Salihi: Diplomaside ilk önceliğimiz Türkiye

İran nükleer müzakerecisi Ali Ekber Salihi, bugün yapılan devir teslim töreniyle resmen dışişleri bakanlığı görevine gelirken, ilk yaptığı açıklamada Tahran'ın bir numaralı önceliğinin Suudi Arabistan ve Türkiye'yle ilişkileri geliştirmek olduğunu söyledi



İran'ın tartışmalı nükleer programının yöneticisi olan Salihi, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın 13 Aralık'ta Manuşehr Muttaki'yi görevden alma kararının ardından geçici bir süre için dışişleri bakanlığına getirilmişti.



Mehr Haber Ajansı'nın haberine göre, akıcı bir biçimde Arapça ve İngilizce konuşabilen Salihi, görevi devraldıktan hemen sonra yaptığı açıklamada, “İran'ın diplomasideki birinci önceliği komşuları ve İslam dünyası olmalıdır. Bu açıdan Suudi Arabistan ve Türkiye'nin özel bir konumu vardır” dedi.



Suudi Arabistan'ın İran'la özel siyasi ilişkiler geliştirmeyi hak ettiğini belirten Salihi, “İslam dünyasının iki önemli ülkesi olan İran ve Suriye birçok sorunu birlikte çözebilir” dedi.



Salihi'nin Suudi Arabistan'la ilgili açıklamaları özellikle Wikileaks'in Riyad'ın ABD'den İran tehdidini bitirmesini istediğini ortaya koyan belgeleri yayımlamasının ardından çok dikkat çekti. Belgelere göre Kral Abdullah üst düzey ABD'li yetkililerden Tahran'ın nükleer programını yok etmelerini talep etmiş ve “yılanın başını ezin” demişti.



AB TAVRINI DEĞİŞTİRİRSE...

Salihi, AB'nin Tahran'a yönelik tavrını “çatışmadan diyaloga çevirmesi” halinde her iki tarafın da “fayda sağlayacağını” belirtti. İran'ın yeni dışişleri bakanı, “AB'nin bazı adaletsiz hamlelerine karşın, birlik enerji dahil birçok nedenden ötürü İran'la saygıdeğer ilişkiler istiyor” dedi. Salihi aynı zamanda Suriye, Irak, Azerbaycan, Afganistan, Pakistan, Rusya ve Çin ilişkilerinin önemine de dikkat çekti.



Salihi için düzenlenen devir teslim töreni aynı zamanda eski Dışişleri Bakanı Manuşehr Muttaki için bir veda töreni olarak organize edilmişti. Ancak, Senegal'e yaptığı gayrı resmi bir ziyaret sırasında görevden alınan 57 yaşındaki Muttaki törene katılmadı.



CLINTON YORUMUNA TEPKİ Mİ?

Muttaki'nin görevden alınması, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, İran'ın barışçıl nükleer enerji programı yürütme hakkına sahip olduğu yönündeki açıklamalarını “ileri doğru atılmış bir adım” olarak nitelendirmesinin hemen ardından geldi.



Muttaki'nin bu yorumlarının İran'ın resmi pozisyonuyla çeliştiği değerlendirmesi yapılmıştı.



Öte yandan, Muttaki, İran'ın P5+1 ülkeleriyle Cenevre'de yaptığı görüşmelerin hemen ardından görevden alındı. Görüşmeler önümüzdeki ay İran'da devam edecek.



AFP'nin "Ties with Saudi, Turkey top priority: Iran's new FM" başlıklı haberinden derlenmiştir.



hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri