Rehberlik/Sosyal Etkinlikler/Sosyal Etkinlik Dersi İle Hazırlık Ve Planlama Görevi Ders Yükünden Sayılır mı?

Rehberlik/Sosyal Etkinlikler/Sosyal Etkinlik Dersi İle Hazırlık Ve Planlama Görevi Ders Yükünden Sayılır mı?

Okul ve kurumların öğretmen norm kadrolarının belirlenmesinde ‘‘branşlar’’ itibariyle haftalık ders yükünün nasıl hesaplanacağında; 10.08.1999 Tarihli Ve 23782 Sayılı Resmî Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Okul Ve Kurumların Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin “Norm kadro belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar” başlıklı 15. maddesindeki; “Okul ve kurumların yönetici ve öğretmen norm kadrolarının belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar şunlardır:


c) Branşlar itibariyle haftalık ders yükünün hesaplanmasında;


1) Talim ve Terbiye Kurulu kararlarına göre o branş içinde aylık karşılığı okutulması gereken dersler birlikte dikkate alınır.


2) Öğretmenlerin; öğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri ile bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerinin atölyelerdeki makine ve teçhizatın bakımı, onarımı ve öğretime hazır halde bulundurulması kapsamında yaptıkları görevlerinden, ilgili mevzuatına göre haftalık azami ek ders saatleri içinde sayılan süreleri de dikkate alınır.” hükümleri dikkate alınmaktadır.


Bu durum hakkında ayrıca; Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 01.10.2002 Tarih 92492 Sayılı 2002/79 Nolu “Norm Kadro Uygulaması” Konulu Genelgesinin 2. maddesi son fıkrasında; “Oysa sınıf sorumluluğu verilen öğretmenlerin bu görevleri ek ders görevleri içinde değerlendirildiğinden bu görevin norm kadro belirlemesine esas alınan ders yüküne eklenmesi gerekmektedir. Bu bakımdan, ilköğretim kurumlarının 1–5 inci sınıfları hariç örgün eğitim kurumlarında her şube için bir öğretmene sınıf sorumluluğu verildiği dikkate alınarak, norm kadro belirlenmesine esas ders yüküne; mevcut şube sayısının, ilgi (b) Esasların 6 ncı maddesinde belirlenen "Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri" karşılığı ek ders saati sayısı (2 saat) ile çarpımı sonucunda bulunacak değer eklenecektir. Bu değerin branşlara göre paylaştırılmasında, her branştaki haftalık ders saati sayısı dikkate alınacaktır.” açıklaması bulunmaktadır.


Yine aynı konuda Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 06.01.2004 Tarih Ve 1762 Sayılı “Norm Kadro Uygulaması” Konulu Yazılarının 6. maddesinde; “Branşlar itibariyle haftalık ders yükünün hesaplanmasında; Talim Terbiye Kurulu Kararlarına göre o branş için aylık karşılığı okutulması gereken dersler birlikte dikkate alınacaktır.


Öğretmenlerin öğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri ile bölüm, atölye ve laboratuar şeflerinin atölyelerdeki makine ve teçhizatın bakımı, onarımı ve öğretime hazır halde bulundurulması kapsamında yaptıkları görevlerinden, ilgili mevzuatına göre haftalık azami ek ders saatleri içinde sayılan süreleri dikkate alınacaktır.


İlköğretim kurumlarının 6, 7, 8'inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarında her şube için bir öğretmene sınıf sorumluluğu verilmektedir. Sınıf sorumluluğu verilen öğretmenlerin bu görevleri ek ders görevleri içinde değerlendirildiğinden norm kadro belirlenmesinde bu süreler de dikkate alınacaktır.” açıklamaları da bulunmaktadır.


Bu mevzuat hükümlerine göre kamuoyunca rehberlik olarak bilinen "Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri" karşılığı ek ders saati sayısı (2 saat) ile çarpımı sonucunda bulunacak değer ders yüküne dâhil edilerek Norm kadronun belirlenmesi gerekirken ilimizde birçok okul/kurumun hatası nedeniyle birçok öğretmenin aslında norm kadro fazlası olmaması gerekirken norm kadro fazlası duruma düşürülmesine yol açmıştır.


Ayrıca 16.12.2006 Tarih Ve 26378 Sayılı Resmî Gazetede Yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın “Hazırlık ve planlama görevi” başlıklı 11. maddesindeki “(1) Bu Kararın 10 uncu maddesinde sayılanlar hariç, müdür yetkili öğretmenler dâhil, her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli öğretmenlere, haftada 3 saati geçmemek üzere Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda aylık ve ücret karşılığı fiilen okuttukları her 10 saat ders için 1 saat daha hazırlık ve planlama görevi karşılığında ayrıca ek ders ücreti ödenir.” hükümlerine göre; öğretmenlere girdikleri her 10 saate 1 saat hazırlık ve planlama görevi karşılığında ayrıca ek ders ücreti ödenmektedir.


Bu görevinde 10.08.1999 Tarihli ve 23782 Sayılı Resmî Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin “Norm kadro belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar” başlıklı 15. maddesindeki; “Okul ve kurumların yönetici ve öğretmen norm kadrolarının belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar şunlardır:


c) Branşlar itibariyle haftalık ders yükünün hesaplanmasında;


2) ………. ilgili mevzuatına göre haftalık azami ek ders saatleri içinde sayılan süreleri de dikkate alınır.” hükümlerince hazırlık ve planlama görevinin haftalık ders yükünden sayılması gerekmektedir.


Yukarıda yer verdiğimiz mevzuat hükümlerine göre ders yükü; 10.08.1999 Tarihli Ve 23782 Sayılı Resmî Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Okul Ve Kurumların Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin “Norm kadro belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar” başlıklı 15. maddesine göre hesaplanacak olan ders yükü olup bu ders yüküne; Talim ve Terbiye Kurulu kararlarına göre o branş içinde aylık karşılığı okutulması gereken seçmeli dersler dahil tüm derslerin, “Ders Dışı Hazırlık Ve Planlama Görevi”nin her 10 saate 1 saat olarak ve “Rehberlik/Sosyal Etkinlikler/Sosyal Etkinlik Dersi” karşılığı ek ders saati sayısı (2 saat) ile çarpımı sonucunda bulunacak değerin ve ilgili maddede belirtilen branşlara göre bazı özel hükümlere göre belirlenen sayıların ve kriterlerin katılması gerekmektedir.


Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 01.10.2002 Tarih 92492 Sayılı 2002/79 Nolu “Norm Kadro Uygulaması” Konulu Genelgesi için tıklayınız.


Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 06.01.2004 Tarih Ve 1762 Sayılı “Norm Kadro Uygulaması” Konulu Yazıları için tıklayınız.


Ahmet KANDEMİR

memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri