Şap hastalığı için aşı kampanyası

Ankara Tarım İl Müdürü Rukneddin Ceyhun, başlattıkları kampanya kapsamında 31 Nisan 2011 tarihine kadar Ankara'daki 220 bin büyükbaş hayvana şap aşısı yapılacağını bildirdi.

şap hastalığının önlenmesi amacıyla düzenlenen aşı kampanyasını, Ankara'nın Kazan ilçesine bağlı Kılıçlar köyünde başlattı. Köy meydanında çiftçilerle bir araya gelen Ceyhun, burada yaptığı açıklamada, şap hastalığının ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunu, hastalığın hızlı yayılması nedeniyle de yüksek ekonomik kayıplara yol açtığını söyledi.

Hastalığın yoğunlukla Asya ülkelerinde görüldüğünü, Avrupa'ya da Türkiye üzerinden geçtiğini anlatan Ceyhun, şöyle konuştu:

''Avrupa, hayvan hastalıklarında ari bir bölge. Bu nedenle Avrupa Birliği hastalığın önlenmesi için 3 yıldır hibe projesi uyguluyor. Bu projeden aktarılan kaynakla biz de 2008'den bu yana Türkiye'de bu aşıyı ücretsiz yapıyoruz. Trakya'yı bu yıl ari bölge olarak tescil ettirdik. Türkiye'nin tamamını ari bölge haline getirmek istiyoruz. Bir hastalığı yok etmek çok da kolay bir şey değil. Amacımız hastalığı azaltarak kontrol altında tutmak.''

Türkiye'de hayvan nakillerinin yoğun olduğunu ifade eden Ceyhun, özellikle Kurban Bayramı dönemlerinde hayvan hareketliliğinin daha da artması nedeniyle hastalığın çok çabuk yayılabildiğini belirtti. Türkiye'de bulunan 11 milyon büyükbaş hayvana yılda 2 kez şap aşısı yapıldığını kaydeden Ceyhun, 31 Nisan 2011 tarihine kadar sürecek kampanya döneminde Ankara'da bulunan yaklaşık 220 bin hayvanın aşılanacağını kaydetti.

Hayvan sahiplerine de seslenen Ceyhun, aşının yapılmasının zorunlu olduğunu, yaptırmayanların suç işlemiş sayılacağını belirtti.

Bazı hayvan sahiplerinin aşı yapıldıktan sonra hayvanlarının öldüğünü iddia ettiğini anlatan Ceyhun, veteriner hekimler tarafından hayvanın aşı nedeniyle öldüğünün tespit edilmesi halinde çiftçinin zararının devlet tarafından karşılandığını söyledi.

Ceyhun, bunun dışında brucella, tüberküloz, kuduz gibi aşıları da yapmaya devam ettiklerini kaydetti. Ceyhun açıklamasının ardından ilk hayvanın aşısını yaparak kampanyayı başlattı.
 cumhuriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri