Rus vekilden Gülen'in eğitim felsefesine övgü

Rus Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın milletvekili ve Rusya Siyasi Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Sergey Markov...

Fethullah Gülen'in eğitim düşüncesine sempati ile yaklaştığını, Gülen'in ekonomi ve siyasetin dışında öngördüğü değerler dünyasına ilgi duyduğunu söyledi.



Ria Novosti haber ajansında düzenlenen, Diyalog Avrasya dergisinin Rus aydınların Gülen'e sorduğu sorular ve cevapların yer aldığı yeni sayısının prezentasyonuna katılan Markov, Cihan'a özel açıklamada bulundu. Dünyada eğitime ayrılan payın 2-3 kat daha artırılması gerektiğini ifade eden Markov, "Gülen'in eğitim düşüncesine sempati ile yaklaşıyorum. Bu yolla bazı büyük sorunları çözmüş oluruz. Teknoloji gelişimi bu şekilde sağlanır. Suç oranı da eğitimle azalır. İnsanlar ne kadar eğitimli olursa o kadar az suç işler. Ayrıca eğitim, hoşgörü ile ilgili sorunu da çözüyor. Bu açıdan Gülen tecrübesine çok önem veriyorum." şeklinde konuştu. Gülen'in mutedil İslam anlayışının çok önemli olduğuna işaret eden Markov, "Dünya tam olarak bu yaklaşımı kavrayamadı. Bize düşen görev, bunu kavramaya çalışmak. Bu, Rusya açısından çok önemli. Biz de manevi değerlerin artmasından yanayız." dedi.

Gülen'in ekonomi ve siyasetin dışında öngördüğü değerler dünyasına ilgi duyduğunu ifade den Markov, şöyle devam etti: "Gülen, ekonomi ve siyaset sahasında çatışmalarda takılıp kalınmasını istemiyor. Ben bunu sempatik buluyorum. Ben de toplumun aşırı tüketmesi ve maddiyatla şekillenmesinden rahatsızım. Toplumların, ihtilaflarını çözmek için genel değerlere yönelmeleri gerekiyor." İnsanlar ve özellikle de Rus toplumunun Gülen hakkında çok az şey bildiğini de ifade eden Markov, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi yeni yeni gelişmeler yaşanıyor. Diyalog Avrasya Platformu ve Türk okullarını bazılarımız tanıyor. Gülen yaklaşımlarının ve değerlerinin Rusya'da anlatılmaya ihtiyacı var. Bu hareketin düşmanları olduğunu da biliyoruz. Bunu normal olarak değerlendirmek gerekiyor. Hakkında çıkarılan yalan haberleri de biliyoruz. Gülen, çok ilerici bir İslam anlayışını temsil ediyor." Ankara'nın 40 yıldır sürdürdüğü politikalarının değişmesi gerektiğini de savunan Markov, 'Türkiye'nin AB üyeliğini mümkün görmediğini, ABD politikalarının da çıkarlarından uzaklaştığını, etkili olabilmesi için Rusya ile siyasi, ekonomik ve stratejik alanda ittifak kurması gerektiğini' ifade etti.

zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri