Sarkozy 'Berlusconileşme' eleştirileriyle karşı karşıya

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ülkenin en etkili gazetelerinden Le Monde'un satışına yaptığı müdahale 'Berlusconileştiği' eleştirilerini beraberinde getirdi.

Eleştirilerin kaynağında, Sarkozy'nin rakibi konumundaki Sosyalist Parti'ye yakınlığıyla bilinen üç işadamının, asırlık gazeteyi alma girişimine engel olma çabaları yatıyor.



Sarkozy ülkenin en etkili gazetelerinden biri olan Le Monde'un, Lazard France bankasının Başkanı Matthieu Pigasse ile ünlü modaevi Yves Saint Laurent'ın ortağı Pierre Bergé önderliğindeki grubun eline geçmesini istemiyor. Ekibin üçüncü ismi ise yaklaşık 2 milyar euroluk şahsi serveti bulunan telekomünikasyon devi Xavier Neil.



Bu üçlü geçtiğimiz günlerde, kaynak bulamadığı takdirde çalışanlarına Temmuz ayında maaş ödeyemeyeceğini açıklayan gazeteye 100 milyon euroya kadar yatırım yapabileceklerini açıklamışlardı.



45 MİLYON EUROLUK TEHDİT

Gazetenin yeni sahiplerinin 2012 seçimlerinde kendisine muhalefet etmesinden korkan Sarkozy, bu satışın gerçekleşmesi durumunda devlet tarafından gazetenin baskı işlerinin yeniden yapılandırılması için verilen 45 milyon euroluk kaynağı geri çekme tehdidinde bulunmuştu.



Sarkozy bu tehdidi geçen hafta gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Eric Fottorono'yu Elysée Sarayı'na çağırarak yapmıştı.



BERLUSCONİ MODELİ

Sarkozy'nin bu hamlesi, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin medya üzerinde uyguladığı baskıya benzer bir girişim olarak gösteriliyor. İtalya'nın en büyük medya grubunun sahibi olan Berlusconi'nin diğer basın-yayın organlarına da sık sık kısıtlayıcı müdahalelerde bulunduğu biliniyor.



Le Monde için görüşmeler yapan işadamlarından Pigasse, geçmişte önümüzdeki seçimlerde karşısına çıkacak en ciddi rakip olması beklenen Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın danışmanlığını yapmış bir isim. Strauss-Kahn, 1990'lı yılların sonunda Lionel Jospin'in liderliğindeki sol eğilimli hükümette Maliye Bakanlığı yapmıştı.



Gazeteyle ilgilnen diğer işadamlarından Bergé'nin ise uzun zamandır Sosyalist Parti'ye sempatisi olduğu biliniyor.



Sarkozy, Neil'a ise kariyerine Fransa'nın öncü internet servisi Minitel'de pornografik içerikli bir hizmet ile başlamasından dolayı sıcak bakmıyor. Sarkozy, Neil için 'röntgenci şovmen' tanımlamasını kullanıyor.



BASKI UYGULUYOR

Sarkozy'nin medyanın yaptığı yayınlara karşı oldukça hassas olması, Fransız basının cumhurbaşkanlarını sinirlendirecek haberler yapmasında isteksiz davranmasına neden oluyor.



Bu yılın başında tüm Avrupa ve internet yayın organlarında yer almasına rağmen hem Sarkozy hem de eşi Carla Bruni'nin evlilik dışı ilişkilerine yönelik haberler Fransız basınında yer almamıştı.

hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri