2006 Yılına kadar öğretmenlerin kendine özgü çalışmalarla yürüttükleri rehberlik çalışmaları 2006 yılında standarda kavuştu. TTKB ülke genelinde uygulanacak rehberlik etkinliklerine yönelik örnekleri yayımladı. Her sınıf düzeyinde 15 etkinlik verdi. Daha önce rehberlik çalışmaları için özel bir ders saati yokken rehberlik çalışmalarına sosyal etkinliklerle dönüşümlü olarak yılda ortalama 18 ders saati ayrılmasıyla çalışmalar düzene girdi.
Herşey tam düzen girmiş ve rehberlik çalışmaları hak ettiği değer kavuşmuşken 2010 yılındaki haftalık ders çizelgesi değişikliği ile 1-5. Sınıflarda rehberlik/sosyal etkinlik dersi kaldırıldı. Bunun hatalı olduğuna ilişkin bakanlığa uyarı yazılarımız ve görüşmelerimiz üzerine MEB rehberlik çalışmalarının “Serbest etkinlik saatleri içinde yapılması” yönünde 30.09.2010 tarihli 4316 sayılı yazıyı yayımlayarak uygulamanın devamını sağladı.
Sorun yeni çözülmüşken bu seferde kademeli eğitimle birlikte ilkokul/oratokul haftalık ders çizelgeleri yenilendi. TTKB’nın kabul ettiği yeni çizelgede hem ilkokulda hem de ortaokulda rehberlik çalışmaları için ders saati konulmadı.
Kademeli geçiş olacağı için şu anda okullarımızda üç farklı rehberlik uygulaması vardır.
1. 1 ve 5. Sınıflarında rehberlik çalışmaları ders saati dışında yürütülmektedir.
2. 2,3 ve 4. Sınıflarda bakanlığın yukarıdaki görüş yazısı doğrultusunda serbest etkinlik saatinde yürütülmektedir.
3. 6,7,8. Sınıflarda ise halen haftalık 1 saat rehberlik/sosyal etkinlik çalışmaları için ayrılan ders saatinde yürütülmektedir.
Bu durum okullarda karmaşa yaratmaktadır.
1 ve 5. Sınıfta Rehberlik çalışmaları kaldırılmamıştır.
Özellikle 1 ve 5. Sınıfta rehberlik çalışmalarının kaldırıldığı zannedilmektedir. Oysa Bakanlığın 07.09.2012 tarihli 3617 sayılı yazılarında 1 ve 5. Sınıflarda rehberlik programının uygulanmayacağı belirtilmiş cümlenin devamında rehberlik hizmet ve uygulamalarının ders saatine bağlı olmaksızın yürütüleceği ifade edilmiştir. Yani rehberlik çalışmaları yıllar önce olduğu gibi bir ders saatini bağlı olmaksızın uygulanacaktır. Şube rehber öğretmenleri yönetmekte yer alan görevleriyle birlikte rehberlik çalışmalarını da planlayıp yürüteceklerdir.
Bakanlıktan tutarsız uygulamalar.
TTKB son çizelgelerle rehberlik çalışmaları için ayrılan 18 saati kaldırmıştır. O zaman her sınıf için kabul edilmiş olan 15 saatlik örnek etkinlikler nasıl uygulanacaktır? Böyle bir saat olmadığı için programın uygulanmayacağı açıkça ifade edilmiştir. Yılların emeğiyle birlikte kaydedilen ilerleme de boşa gitmiştir. Her şey başa dönmüştür. Bakanlık bir yandan ilkokul ve ortaokul için uygulanması gereken programı kaldırırken diğer yandan okulöncesi için rehberlik programını kabul etmesi tam bir çelişkidir. Çünkü Aynı TTKB 14.09.2012 tarihli 159 sayılı kararıyla okul öncesi eğitim rehberlik programını pilot uygulama yapılması için kabul etmiştir.
Doğan CEYLAN
Yönetim Bilimi Uzmanı