Sağlık Bakanı Akdağ: 5 ay öpüşmeyin

TV'DEN CANLI YAYINLA EĞİTİM BAŞLIYOR

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, okullarda Kasım ayının son haftası aşılamanın başlayacağını ve Ocak ayına kadar devam edeceğini söyledi. Aşının bir takvime bağlı olarak Türkiye'ye getirileceğini belirten Akdağ, aşının diğer ülkelerce de Kasım ayından itibaren yaklaşık 4 aylık süre içinde temin edileceğini bildirdi. Bakan Akdağ, ''Dolayısıyla aşıyı bir anda getirmek, tüm çocuklara yapmak veya bütün ihtiyaç sahiplerine yapmak mümkün değil. Zamandan kazanmış olmak maksadıyla bu uygulamaları sürdürüyoruz'' dedi.

Alınması gereken tedbirlere de dikkati çeken Bakan Akdağ, şunları kaydetti:

''Bireysel tedbirlere çok ciddi biçimde dikkat etmemiz lazım. Bunların yanında el yıkama geliyor. Bir de şu el sıkışma ve öpüşme adetinden 5 ay vazgeçmeyi ben bütün toplumumuza öneriyorum. Çünkü ellerle hastalığın bulaştığını biliyoruz. Uzaktan da birbirimize sevgimizi gösterebiliriz. Sıcakkanlı bir halkız, biliyorum bunun zorluğunu, ama 5 ay birbirimize sarılmayı, öpüşmeyi, el sıkışmayı erteleyebilirsek hastalığın yayılma hızının azalmasında yararlı olacağına inanıyorum.''

Domuz gribi sebebiyle okulların tatil olduğu illerde, dersler TV'den takip edecek.
Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TRT, ''domuz gribi'' ile mücadele kapsamında ortak bir proje başlattı.

Ankara'da ''domuz gribi'' nedeniyle okulların bir hafta tatil edilmesi dolasıyla yarından itibaren TRT 3'te 07.00 ile 14.00 saatleri arasında, canlı eğitim ve öğretim yayınları yapılacak. Daha sonraki dönemlerde de Türkiye'de herhangi bir okulda eğitim ve öğretime ara verildiğinde, o dönemin müfredat konuları TRT 3'den canlı olarak yayımlanacak.

''HAZIRLIKLARI ÇOK ÖNCEDEN TAMAMLADIK''
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu da uyarma amacı güttükleri ancak korkutma içinde olmadıklarını söyledi. Toplumun bir paniğe sürüklenmesi, panik içinde hareket etmesi, özellikle ebeveynlerin çocuklarıyla ilgili kaygılarını daha yüksek düzeyde taşıyor olmalarının bu türlü tedbirleri almalarını gerekli kıldığını ifade eden Çubukçu, bu konuyla ilgili hazırlıkları 2,5-3 ay öncesinden başladıklarını bildirdi. Bakan Çubukçu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sağlık Bakanlığı virüsün yayılmasında hem önleyici hem de tedavi sürecinde koordinasyonu yürüten bakanlık. Bizim okulları kapatma kararımız tamamen sayın bakanın önerileri doğrultusunda kurulan ve bilim adamlarından oluşan heyetlerin önerileri doğrultusundadır. Eğitime ara verdiğimiz dönemde bir zorunluluk gereğidir, zorunluluk gereği okulların kapatılması kararı veriyoruz ve televizyon yoluyla eğitimi de bu zorunluluğun neticesinde ortaya çıkacak bir takım sorunları önlemek amacıyla öngörüyoruz. Dolayısıyla, uyguladığımız eğitim alternatifi televizyon yoluyla eğitim-öğretim değil, ama bu zorunluluk gereği alınmış bir karar. Bu süreç içinde aldığımız bu kararı umarım toplumumuz ve velilerimiz de anlayışla karşılayacaktır. Televizyon yayınları ve yayın eğitimi konusunda da okula göndermekteki hassasiyetin, en azından çocuklarımızın eğitiminin aksamaması açısından gösterilmesi, o saatler içinde çocukların ekran başında olmasını, ailelerin dikkat etmesini biz de istirham ediyoruz.''

Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, bir soru üzerine, ''155 civarında öğretmen daha önceden hazırlandı. Hem eğitim verilecek dersler hem de dersleri verecek öğretmenler konusunda biz hazırlıklarımızı çok önceden tamamladık. Bir taraftan da eğitim ve müfredatın tüm Türkiye'de genel bir kapatma söz konusu olması durumunda, derslerin yayın yoluyla sürdürülmesi konusunda bütün okulların aynı müfredatı ve aynı dönem içinde takip etmelerini sağladık. Bütün bunların hazırlıkları çok önceden tamamlandı. Öğretmenlerimiz, eğitim konusunda başlıklarımız hazır'' dedi. Bakan Çubukçu, yayınların canlı olacağını da bildirdi.

YAYINLAR TRT 3'TE
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de Milli Eğitim Bakanlığıyla organize olduklarını ve yarından itibaren bu yayınlara başlayacaklarını söyledi.

Yayınların karasaldan da yapılması gerekliliği nedeniyle, en uygun kanalın TRT 3 olduğuna karar verdiklerini ifade eden Şahin, ''Yayınlar hafta içi sabah 07.00'da başlayacak 14.00'da sona erecek. Sadece Salı günü Meclis'in açık olması ve grup toplantıları nedeniyle, sabah 07.00'da başlayıp, 10.00'da bitecek'' diye konuştu.

Kapsama alanı yüzde 100'e yakın olduğu için yayınların köylerden, mezralara kadar izlenebileceğini dile getiren Şahin, ayrıca sadece karasal değil, uydu ve kabloda da yayın yaptıklarını anımsattı. TRT Genel Müdürü Şahin, ''Çocuklar rahatlıkla izleyecekler. Çok hızlı organize olduk'' dedi.

MEB, TÜM EĞİTİM KURUMLARINI 30 EKİMDE TATİL ETTİ
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 30 Ekim Cuma günü Türkiye genelinde tüm eğitim kurumlarını tatil etti. Eğitim kurumları bahçeler dahil dezenfekte edilecek.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, valiliklere ''Okulların Tatil Edilmesi'' konulu bir genelge gönderdi. Çubukçu, genelgede şunları kaydetti:

''Gripten koruma ve yayılmasını önlemek amacıyla tedbir olarak 30 Ekim Cuma günü ülkemiz genelinde okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim kurumları ile yaygın eğitim kurumları, özel okullar, dershaneler ve etüt eğitim merkezleri 1 gün süreyle tatil edilecektir. Bu süre içerisinde bakanlığımıza bağlı bütün okullar, belediyeler, il özel idareleri, okul aile birlikleri, sivil toplum örgütleri ve diğer yerel kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak okulların tüm bölüm ve ünitelerinin (derslik, büro, atölye, yatakhane, yemekhane, mutfak, bahçe, oyun alanı ve bütün müştemilat) dezenfekte edilecektir. Özel okullar, dershaneler, etüt eğitim merkezleri dezenfekte çalışmalarını kendi imkanlarıyla gerçekleştirecektir.''

BAŞKENT'TE SINIFLAR BOŞ KALDI
Ankara'da bir hafta sürecek domuz gribi tatili bugün başladı. Okullarda ders zili çaldı, ancak sınıflar boş kaldı.

Domuz gribinden bir kişinin hayatını kaybetmesi sonrası Ankara Valiliği griple ilgili teyakkuza geçti. Valilik dün aldığı kararla ilk ve orta öğretimde okulların bir hafta tatil edilmesi kararı almıştı. Karar sonrası Başkent'teki okullarda bu sabah otomatik ders zilleri ayarlı oldukları saate çaldı, ancak sınıflar boş kaldı. Tatili fırsat bilen görevliler okulda temizlik yaptı.

DERSHANELER DE TATİL EDİLDİ
Ankara'da bir kişinin ölümünden sonra ilk ve orta dereceli okullar ile dershaneler bir hafta süreyle tatil edildi.

Ankara Valisi Kemal Önal, A gribi virüsü nedeniyle eğitim ve öğretime ara verilen 1 haftalık sürede, okulların tamamında dezenfekte işlemi yapılacağını bildirdi. Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZDE- BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü de derneklerine bağlı Ankara'daki dershanelerde öğrenime 7 gün ara verildiğini bildirdi.

Domuz gribi tehdidinin artmasıyla birlikte tedbirlerini artıran İstanbul Büyükşehir Belediyesi de toplu taşıma araçlarını domuz gribi dezenfektesinden geçiriyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Toplu taşıma araçlarımızı, otobüslerimizi, vapurlarımızı, metrobüslerimizi ve raylı sistemlerimizi her akşam iş bittikten sonra dezenfekte ediyoruz. Biz bunları daha önce de yapıyorduk. Ancak bundan sonra artıracağız" diye konuştu. Grip önlemlerini bundan sonra da artıracaklarını ifade eden Topbaş, "Yürüyen merdivenler, üstgeçitler gibi yerleri de dezenfekte edeceğiz" dedi. Öte yandan Fransa Futbol Ligi takımlarından Paris Saint- Germain'de forma giyen üç oyuncuda domuz gribi virüsü görülmesi nedeniyle Marsilya ile oynayacağı maç iptal edildi.

VALİ GÜLER: 22 AYRI OKULDA 48 ÖĞRENCİDE H1N1 VİRÜSÜNE RASTLANDI
İstanbul Valisi Muammer Güler, kent genelinde 22 ayrı okulda 48 öğrencide H1N1 virüsüne rastlandığını, toplam vakanın ise 40'ı erişkin olmak üzere 88 olduğunu bildirdi.

İstanbul Pandemi (salgın) Bilimsel Kurulu, Vali Muammer Güler'in başkanlığında ''domuz gribi'' konusundaki mevcut durumu ve son gelişmeleri değerlendirmek üzere toplandı. İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğündeki toplantı yaklaşık 1 saat 45 dakika sürdü. İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ve konunun uzmanlarının da katılımıyla gerçekleşen toplantının ardından konuşan Güler, öncelikle panik havası yaratılmaması gerektiğini vurguladı.

Muammer Güler, ''22 ayrı okulda 48 öğrencide H1N1 virüsüne rastlandı. Toplam vaka ise 40'ı erişkin olmak üzere 88'dir'' dedi.

VALİ GÜLER: TATİL SÜRESİNCE OKULLARIMIZDA GENEL TEMİZLİK ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİLECEK
İstanbul Valisi Muammer Güler, kentteki okulların 4.5 günlük tatil süresince, genel temizliğinin yapılacağını ve hijyenik önlemlerin tamamlanmasına ilişkin faaliyetlerin gerçekleştirileceğini bildirdi.

Vali Güler, İstanbul Pandemi (salgın) Bilimsel Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, bir salgın durumunun söz konusu olduğunu, bunun daha da gelişme ihtimalinin bulunduğunu söyledi. Özellikle okullarda ortaya çıkan ve kesin tahlil sonuçlarıyla belgelenen konuları yakından takip ettiklerini ifade eden Güler, ''Olay sadece okullarla ilgili değildir, İstanbul'un tümüyle ilgilidir. Hem öğrenciler, hem erişkinler içindir'' dedi.

Son 10 günden beri okullardaki durumu izlemeye devam ettiklerini belirten Güler, İstanbul'da H1N1 virüsü çıkan öğrencilerin evlerinde istirahat ettiklerini, hastanede tedavi altında olan bir vakanın olmadığını kaydetti.

Muammer Güler, ''Bu tedbirlerin başlangıcı olan 30 Nisandan tarihinden, hatta ilk vakaya rastladığımız 14 Mayıs tarihinden bu yana da 329 vaka tespit edilmiştir. Bu İstanbul nüfusu için tolere edilebilir bir sayı olarak görülmektedir'' diye konuştu.

Esasen tatilin de kesin çözüm olmadığı hususunu uzmanların ifade ettiğini de açıklayan Güler, ''Gerektiği ortamda kesinlikle tatile karar vereceğiz. Ancak İstanbul'da şu andaki rakamlar, Bilimsel Kurulumuz, bir kümelenmenin, tatile gerektirecek bir durumun olmadığını saptadı. Cumhuriyet Bayramı'nın Çarşamba günü öğleden sonraki yarım günlük ve perşembe günkü bir günlük tatili ve hemen ardındaki 30 Ekim cuma gününün okullarımızda ara verilmesi kararını tavsiye etti'' dedi. İstanbul Valisi Güler, 30 Ekimde ilk ve orta dereceli okulların tatil edildiğini de anımsatarak, şöyle devam etti:

''Tatil süresi içerisinde okullarımızda genel temizlik çalışmalarına devam edilecek. Hijyenik önlemlerin tamamlanmasına ilişkin faaliyetler yapılacak. Bu sürede hasta çocuklarımızın kesinlikle dışarıda olmamasını, dershaneye gidenlerin dershaneye dahi gitmemelerini, evlerinden çıkmamalarını, bu 4.5 günlük süreç içinde tedavilerine evde devam etmelerini, kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçınmalarını kendilerine tavsiye ediyoruz. Sağlık Bakanlığı da açıkladı. Aşılamaya Kasım ayı sonunda başlanacak.''

Okullara ekipler gönderip bir dezenfeksiyon yapılmayacağını ifade eden Güler, okulların kendi çaplarında temizlik çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti. Vatandaşların büyük çoğunluğunun hastalık olmasa bile bazı hastanelere başvuruda bulunduklarının görüldüğünü belirten Güler, herkese tahlil yapılmadığını da söyledi. İstanbul Valisi Güler, Kasım ayında Anadolu yakasında yeni bir laboratuvar daha kurulacağını sözlerine ekledi.

İSTANBUL'DA TÜM TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI DOMUZ GRİBİNE KARŞI DEZENFEKTE EDİLECEK
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''domuz gribine'' karşı İETT otobüsleri, deniz otobüsü, tramvay, metro ve vapurların hepsini dezenfekte ettiklerini belirterek, ''Yarından itibaren, toplu kullanım alanlarında, yürüyen merdivenlerde, üst geçit kolları gibi insanların el teması yaptıkları yerlerde ilave dezenfekte yapılacak'' dedi.

Sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri