Saldırgan, okulun her katında önüne çıkana kurşun yağdırdı

Azerbaycan dün bir üniversitede yaşanan kanlı saldırıyla sarsıldı.

Devlet Petrol Akademisi'ne giren silahlı saldırgan, 12 kişinin canına kıydı. Olayda 13 kişi de yaralandı. Saldırganın Ferda Kadirov adlı Azeri asıllı bir Gürcü vatandaşı olduğu açıklandı. Etrafının güvenlik kuvvetlerince sarılması üzerine intihar eden 29 yaşındaki Kadirov'un katliamı Makarov marka bir tabancayla yaptığı bildirildi.



Olayla ilgili geniş çaplı soruşturma açıldığı belirtilen açıklamada, akademide irtibat merkezi de oluşturulduğu ifade edildi. Ölenler arasında iki Sudan ve bir Suriye vatandaşının da bulunduğu belirtildi. Petrol Akademisi, çok sayıda yabancı öğrenci de barındırıyordu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan Devlet Petrol Akademisi'nde düzenlenen saldırıyla ilgili gereken tüm önlemlerin alınacağını, bundan hiç kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini söyledi. Azeri yetkililer saldırıda ölenlerin sayısının önce 13 olduğunu ifade etti. Daha sonra yapılan açıklamada bu sayı 12'ye indirildi.

Üniversitenin Türk öğrencilerinden Bekir Belek, CNN Türk televizyonuna yaptığı açıklamada olayı şöyle anlattı: Okulda birçok ülkeden öğrenciler ver. Türkiye'den, Sudan'dan... Çok sakin bir üniversite. Bilmiyorum neden böyle bir şey oldu. Okulun her tarafına güvenlikler girdi. Patlama sesi duydum. Patlama çok uzun sürdü. Öğretmenlerimize de ateş açıldı.

'SALDIRININ SİYASİ YANI YOK'

Onlardan da ölenler oldu. Koşarken arkadaşlarımızın bir kısmı önden vuruldu. Salgırganın hangi dilde konuştuğuna dair bir bilgim yok, hepimiz panik olduk. Azeri arkadaşlarım öldü, 1 Suriyeli arkadaşım da yaralandı. Fakültede öğrenim gören Türk öğrenci İbrahim Kar da, çıkışta 6 katlı binanın her katında cesetler gördüklerini söyledi. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Sosyal ve Siyasi İşler Şube Müdürü Ali Hasanov ise saldırının ülkedeki sosyal ve siyasi istikrarın sarsılmasına yönelik yapılan bir faaliyet olmadığını söyledi. Hasanov, dünyanın birçok yerinde bu tür saldırıların meydana geldiğini ifade ederek, olayın araştırıldığını kaydetti. Azerbaycan Eğitim Bakanlığı yetkilileri, ülkedeki orta dereceli okullarda ve yükseköğretim kurumlarında güvenlik önlemlerinin artırılacağını bildirdi. Yetkililer, bunun için bir önlemler paketi hazırlandığını aktardı.

Gürcistan'ın Marneuli adlı kentinin yakınındaki Deztepe köyünde halası ve amcasının evlerinde kaldığı kaydedilen saldırganın, ebeveynlerinin ise Rusya'nın başkenti Moskova'da ikamet ettiği bildirildi. Ferda Kadirov'un halasının verdiği bilgiye göre saldırgan, bir ay önce Bakü'den bir telefon almış ve bunun üzerine Gürcistan'dan Azerbaycan'a gitmiş.

Azerbaycan şubat ayında da Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Rail Rızayev'e düzenlenen suikastın şokunu yaşamıştı. Evinin önünde arabasının içindeyken vurularak öldürülen Tümgeneral Rızayev, Dağlık Karabağ savaşı sırasında Ermenilere karşı mücadele eden önemli generallerdendi.

zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri