SAĞLIK-EĞİTİM HİZMETLERİNE DESTEK

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, sağlık ve eğitim gibi hizmetlerin de döviz kazandırıcı faaliyet kapsamına alınarak, destekleneceğini bildirdi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, sağlık ve eğitim gibi hizmetlerin de döviz kazandırıcı faaliyet kapsamına alınarak, destekleneceğini bildirdi.


Çağlayan, Merkez Bankasının Bakanlar Kuruluna brifinginde kurla ilgili söylenecek her şeyi söylediğini belirterek, ''Ben, ithalatın üzerimizdeki baskısından söz ediyorum. Bu Türkiye'nin sorunu. Benim gördüğüm resmi de herkes görüyor. Bu resimde patlayan ithalat var. Ülkemde ihracatın ithalatı karşılama oranı giderek tehlike yaratıyor'' dedi.


Hong Kong'daki temasları sırasında basın mensuplarıyla sohbet toplantısı düzenleyen Çağlayan, destekleme fiyat istikrar fonu (DFİF) destekleri kapsamında hizmetler sektörünün de döviz kazandırıcı faaliyet olarak değerlendirileceğini söyledi. Bu konudaki tebliğ taslaklarının Para Kredi ve Koordinasyon Kurulu üyelerinin imzasında bulunduğunu belirten Çağlayan, söz konusu tebliğler Resmi Gazete'de yayımlanır yayımlanmaz, uygulama rehberlerini de hemen çıkaracaklarını ifade etti.


Çağlayan, yeni düzenlemenin esaslarını da şöyle anlattı:


''Hizmet ihracı da mal ihracatı gibi döviz kazandırıcı faaliyet sayılacak. Sağlık ve eğitim başta olmak üzere hizmetler sektöründeki döviz kazandırıcı işlemler de mal ihracatındaki desteklerden yararlandırılacak. Örneğin üniversitelerimiz. Burada dışarıdan gelerek eğitim gören binlerce öğrenci var. Bunlar 10 bin dolardan başlayan ücretlerle eğitim görüyor. Üniversiteler de bu şekilde ülkeye döviz kazandırıyor. O üniversiteye ülkeye döviz kazandırdığı için mal ihracatındaki gibi destek vereceğiz. Bunu sağlık sektöründe de yapacağız. Hizmetler sektöründe de ülkeye döviz getirenlere destek sağlayacağız.


33 milyar dolarlık hizmet ihracatımız var. Müteahhitlik sektörü de paralarını getirse, bu para 50 milyar dolara çıkar. Bizim dünyadaki payımız da yüzde 1,5'e yükselir.''


MÜTEAHHİTLER PARALARINI VERGİ NEDENİYLE GETİREMİYOR


Devlet Bakanı Çağlayan, müteahhitlik sektörünün yurt dışında üstlendiği projeler karşılığında elde ettiği paraları vergi nedeniyle Türkiye'ye getirmediğinden de yakındı. Sektörün fiktif kardan vergi alındığı gerekçesiyle bu paraları ülkeye getirmediğini ifade eden Çağlayan, ''Maliye Bakanıyla da konuştuk. Bu paralar Türkiye'ye gelse... Sıcak paraya taviz vereceğimize, bundan verelim. Yurt dışı müteahhitlerimiz yılda 20 milyar dolarlık iş alıyor, Türkiye'ye yılda gelen para ise sadece 1-1,5 milyar dolar'' dedi.


ARAPLARA AVM İHRACI VE AFRİKA TURU


Bakan Çağlayan, ''Alışveriş Merkezlerini başta Arap ülkeleri olmak üzere üçüncü ülkelere nasıl götürürüz'' şeklinde bir çalışmaları bulunduğunu da bildirdi.


Çağlayan, önümüzdeki dönem Afrika'ya ihracatın artırılması için de harekete geçeceklerini söyledi. Aralık başında Fas ve Tunus'a gideceğini, ardından da Fildişi Sahilleri, Gana, Nijerya, Ekvator Ginesi, Angola, Sudan ve Etiyopya'yı kapsayan 10 günlük bir ziyaret gerçekleştireceğini kaydeden Çağlayan, ''Bu yerler, ihracatımızın çok ciddi artacağı yerler. Fransa ve ABD'li Bakanlar, bana (Afrika'ya sizinle birlikte gidelim) teklifinde bulundular'' açıklamasını yaptı.


ALMAN CUMHURBAŞKANINA KAYISI


Zafer Çağlayan, sohbet sırasında basın mensuplarına Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff'a geçmişte kayısı gönderdiğini de söyledi.


Almanya'ya Ocak ayında gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında bir fuara katılmak için Berlin'den Hannover'e trenle gittiklerini belirten Çağlayan, Alman Cumhurbaşkanı ile tanışmasını şöyle anlattı:


''15 Ocakta trende gidiyorum. Wulff ile tesadüfen yan yana oturmuşuz. Onun Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı olduğunu duyunca, (Türkiye'nin bölgeye ihracatı çok fazla. Ben, bundan sonra dış ticaretle ilgili sizi muhatap alırım) dedim. Bu konudaki çalışmalarımızı anlattım. Kendisi hemen Ekonomi Bakanını telefonla aradı. O an ulaşamadı. Sonra mesaj attı. Bu arada konuşurken, Türkiye'nin bilinen ürünleri de gündeme geldi. Başbakan bana kayısıdan bahsetti. Hemen Türkiye'yi aradım ve kendisine kayısı gönderttim. Yolculuk sürerken bir süre sonra Ekonomi Bakanı aradı ve Başbakan, Hannover'de fuar açılışına katılacağımı belirterek, Ekonomi Bakanından benimle görüşmesini istedi. Ertesi sabah Ekonomi Bakanı geldi ve ben oradan ayrılana kadar bizimle birlikte oldu.''
aa

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri