Ramazan ayı Salı günü başlıyor. Aşırı sıcakların yaşandığı bu dönemde oruç tutanları zaman zaman zor anlar bekleyecek. Ancak dikkat edilecek beslenme önerileriyle bu zorlukları en aza indirmek mümkün. Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı İçingür, oruç tutanların açlık ve susuzluk hissini azaltmak için Ramazan'a özel önerilerde bulundu. İçingür, açlık hissini en aza indiren örnek sahur mönüsü de verdi:
TOK TUTAN SAHUR MÖNÜSÜ
Sağlıklı yağ içeren besinleri tercih edin: Sahurda 2 ceviz-10 fındık- 7 badem mutlaka tüketin. Bu besinler içeriğindeki yağdan dolayı beyne tokluk sinyali gönderiyor. Beyin de mideyi yavaşlatarak kişinin açlığa karşı dayanma gücünü artırıyor.
Enerji veren gıdaları seçin: Sahurda yenilen peynir, süt, yoğurt, yumurta, meyve ve pekmez gibi besinler kişiye enerji vererek gün içerisindeki performansı artırıyor.
Pide ve beyaz ekmekten uzak durun: Tam tahıllı veya tam buğday ekmeği içerdikleri lif oranı ile tokluk süresini uzatarak midenin daha geç boşalmasını sağlıyor.
Kahvaltılık gevrekler: Gece yemek yemekte zorluk çekenler kahvaltılık gevrekleri tercih edeilir. Düşük şekerli kahvaltı gevrekleri, aynı zamanda kişiyi tok tutmaya yardımcı besinlerin başında geliyor. Hafif bir yiyecek türü olduğu için de kişinin sindirim sistemini yormuyor.
Yeterli su tüketin: Sahurda kişinin en az 500 ml. su tüketmesi büyük önem taşıyor.
İFTARDA SUYA SALDIRMAYIN
Sıcakta oruç tutan kişiler ister istemez iftarda ilk olarak su içiyor. Ancak aç karnına bir bardaktan fazla su tüketmemek önemli. Çünkü aç karnına fazla su içmek iştahı azaltarak, yeterli protein ve besleyici besin öğelerinin tüketilmesini engelliyor. Bu nedenle yemekten sonra yarım saat aralarla birer bardak su içilmesi sağlık açısından büyük önem taşıyor.
SAHURA EN AZ 1.5 SAAT AYIRIN
Sahurda yenilen yiyeceklerin yanı sıra yemek için ayrılan süre de rahat bir oruç dönemi geçirmek için büyük önem taşıyor. Yapılan en büyük hatalardan biri ise özellikle sahura az vakit ayırmak. Sahur için en az 1-1.5 saat vakit ayırmak gerekiyor. Hızlı yemek yemek, beyne tokluk sinyali iletilmesini yavaşlatıyor. Bu nedenle kişi hızlı yemek yediğinde kendini aç hissediyor.
KIRMIZI BİBER İŞTAH AZALTIYOR
İftarda ya da sahurda bir adet kırmızı biber tüketmek gün içerisinde iştahınızın azalmasını sağlıyor. Bunun nedeninin ise kapsaisin maddesi içermesi. Bu madde bağırsaklardan beyne ulaşan duygusal bilgi akışını yani aç olma mesajını yavaşlatıyor ve iştahı düşürmekte etkili oluyor.
Takvim