, uyumak istediği sırada cep telefonuna gelen mesajla öğrendiğini söyledi.

‘ÇOK FAYDASINI GÖRDÜM’

8 yaşında satranca başladığını kaydeden Nezihe Ezgi Menzi, satrançta Türkiye ve Avrupa’da önemli derecelerinin olduğunu ifade etti.

Satrancın ders çalışmasına olumlu etkisinin olduğunu vurgulayan Menzi, sözlerin şöyle sürdürdü: “Satranç, sana nasıl düşünmen ve davranman gerektiğini öğretiyor. Olaylara düz mantıkla bakmıyorum. Farklı yönlerini ele alarak bakıyorum. Bunları hepsi benim hesaplamamı, daha hızlı düşünüp, yorum yapmamı geliştiriyor. Sınavda da bunun çok faydasını gördüm.” Menzi, SBS’ye son bir ayda yaklaşık 90 saat ders çalışıp, soru çözerek hazırlandığını ifade etti.

İKİLİ KOPYA TESPİT EDİLDİ

Sınava ilişkin sayısal bilgilere bakıldığında sınava 1 milyon 98 bin 285 aday başvuruda bulundu. Sınava giren aday sayısı ise 1 milyon 75 bin bin 533 olarak belirlendi. 17 adayın ise sınavı iptal edildi. İkili kopyadan iptal edilen test sayısı 468 olurken, yine ikili kopyadan bazı testleri iptal edilen aday sayısı ise 403 olarak tespit edildi. 2012 SBS’de tüm soruları doğru yapan öğrenci sayısı 677 iken, sınıf puanı 500 olan öğrenci sayısı 449 olarak belirlendi. 2012’ye göre tercih yapabilecek öğrenci sayısı 1 milyon 42 bin148 oldu.

OYP 196 ve üstü olup tercihte bulunabilecek tüm öğrenciler, yerleştirme işlemleri için tercihlerini 1-8 Ağustos 2012 tarihleri arasında yapabilecek

Başbakan olmak istiyordum

Hedefinin Robert Kolej’de okumak olduğunu belirten Nezihe Ezgi Menzi, “2 yaşındayken hayalim, ‘büyüyünce Başbakan olmak’ şeklindeydi. Sonradan başbakanlığın bir meslek grubu olmadığını anladım. İlerdeki hedefim sinema veya tiyatro oyuncusu olmak” dedi. Menzi, satrançta ise dünya şampiyonluğunu hedeflediğini söyledi

Görme kaybına rağmen başardı*İstanbul’dan Dolunay Kocabağ, yüzde 92 görme kaybına rağmen, SBS’de 500 puanla Türkiye ikincisi oldu. Teleskobik gözlük kullanan Kocabağ, sınav sonucunu öğrendiğinde heyecandan gece uyuyamadığını belirterek, “Çok sevindim. ‘Yanlış mı görüyorum, acaba rüya mı görüyorum’ dedim” diye konuştu

Deprem felaketi Halil'i yıldırmadı

Van’da meydana gelen depremden yara almadan kurtulan depremzede Halil Kara, SBS’de 500 tam puan alarak başarıya imza attı. Depremin psikolojik sıkıntılarını ailesinin ve arkadaşlarının yardımıyla kısa sürede aştığını ifade eden Kara, kendisine destek olan herkese teşekkür etti.

Okul aile birliği Atlantik'e başarı getirdi

Ankara Atlantik İlköğretim Okulu’nun 4 öğrencisi tüm soruları doğru yanıtlayarak SBS’de 500 tam puan aldı. Okul öğrencileri Alperen Elbasan, Ramiz Dünler, Ömer Kaya ve Mustafa Selçuk Öztürk, 8’inci sınıflara yönelik yapılan SBS’de tüm soruları doğru cevapladı.

Başarının sırrını üç anahtara bağlayan şampiyon öğrencilerden Ramiz Dünler, “Okul aile işbirliği ve çalışmak önemli unsurlar. Eğer bu üç şart tam manasıyla yerine gelirse başarı kaçınılmazdır” dedi.

Atlantik İlköğretim Okulu Müdür yardımcısı Hasan Can da başarının sırrını çok çalışmaktan ziyade hayatı planlayarak ve bu plana göre çalışmanın olduğunu söyledi. Can, “Başarı, öğrenci velileriyle işbirliği içinde olmakla elde edildi” dedi.

BUGÜN GAZETESİ

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EĞİTİM Haberleri