Sağlık sisteminin orta çağda kaldığını sananlar var

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Aklı eskidünyada kalanlar var. Hala sağlık sistemimiz açısından Ortaçağda yaşadığınızannedenler var. Türkiye'de sağlık sisteminin Ortaçağı kapanmış, yeni çağıbaşlamıştır" dedi.Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık ça

Modernhastane binalarının, hastaların kaliteli hizmet almasına önemli katkıdabulunduğunu dile getiren Akdağ, sağlık çalışanları için de bu ortamların çokönemli olduğunu kaydetti.

Sağlık çalışanlarının fedakarlık gerektiren bir iş yaptığına dikkatiçeken Akdağ, "Çalıştığımız ortamlar kötü olursa işimiz iki kat zorlaşır" diyekonuştu.Akdağ, Sağlıkta Dönüşüm Programında insanı temel aldıklarını belirterek,sağlık hakkının, parası olanın değil, bir insan hakkı, herkesin hakkı olduğunukaydetti.Vatandaşların özel hastanelerde hizmet almalarını sağladıklarını,Türkiye'de aşılama oranının yüzde 92'ye çıktığını ifade eden Akdağ, sağlıkhizmetlerine kolay ulaşılması amacıyla Tam Gün Yasası'nı çıkardıklarını anlattı.Antalya'da uzman doktorların sadece yüzde 12'sinin muayenehanesi bulunduğunaişaret eden Akdağ, "Bu gelişmeler olmadan önce bu oran yüzde yüze yakındıherhalde" dedi.



-TAM GÜN YASASI-

Ocak ayından itibaren bazı üniversite hastanelerindeki özel muayene veözel ameliyatların da biteceğini bildiren Akdağ, "Her ne kadar AnayasaMahkemesi, Danıştay işi biraz değiştirdiyse de işin o kısmına dokunulmadı çokşükür ki" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de daha önceleri hastaların, hastanelerde muayene olmalarınarağmen özel muayenehanelere gitmek zorunda kaldıklarını vurgulayan Akdağ, şöylekonuştu:"Aklı eski dünyada kalanlar var. Hala sağlık sistemimiz açısındanOrtaçağda yaşadığını zannedenler var. Türkiye'de sağlık sisteminin Ortaçağıkapanmış, yeni çağı başlamıştır. Herkesin kendini buna göre tanzim etmesi lazım.Bunun teminatı halkın kendisidir. Bu halk, bir daha o eski düzeni kabul etmez.Kim kabul eder; anasını, babasını sırtına alacak, 5 kat muayenehaneye taşıyacak,boynunu bükecek, parasını ödeyecek, ameliyat parası verecek. Neden? Devletinhastanesinde tedavi oldum, ameliyat oldum diye. Hangi çağdaş ülkede, hangi moderndemokraside böyle bir düzen olabilir? Kötü bir düzendi, sakat bir düzendi ve bizbu düzeni değiştirdik. Halk bir daha buna razı olmaz. Türk halkı bundan sonrabizden hep daha iyisini isteyecek.

Halk talep edecek ve bu talebin karşısındakimse duramaz."Akdağ, bugünden sonra da en iyisini, en güzelini yapmaya çalışacaklarınıkaydederek, şunları söyledi:

"Sizlerin taleplerini de, çalışma ortamınızı, özlük haklarınızı,gelirinizi, mümkün olduğu kadar, ülkenin gücü yettiği kadar her geçen gün dahaiyiye doğru götüreceğiz. Götürmek zorundayız. Halkın hizmet talebi ne kadardemokratik bir talepse, sizin haklarınızın gelişmesini arzu etmeniz de aynıölçüde demokratik taleptir ama hiçbir zaman bu talep, halkın hizmet talebininönüne elbette ki geçemez.

Anayasa Mahkemesi ve sonra Danıştay ne yaptı? Bize göre Anayasa Mahkemesi(üniversite hocalarının muayenesi olabilir) dedi. Kanun yaptığımız halde onuiptal ederek... Danıştay'a göre de, (Sağlık Bakanlığı'nda çalışan doktorların daisterlerse muayenehaneleri olabilir) dedi. Henüz Anayasa Mahkemesi'ningerekçelerini görmedik, onun için net bir şey söyleyemiyorum. Yakında ortayaçıkınca, gerekirse yeni kanun yapacağız. Bu işin peşini bırakacağımız falan yok.Söylediğim gibi Ortaçağ bitti."Asgari ücretlinin, eline yeşil kart verilen Türkiye'deki 10 milyoninsanın, 1500 TL maaş alan bir memurun, 600-800-1000 TL maaş alan bir emeklinin,bir muayenehaneye gidip hastasına hizmet almak için para ödemesi, ameliyat içinpara ödemesinin kabul edilemeyeceğini vurgulayan Bakan Akdağ, "Ben bunu ne hekimolarak, ne bir politika yapıcı olarak ve beni bağışlayın ne de insan olarak içimesindirebilirim. Bunu hiçbirimiz kabul edemeyiz" dedi.



-TÜRKİYE'DEKİ HEKİM SAYISI AVRUPA'NIN GERİSİNDE-

Sağlıkta Dönüşüm Programının hayata geçmesinde ve geliştirilmesindeki enbüyük payın sağlık çalışanları olduğunu da vurgulayan Sağlık Bakanı, sağlıkçalışanlarının sayısının azlığına dikkati çekti.

Türkiye'de hekim sayısının Avrupa ortalamasının çok gerisinde olduğunubelirten Akdağ, Avrupa'da her 100 bin kişiye 350 doktor düşerken Türkiye'de bunun150 olduğunu söyledi. Akdağ, Avrupa'da her 100 bin kişiye düşen hemşire sayısınınise 700 olduğuna işaret ederek, Türkiye'de ebelerin de katılması halinde bile burakamın 180 olduğunu kaydetti.

Türkiye'de bazı sivil toplum örgütlerinin doktor ve hemşire sayısınınfazla olduğuna yönelik açıklamalarda bulunduğunu ifade eden Akdağ, "Bu nasıloluyor ki Avrupa grafiğine baktığımız zaman Türkiye bu grafiğin en dibinde yeralıyor. Günah değil mi çalışan insanlara? Neden bir doktorun karşısına günde 50kişi çıksın?" dedi.

Sağlık çalışanı sayısını artırmak istediklerini, YÖK'ün de buna destekverdiğini vurgulayan Akdağ, buna karşın insan kaynağının hemen yerinekonulamadığına dikkati çekti.

Bakan Akdağ, bir hekimin yetişmesi için 7, uzmanhekimin yetişmesi için 12, yan dal hekiminin yetişmesi için 15 sene gerektiğinikaydetti."Türkiye'de verilen sağlık hizmetinin karşılığı bizim ödediğimizden dahafazla olmalıdır" diyen Akdağ, Türkiye'nin gücünün bugün için bunları ödemeyimümkün kıldığını kaydetti.Bu sene ilaç harcamalarında 3.5 milyar tasarruf sağladıklarını dabildiren Akdağ, buna karşın personelin ek ödemelerinden hiç kısmadıklarınısöyledi. Akdağ, "Gelecek öngörüm, bizler sağlık çalışanları olarak daha çokkazanacağız" dedi.Toplantı daha sonra basına kapatıldı. Bu arada Bakan Akdağ, hastanegirişinde hasta yakınlarıyla da sohbet etti.

AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri