Roth: Doğan’a vergi cezasıyla basın özgürlüğü kısıtlanıyor

Almanya Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, DYH'ye 3 milyar 755 milyon liralık vergi cezasını değerlendirirken, “Bu miktardaki ceza ancak bir şirketi yok etmek için verilir. Bu ceza basın özgürlüğünü kısıtlamanın başka yöntemidir” dedi.

ALMANYA'nın başkenti Berlin'in Türk mahallesi Kreuzberg'te seçim turu yapan Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth, Doğan Yayın Holding'e (DYH) kesilen 3 milyar 755 milyon liralık vergi cezasının, basını susturmak anlamına geldiğini söyledi. Seçim turu sırasında konuya ilgili olarak Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Claudia Roth, “Bunun politik bir ceza olduğunu düşünüyorum. Doğrudan basın ve düşünce özgürlüğünün ihlalidir. Tabi ki bir suç varsa ceza verilebilir. Ama bunun demokratik çerçeveler içerisinde olması gerekiyor. Bu miktarda bir ceza ancak şirketi yok etmek için verilir. Ben ne hukukçuyum ne de hakimim ne de davalı. Ama bu karar basında çeşitliliğin yok edilmesi açısından çok tehlikeli gelişmedir” dedi.
Demokrasi geriye gider
Claudia Roth, basın özgürlüğünün sadece sansürle değil, medya kurumun ortadan kaldıracak mali baskılarla da kısıtlanabileceğini ifade etti. Roth, şunları söyledi: “Finansal yaptırımlarla bir şirketin varlığını ortadan kaldırmaya çalışmak da basın özgürlüğünü kısıtlanmanın başka bir yöntemidir. Siyasi rakiplerini mali baskılarla ortadan kaldırmaya çalışırsan, bunun AB raporunda da yansıyacağına inanıyorum. Bir kuruma vergi cezaları verilebilir. Ama bu milyarlık rakamlar fantezi rakamlardır, bunlar gerçekçi değildir. Türkiye'de AB çerçevesi sürecinde demokratik açılımlar oldu. Ama politik karşıtlar böyle cezalarla yola getirilmeye çalışılırsa bu illa ki demokratik sürecin geriye gidiş olacaktır.”
Kopenhag'a aykırı
Yeşiller Berlin Eyalet Parlamentosu milletvekili ve Federal Meclis adayı Özcan Mutlu da cezanın basın özgürlüğünü kısıtlamak anlamın geldiği için Kopenhag kriterlerine aykırı olduğunu belirtti. Mutlu, şöyle konuştu: “Hükümet ile Doğan Grubu arasındaki bu davayı analiz ederseniz, o zaman bunun politik bir ceza olduğu sonucuna varırsınız. Bu ceza, basın özgürlüğünü kısıtlamak anlamına gelir ve açık bir şekilde Kopenhag kriterlerine aykırıdır. Tayyip Erdoğan'a artık bu konuda mantıklı davranmasını ve maliye müfettişlerine baskı yapmamasını ve basın özgürlüğünün devam etmesini sağlamasını tavsiye ediyoruz.”
hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri