Sahte öğretmen 24 yıl derse girmiş

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 30-40 bin TL'ye satılan sahte diplomalarla 50-60 kişinin öğretmen olarak atandığını adli takip ve idari soruşturma açıldığını açıklayınca, sahte öğretmen ve sahte diploma dosyasını açtık.

Sahte öğretmen 24 yıl derse girmiş

Yeniyüzyıl Gazetesi'nin haberine göre;

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 30-40 bin TL'ye satılan sahte diplomalarla 50-60 kişinin öğretmen olarak atandığını adli takip ve idari soruşturma açıldığını açıklayınca, sahte öğretmen ve sahte diploma dosyasını açtık.

İstanbul'da sahte diplomayla B.A adlı kişi bir ilkokulda 24 yıl öğretmenlik yapmış. Mezun olduğunu iddia ettiği Yıldız Teknik, bu isimde mezunları olmadığını bildirince, Bakanlık, açığa aldı. Ağır cezada yargılanıyor.

Sahte diplomalar uluslararası pazarda 2 bin ile 10 bin euro. Türkiye, siparişlerinde ODTÜ Rektörü Ahmet Acar ve öğrenci fotoğrafı da var.

'Rus Rublesi değer kaybediyor. Diploma fiyatları ucuzluyor' diye kampanya da yapıldı. Çeteler, 'dolandırıcılara kanmayın' diye de uyarıyor. Diplomaları, üniversitelerin bastırdıkları matbaalarda bastırıyorlarmış. Emniyet, takibe aldı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın, sahte diploma açıklaması gündeme bomba gibi düştü. Şubat 2016'daki 30 bin öğretmen alımı öncesi Bakan Avcı, geçmiş dönem atamalarında sahte öğretmen ve sahte diploma çetesi olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Avcı, "Muhtemelen bu çete veya çeteler, Şubat atamaları için de bazı öğretmen adaylarına musallat olabilir. Çok ciddi paralarla, 30-40 bin lira alarak bu sahte diplomaların pazarlandığına dair bir duyum da geldi. Öğretmen adayları tevessül etmesin, yazık olur, soruşturma derinleştirildi" dedi.

Fotokopi Diploma ile 24 yıl ders vermiş

Bakanlık soruşturmasında, sahte öğretmen diplomalarına en çok Bakanlığın en fazla sayıda öğretmen alımı yaptığı, 'sınıf öğretmenliği, rehber öğretmenlik ve okul öncesi öğretmenliği' branşlarında rastlandığı bildirildi. Beyoğlu O. İlkokulu'nda da bir sahte öğretmen vakası saptandı. Olay, sınıf öğretmeni olarak 24 yıl derse giren BA'dan diplomasını isteyen okul müdürünün dikkatiyle ortaya çıktı. B.A'nın getirdiği diploma fotokopisi ile dosyasındaki diploma fotokopisi karşılaştırıldı. Verilerin uyuşmadığı görüldü. Soruşturma derinleştirildi.

"Bu isimde mezunumuz yok"

Mezun olduğunu iddia ettiği Yıldız Teknik Üniversitesi'ne (YTÜ) diplomanın doğruluğu resmi yazıyla soruldu. Üniversite, 'B.A adında bir mezunumuz yok' diye karşılık verdi. Bakanlık soruşturmasıyla BA açığa alındı. Adli soruşturma açıldı. B.A'nın aslında yüksekokul mezunu olduğu görüldü. Diplomadaki numaranın ise ölen bir arkadaşının sicil numarası olduğu iddia ediliyor. İstanbul'da ağır ceza da yargılaması süren B.A'nın savunmasında; üniversite eğitimini tamamladığı, mahkeme kararıyla geri dönmeyi istediği aktarıldı.

Diyarbakır'da karı-koca yargılanıyor Öte yandan Diyarbakır'da mali polisin yaklaşık 3 ay önce yaptığı bir operasyonda Z.A ve eşi M.A'nında sahte diplomayla KPSS'ye girip sınıf öğretmeni olarak atandığı saptanmıştı. Yaklaşık 1.5 yıl görev yapan Z. A'nın devletten 45 bin TL ve eşi M.A ise 22 bin TL maaş aldığı tespit edilmişti. Z.A ve M.A'nın yargılanmasına da Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildiği öğrenildi. Bakanlık, maaşların geri alınması için de ayrı bir dava daha açmış. Bu soruşturmada sahte diploma için kişilerin 30'ar bin TL ücret ödedikleri de gündeme gelmişti.

SAHTE DİPLOMACI DOLANDIRICILARA KARŞI UYARDI

*Türkiye'deki, ODTÜ dahil gözde üniversitelerinin sahte öğretmenlik, mühendislik diplomaları satışa sunuldu. Sosyal medya hesapları, bloglar ve diplomanolsun.com adlı siteler Amerika, Bulgaristan ve Rusya üzerinden yönetiliyor. Öyle ki Türk müşterileri içen, ''Rus Rublesi değer kaybediyor. Diploma fiyatları ucuzluyor' diye kampanya yapmışlar.

*Türkiye için teslimat elden kurye ya da PTT gibi tercihlere bağlı yapılıyor. Türk müşterilere ayrıca uzaktan eğitimde gerekli eksik belgeler veya transkript de temin ettiklerini bildiren çeteler, 'Diploma baskılarımızı okulların diplomalarını basan matbaalara yaptırıyoruz. Amblem, logo, kabartma en ince ayrıntılarına kadar işleniyor' diye kaydediyor.

*Afrika, Avusturalya, Kanada, Mısır, Fransa, Almanya, Hindistan, İtalya, Malezya, Hollanda, Yeni Zellanda, İspanya, Porto Riko, Singapur, İsveç, İngiltere ve Türkiye'deki tüm üniversitelerin diplomaları birebir yapma garantisi veriyor. Türkiye'deki vakıf üniversiteleri ve devlet üniversitelerinin diplomasını isteyenlere özelden yazışması yapılması uyarı da yapılıyor.

*'Türkiye'de matba ve fotoshop çıktısına fotokopiye para ödemeyin. Dolandırıcıların sizi bir kağıt parçasıyla kandırmasına kanmayın. Avrupalı iş ortaklarımızla bu işi gerçek manada biz sağlıyoruz. Yüzde 100 orijinal kağıt kullanıp, deri kaplı ciltte veriyoruz. Sakın dolandırıcıların bir haftada diploma elinizde söylemlerine inanmayın. 20 bin müşterimiz arasında siz de yerinizi alın" diye çağrıda bulundular.

*'Avrupa'daki iş ortaklarımızın yoğunluğuna göre 15 gün ile 30 gün içinde teslimat yapıyoruz" sözü veriyorlar. ODTÜ Rektörü Prof.Dr. Ahmet Acar ve öğrencilerin fotoğrafları da sitede kullanılıyor. Orijinal kağıt, logo, amlem, kripto garantisi de veren sahte diplomacılar, ücretin yarısını evrak tesliminde yarısını da diploma tesliminde istiyor.

*Amerika'daki müşterileri için özel gönderim kurye çıkardıklarını belirterek, ulaşım ücretlerini de talep ederken, Avrupa ülkelerinde, Almanya ve Avusturya'dan kargoya verdiklerini bildiriyorlar. İtalya, Fransa ve İngiltere'de seyahat eden iş ortaklarının teslimat yaptığını, Bulgaristan Yunanistan, Moldovya ve Mekadonya'da kargoyla gönderiliyormuş.

*Sahte diplomayı alanlar ise Utku, "Bugün benim diplomam geldi. Harika bir şey', Hakan, 'Ben sonuçlardan çok mutluyum. İtiraf etmeliyim, beklediğimden fazlası bire bir aynısı. Çok işime yaradı' , Musa, 'Ekibinizi tebrik ediyorum. Üniversite 2'den terk etmiştim. Sayenizde tamamladım. Üstüne bir de master yaptım' diyor.

BAKAN NE DEMİŞTİ?

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Sahte diplomalarla müracaat edip, öğretmen olanları tespit ettik. Bazı üniversitelerin diplomalarını, hatta geçici mezuniyet belgelerini taklit ederek öğretmenliğe başvurmuşlar. O diplomayı da, hakiki diploma gibi kabul ettirerek göreve başlamış 50-60 kişi tespit ettik. Soruşturmayı, daha da derinleştiriyoruz. Tüm üniversitelerden geriye doğru kendi öğretmen alımlarımızda bu tür sahte diplomalar kontrol edilecek. Bunun bir çete işi olduğu izlenimi var. Hatta bazı ön bilgilerden, büyük meblağlarla bu işi organize eden bir çetenin olduğu ön bilgisi de ulaştı. Bununla ilgili hem biz çalışıyoruz hem de savcılıkla bu konuda gerekli şeyleri yapıyoruz. Para karşılığı ama bazı terör örgütleriyle bağlantılı olma ihtimali de var. En çok hangi branşta ihtiyacımız varsa, orada daha çok öğretmen alıyoruz. Dolayısıyla o branşlara yönelik böyle bir tezgah kurulmuş. Muhtemelen bu çete veya çeteler, Şubat atamaları için de bazı öğretmen adaylarına musallat olabilir. Çok ciddi paralarla yani 30-40 bin lira alarak bu sahte diplomaların pazarlandığına dair bir duyum da geldi. Borç çekip ödeyen öğretmenler olduğunu arkadaşlarımız söyledi. Dolayısıyla öğretmen adaylarımız, sakın böyle şeylere tevessül etmesinler. Bu konuda çok ciddi bir çalışmamız var. Yazık olur" demişti.

SULTAN UÇAR-YENİ YÜZYIL

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri