Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü'nün geçen hafta Adana, Adıyaman, Gaziantep ve Ankara'da gerçekleştirdiği sahte öğretmen operasyonunda gözaltına alınan 33 şüpheliden 3'ü tutuklanırken, diğerleri tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Tutuklananların sahte diplomaları hazırlayanlar olduğu öğrenildi. Şüphelilerin 2 veya 5 bin lira karışlığında sahte diploma hazırladıkları, 8 ay boyunca devlet memurluğu yaparak haksız kazanç sağladıkları ortaya çıktı.
İNCE HESAPLAR
KARAR gazetesinin emniyet yetkililerinden aldığı bilgiye göre, aralarında üniversite mezunlarının da bulunduğu şüpheliler, atanması zor olan bölümlerden mezun olduktan sonra KPSS'ye girdi. Atanmalarına yetecek puanı alamayan şüpheliler, puanı daha düşük öğretmenlik branşlarına yerleşmek için zihinsel engelliler öğretmenliği ve müzik öğretmenliği gibi sahte lisans diploması hazırlattı. Şüpheliler daha sonra atama döneminde Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri (MEBBİS) atama modülü üzerinden istedikleri öğretmenlik branşlarına başvurdu, ardından da il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerine giderek tercih listelerini onaylattı. Atama işleminin gerçekleşmesinden sonra da sahte diplomanın noter onaylı kopyasını ve gerekli diğer evrakı görev yapacakları milli eğitim müdürlüklerine teslim ettiler.
MEB VE YÖK'E UYARI
Emniyetin operasyonuyla MEBBİS ile YÖK sistemlerinin entegre çalışmadığı için sahte diplomaların kontrol edilemediği ortaya çıktı. Sahte diplomayla öğretmenlik yapan şüphelileri yakalayan emniyet, MEB ve YÖK'ü uyardı. MEB, MEBBİS sistemindeki sorunu gidererek YÖK ile entegre hale getirdi. Böylece diplomaların MEBBİS üzerinden YÖK sisteminde kontrolü sağlandı.
KENAN BUTAKIN/Karar Gazetesi