ROTASYON ÖNCESİ İNCE AYAR

ROTASYON ÖNCESİ İNCE AYAR

Taşra teşkilatı eğitim yöneticileri için dün sitelerde yer alan iki haber heyecan yarattı. Bunlardan bir tanesi 652 sayılı KHK nin 37. Maddesine ek yapılarak, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılarına da rotasyonun uygulanacak olması diğeri de il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine 950 şube müdürü kadrosunun ihdas edilmesi haberleri. Yer değiştirme yönetmeliğinin yayınlanmasının gündemde olduğu şu günlerde, yapılmak istenen bu değişiklikler rotasyon öncesi yapılan son rötuşlar olarak yorumlanabilir.

“İl milli eğitim müdür yardımcıları rotasyonu”

652 sayılı KHK ye il milli eğitim müdür yardımcılarının yer değişikliğinin eklenmesi hem hakkaniyetin sağlamasının yanında hem de rotasyon sonunda açılması muhtemel onlarca davayı önlemiştir. İl milli eğitim müdürlüklerinde 250 nin biraz üzerinde il milli eğitim müdür yardımcısı görev yapmaktadır. Bu kadroların çoğu da rotasyona tabi olacaktır. Daha yönetmelik yayınlanmadan önce KHK de biz zikredilmiyoruz. Dava açarız diyen bazı il milli eğitim müdür yardımcılarının önü de kesilmiş oldu. Hakkaniyet açısından baktığınızda ise tüm taşra teşkilatına, okul yöneticilerine yer değiştirme uygulaması yaparken il milli eğitim müdür yardımcılarını bunun dışında tutmak doğru olmayacaktı. Bakanlığın sehven unutulan bu hususu rotasyon öncesinde düzelteme yoluna gitmesinin doğru bir karar olarak düşünüyorum.

“İhdas edilen 950 şube müdürü kadrosu”

Önemli bir hususta yeni şube müdürü kadrolarının ihdas edilecek olmasıdır. Taşra teşkilatının bu konuda sıkıntısı büyük! Hangi kritere göre verildiği belli olmayan şube müdürü normları ile işler yürütülmeye çalışılıyor. Sayın Müsteşarımız, şube müdürleri için norm kriterini açıkladı. Bakanlıkta ki genel müdürlüklerin iz düşümleri taşrada olacak. Bu önemli bir tespit. Bunun anlamı daha fazla şube müdürleri taşrada görev yapacak demektir. Herhalde bu kadroların güncelleme işlemleri de ihdas işlemlerinden sonra yapılacaktır.

Ben, yeni 950 şube müdürü kadrosunun ihdas edilmesinin yer değiştirme uygulamasında şube müdürleri için bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Şube müdürlerinin yer değiştirmesinde seçenek sayısı doğal olarak artacaktır. Bakanlığımızın münhal şube müdürleri ile ihdas işleminden sonra 2000 kadar şube müdürüne ihtiyaç duyacağını tahmin ediyorum. Daha doğrusu sitelerde yazılanlardan bunu çıkarıyorum. Yer değiştirme uygulamasından sonra acilen ilk atamaların yapılması gerekmektedir. Bu yapılmadığı takdirde geçici görevlendirilen şube müdürü sayısında artış olması kaçınılmazdır. Her ne kadar bakanlığımızın bu konudaki tavrı net de olsa hiç kadrolu şube müdürünün görev yapmadığı ilçeler var. Bu ilçelerde işlerin yürümesi için mecburen geçici görevlendirmeler yapılacaktır.

Şube müdürü normları ile ilgili bir başka sorunda, normların güncel olmamasıdır. İl/ilçe normlarının tekrar gözden geçirilmesi lazımdır. Yine bu konuda, Bakanlığımızın uzun zamandır bir çalışma içerisinde olduğunu biliyorduk. Anlaşılan sona gelindi. Yeni kadroların verilmesinden sonra güncelleme çalışmaları da yapılacaktır. Çok yerinde iki değişiklik için düğmeye basılmıştır. Daha sonra yer değiştirme uygulaması gerçekleşecektir diye ümid ediyorum. Yapılması planlanan bu iki düzenleme daha sonra doğabilecek mağduriyetleri önleyecektir.

“Bilgi kirliliği devam ediyor”

İnternet sitelerinde hergün farklı haberler duymaktayız. 950 şube müdürü kadrosu ihdas edileceği duyulur duyulmaz, 76. Maddeden bu kadroların doldurulacağı haberi yayıldı. Oysa sınavsız şube müdürü atamak mümkün değil. Bunun için yönetmeliklerin değiştirilmesi lazım. Ardından 120 ilçe milli eğitim müdürünün atandığı bazı internet sitelerinde yer aldı. Doğruluğunu teyit edemedik. Yer değiştirme uygulamasının yapılıp yapılmayacağı ise başka bir muamma! Bu tür haberler, Bakanlığımızı yıprattığını belirtmek isterim. Umarım bu hususta açıklamalar yapılır.

Adnan YÜCEL

Eğitim Yöneticisi(UEYDER)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri